Kurczak po meksykańsku z chrupiąca panierką z nachos - VIDEO
łatwe
801 osób zapisało
Składniki
400 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
1 pęczek
3 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz awokado, pokrój je w kostkę, posiekaj czosnek i kolendrę. Limonkę otrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Kukurydzę i fasolę odcedź, przepłucz pod bieżącą wodą, osusz, przekładając składniki na ręcznik papierowy. Zetrzyj ser na tarce.
Krok 2
Kurczaka pokrój pod lekkim skosem w grube, dwucentymetrowe plastry, przełóż je do miski, połącz z olejem, skórką z limonki oraz sokiem, posiekanym czosnkiem i przyprawą Knorr. Mięso obsmaż z obu stron na patelni i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Krok 3
W misce po marynowaniu kurczaka wymieszaj bułkę panko, masło, posiekaną kolendrę, kmin rzymski, awokado, ser oraz fasolę z kukurydzą.
Krok 4
Powstałą masę nałóż na wierzch kurczaka i powtykaj w nią kawałki chipsów.
Krok 5
Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 10 – 15 minut.
Dobra rada:
Kurczaka podawaj na ryżu z sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po meksykańsku z chrupiąca panierką z nachos - VIDEO
Nie masz pomysłu, jaki posiłek przygotować z kurzego mięsa? Przychodzimy z pomocą! Kto powiedział, że danie z kurczaka to tylko smażone kotlety? Pora zainspirować się przepisami z różnych zakątków świata. Co powiesz na kulinarną podróż do gorącego, pełnego smaków Meksyku? Oto kurczak po meksykańsku z chrupiącą panierką z nachos!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników kuchni meksykańskiej, a także wyrazistych, lekko pikantnych potraw. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Zaledwie pół godziny dzieli Cię od zjedzenia pysznego kurczaka po meksykańsku z panierką z nachos. Wchodzisz w to?
Czy wiesz, że?
Nachosy to niewielkie kawałki pieczonej tortilli w kształcie trójkąta. W kuchni meksykańskiej najczęściej podaje się je z roztopionym serem i salsą.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka po meksykańsku serwuj na ryżu z sosem pomidorowym.