
Składniki
4 sztuki
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 szczypty
200 gramów
80 gramów
100 gramów
1 sztuka
6 łyżek
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obie papryki i cebulę pokrój w cienkie paseczki i delikatnie podsmaż. Posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser. Wyciśnij sok z limonki, pokrój szczypior.

Krok 2
W misce wymieszaj serek homogenizowany z częścią soku z limonki, dodaj szczypior i całość dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Odstaw na bok.

Krok 3
Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj w oleju z pozostałym sokiem z limonki, a w powstałej marynacie zanurz steki. Przyprawa nada mięsu odpowiedni smak i sprawi, że będzie ono delikatne i soczyste.

Krok 4
Zamarynowane mięso odłóż na co najmniej 30 minut, aby przeszło smakiem, po tym czasie obsmaż na grillu, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Razem z mięsem włóż cebulę i paprykę, aby były gorące. Na ich zagrzanie wystarczy 10 minut.

Krok 5
Po 20 minutach pieczenia mięso pokrój w grube plastry, przełóż do miski, razem z warzywami. Dodaj ser, rodzynki, papryczkę jalapeno, natkę kolendry, a całość dopraw dodatkowo łyżką kminu rzymskiego.

Krok 6
Na patelni podgrzej delikatnie placki tortilli, przekrój je na pół. Połówkę tortilli zwiń, formując stożek. Koniec tortilli zawiń do boku, aby nie wyciekał z niej sos. Do środka placka włóż liść sałaty, resztę wypełnij farszem. Burritos podawaj z kwaśnym serkiem.


Dobra rada:
Zamiast karkówki możesz użyć schabu środkowego lub polędwiczki wieprzowej, która jest o wiele chudsza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burritos z wieprzowiny
Idealne burrito? Tylko to z tortilli, pieczonej wieprzowiny, orientalnych przypraw oraz dużej ilości pysznych warzyw. W okresie letnim te ostatnie nie są dużym problemem – świeże warzywa znajdziesz na każdym kroku! To właśnie one w dużej mierze składają się na smak dania, jakim jest burrito.
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią jeść bez używania sztućców – zawinięte placki tortilli z bogatym nadzieniem sprawdzą się dla nich idealnie.
Na jaką okazję?
Pyszna przekąska na letni wieczór? To właśnie burrito z wieprzowiny! Takie danie możesz także przygotować wcześniej i zabrać ze sobą np. na piknik.
Czy wiesz, że?
Choć wydawać by się mogło, że burrito jest jednym z flagowych dań kuchni meksykańskiej, to w samym Meksyku (poza północną częścią kraju) nie jest zbyt popularne. Przyrządza się natomiast jego różne odmiany.
Dla urozmaicenia:
Buritto nie musi być z wieprzowiny – możesz przygotować je także z mięsa mielonego lub z drobiu, np. kurczaka. Jeśli masz więcej czasu, to warto przyrządzić placki tortilli samodzielnie.


































