Burritos z wieprzowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burritos z wieprzowiny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szczypty

200 gramów

80 gramów

100 gramów

1 sztuka

6 łyżek

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie papryki i cebulę pokrój w cienkie paseczki i delikatnie podsmaż. Posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser. Wyciśnij sok z limonki, pokrój szczypior.

Burritos z wieprzowiny - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj serek homogenizowany z częścią soku z limonki, dodaj szczypior i całość dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Odstaw na bok.

Burritos z wieprzowiny - Krok 2

Krok 3

Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj w oleju z pozostałym sokiem z limonki, a w powstałej marynacie zanurz steki. Przyprawa nada mięsu odpowiedni smak i sprawi, że będzie ono delikatne i soczyste.

Burritos z wieprzowiny - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso odłóż na co najmniej 30 minut, aby przeszło smakiem, po tym czasie obsmaż na grillu, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Razem z mięsem włóż cebulę i paprykę, aby były gorące. Na ich zagrzanie wystarczy 10 minut.

Burritos z wieprzowiny - Krok 4

Krok 5

Po 20 minutach pieczenia mięso pokrój w grube plastry, przełóż do miski, razem z warzywami. Dodaj ser, rodzynki, papryczkę jalapeno, natkę kolendry, a całość dopraw dodatkowo łyżką kminu rzymskiego.

Burritos z wieprzowiny - Krok 5

Krok 6

Na patelni podgrzej delikatnie placki tortilli, przekrój je na pół. Połówkę tortilli zwiń, formując stożek. Koniec tortilli zawiń do boku, aby nie wyciekał z niej sos. Do środka placka włóż liść sałaty, resztę wypełnij farszem. Burritos podawaj z kwaśnym serkiem.

Burritos z wieprzowiny - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast karkówki możesz użyć schabu środkowego lub polędwiczki wieprzowej, która jest o wiele chudsza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burritos z wieprzowinyBurritos z wieprzowiny

Idealne burrito? Tylko to z tortilli, pieczonej wieprzowiny, orientalnych przypraw oraz dużej ilości pysznych warzyw. W okresie letnim te ostatnie nie są dużym problemem – świeże warzywa znajdziesz na każdym kroku! To właśnie one w dużej mierze składają się na smak dania, jakim jest burrito.

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią jeść bez używania sztućców – zawinięte placki tortilli z bogatym nadzieniem sprawdzą się dla nich idealnie.

Na jaką okazję?

Pyszna przekąska na letni wieczór? To właśnie burrito z wieprzowiny! Takie danie możesz także przygotować wcześniej i zabrać ze sobą np. na piknik.

Czy wiesz, że?

Choć wydawać by się mogło, że burrito jest jednym z flagowych dań kuchni meksykańskiej, to w samym Meksyku (poza północną częścią kraju) nie jest zbyt popularne. Przyrządza się natomiast jego różne odmiany.

Dla urozmaicenia:

Buritto nie musi być z wieprzowiny – możesz przygotować je także z mięsa mielonego lub z drobiu, np. kurczaka. Jeśli masz więcej czasu, to warto przyrządzić placki tortilli samodzielnie.