Składniki
4 sztuki
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 szczypty
200 gramów
80 gramów
100 gramów
1 sztuka
6 łyżek
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obie papryki i cebulę pokrój w cienkie paseczki i delikatnie podsmaż. Posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser. Wyciśnij sok z limonki, pokrój szczypior.
Krok 2
W misce wymieszaj serek homogenizowany z częścią soku z limonki, dodaj szczypior i całość dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Odstaw na bok.
Krok 3
Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj w oleju z pozostałym sokiem z limonki, a w powstałej marynacie zanurz steki. Przyprawa nada mięsu odpowiedni smak i sprawi, że będzie ono delikatne i soczyste.
Krok 4
Zamarynowane mięso odłóż na co najmniej 30 minut, aby przeszło smakiem, po tym czasie obsmaż na grillu, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Razem z mięsem włóż cebulę i paprykę, aby były gorące. Na ich zagrzanie wystarczy 10 minut.
Krok 5
Po 20 minutach pieczenia mięso pokrój w grube plastry, przełóż do miski, razem z warzywami. Dodaj ser, rodzynki, papryczkę jalapeno, natkę kolendry, a całość dopraw dodatkowo łyżką kminu rzymskiego.
Krok 6
Na patelni podgrzej delikatnie placki tortilli, przekrój je na pół. Połówkę tortilli zwiń, formując stożek. Koniec tortilli zawiń do boku, aby nie wyciekał z niej sos. Do środka placka włóż liść sałaty, resztę wypełnij farszem. Burritos podawaj z kwaśnym serkiem.
Dobra rada:
Zamiast karkówki możesz użyć schabu środkowego lub polędwiczki wieprzowej, która jest o wiele chudsza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burritos z wieprzowiny
Idealne burrito? Tylko to z tortilli, pieczonej wieprzowiny, orientalnych przypraw oraz dużej ilości pysznych warzyw. W okresie letnim te ostatnie nie są dużym problemem – świeże warzywa znajdziesz na każdym kroku! To właśnie one w dużej mierze składają się na smak dania, jakim jest burrito.
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią jeść bez używania sztućców – zawinięte placki tortilli z bogatym nadzieniem sprawdzą się dla nich idealnie.
Na jaką okazję?
Pyszna przekąska na letni wieczór? To właśnie burrito z wieprzowiny! Takie danie możesz także przygotować wcześniej i zabrać ze sobą np. na piknik.
Czy wiesz, że?
Choć wydawać by się mogło, że burrito jest jednym z flagowych dań kuchni meksykańskiej, to w samym Meksyku (poza północną częścią kraju) nie jest zbyt popularne. Przyrządza się natomiast jego różne odmiany.
Dla urozmaicenia:
Buritto nie musi być z wieprzowiny – możesz przygotować je także z mięsa mielonego lub z drobiu, np. kurczaka. Jeśli masz więcej czasu, to warto przyrządzić placki tortilli samodzielnie.