Burritos z wieprzowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Burritos z wieprzowiny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

208 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szczypty

200 gramów

80 gramów

100 gramów

1 sztuka

6 łyżek

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie papryki i cebulę pokrój w cienkie paseczki i delikatnie podsmaż. Posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser. Wyciśnij sok z limonki, pokrój szczypior.

Burritos z wieprzowiny - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj serek homogenizowany z częścią soku z limonki, dodaj szczypior i całość dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Odstaw na bok.

Burritos z wieprzowiny - Krok 2

Krok 3

Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj w oleju z pozostałym sokiem z limonki, a w powstałej marynacie zanurz steki. Przyprawa nada mięsu odpowiedni smak i sprawi, że będzie ono delikatne i soczyste.

Burritos z wieprzowiny - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso odłóż na co najmniej 30 minut, aby przeszło smakiem, po tym czasie obsmaż na grillu, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Razem z mięsem włóż cebulę i paprykę, aby były gorące. Na ich zagrzanie wystarczy 10 minut.

Burritos z wieprzowiny - Krok 4

Krok 5

Po 20 minutach pieczenia mięso pokrój w grube plastry, przełóż do miski, razem z warzywami. Dodaj ser, rodzynki, papryczkę jalapeno, natkę kolendry, a całość dopraw dodatkowo łyżką kminu rzymskiego.

Burritos z wieprzowiny - Krok 5

Krok 6

Na patelni podgrzej delikatnie placki tortilli, przekrój je na pół. Połówkę tortilli zwiń, formując stożek. Koniec tortilli zawiń do boku, aby nie wyciekał z niej sos. Do środka placka włóż liść sałaty, resztę wypełnij farszem. Burritos podawaj z kwaśnym serkiem.

Burritos z wieprzowiny - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast karkówki możesz użyć schabu środkowego lub polędwiczki wieprzowej, która jest o wiele chudsza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burritos z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burritos z wieprzowinyBurritos z wieprzowiny

Idealne burrito? Tylko to z tortilli, pieczonej wieprzowiny, orientalnych przypraw oraz dużej ilości pysznych warzyw. W okresie letnim te ostatnie nie są dużym problemem – świeże warzywa znajdziesz na każdym kroku! To właśnie one w dużej mierze składają się na smak dania, jakim jest burrito.

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią jeść bez używania sztućców – zawinięte placki tortilli z bogatym nadzieniem sprawdzą się dla nich idealnie.

Na jaką okazję?

Pyszna przekąska na letni wieczór? To właśnie burrito z wieprzowiny! Takie danie możesz także przygotować wcześniej i zabrać ze sobą np. na piknik.

Czy wiesz, że?

Choć wydawać by się mogło, że burrito jest jednym z flagowych dań kuchni meksykańskiej, to w samym Meksyku (poza północną częścią kraju) nie jest zbyt popularne. Przyrządza się natomiast jego różne odmiany.

Dla urozmaicenia:

Buritto nie musi być z wieprzowiny – możesz przygotować je także z mięsa mielonego lub z drobiu, np. kurczaka. Jeśli masz więcej czasu, to warto przyrządzić placki tortilli samodzielnie.