Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem
łatwe
168 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 garść
50 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki namocz w pitnym miodzie. Mięso oczyść z błon, następnie cienkim ostrym nożem zrób otwór po całej długości schabu.

Krok 2
Olej wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie natrzyj mięso powstałą marynatą.

Krok 3
Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka oraz rodzynki. Dodaj majeranek oraz bułkę tartą. Farsz wymieszaj i ostudź.

Krok 4
Mięso napełnij wystudzonym farszem. Ułóż je na folii aluminiowej i zwiń ściśle, aby powstał walec.

Krok 5
Rozgrzej czystą patelnię (bez tłuszczu) i obsmaż przygotowane mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przełóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35 minut. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać również suszone śliwki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem
Schab to bez wątpienia produkt uniwersalny. Z jego udziałem można przygotować całą gamę posiłków, które nikogo nie pozostawią obojętnym. Schab pieczony, nadziewany, gotowany, smażony czy duszony – w każdej postaci znajduje grono zwolenników! Jeśli szukasz czegoś wyrazistego, łączącego w sobie różne smaki, sięgnij po przepis na schab pieczony nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem.
Dla kogo?
Dla smakoszy mięsa i fanów tradycyjnej, domowej kuchni. Lubisz nietypowe połączenia? Słodko-słony smak pozytywnie cię zaskoczy!
Na jaką okazję?
Pieczony schab nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem dobrze prezentuje się na stole – zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i od święta.
Czy wiesz, że?
Połączenie mięsa z owocami to zwyczaj wywodzący się z kuchni staropolskiej. Podczas uczt stoły syto zastawiano różnymi rodzajami mięsa – od dziczyzny po drób – do których podawano powidła lub suszone owoce.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania farszu możesz wykorzystać również inne suszone owoce, np. śliwki.