Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 garść

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki namocz w pitnym miodzie. Mięso oczyść z błon, następnie cienkim ostrym nożem zrób otwór po całej długości schabu.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Olej wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie natrzyj mięso powstałą marynatą.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka oraz rodzynki. Dodaj majeranek oraz bułkę tartą. Farsz wymieszaj i ostudź.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 3

Krok 4

Mięso napełnij wystudzonym farszem. Ułóż je na folii aluminiowej i zwiń ściśle, aby powstał walec.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej czystą patelnię (bez tłuszczu) i obsmaż przygotowane mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przełóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35 minut. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać również suszone śliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiemPieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem

Schab to bez wątpienia produkt uniwersalny. Z jego udziałem można przygotować całą gamę posiłków, które nikogo nie pozostawią obojętnym. Schab pieczony, nadziewany, gotowany, smażony czy duszony – w każdej postaci znajduje grono zwolenników! Jeśli szukasz czegoś wyrazistego, łączącego w sobie różne smaki, sięgnij po przepis na schab pieczony nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem.

Dla kogo?

Dla smakoszy mięsa i fanów tradycyjnej, domowej kuchni. Lubisz nietypowe połączenia? Słodko-słony smak pozytywnie cię zaskoczy!

Na jaką okazję?

Pieczony schab nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem dobrze prezentuje się na stole – zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i od święta.

Czy wiesz, że?

Połączenie mięsa z owocami to zwyczaj wywodzący się z kuchni staropolskiej. Podczas uczt stoły syto zastawiano różnymi rodzajami mięsa – od dziczyzny po drób – do których podawano powidła lub suszone owoce.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania farszu możesz wykorzystać również inne suszone owoce, np. śliwki.