Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 garść

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki namocz w pitnym miodzie. Mięso oczyść z błon, następnie cienkim ostrym nożem zrób otwór po całej długości schabu.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Olej wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie natrzyj mięso powstałą marynatą.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka oraz rodzynki. Dodaj majeranek oraz bułkę tartą. Farsz wymieszaj i ostudź.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 3

Krok 4

Mięso napełnij wystudzonym farszem. Ułóż je na folii aluminiowej i zwiń ściśle, aby powstał walec.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej czystą patelnię (bez tłuszczu) i obsmaż przygotowane mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przełóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35 minut. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać również suszone śliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiemPieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem

Schab to bez wątpienia produkt uniwersalny. Z jego udziałem można przygotować całą gamę posiłków, które nikogo nie pozostawią obojętnym. Schab pieczony, nadziewany, gotowany, smażony czy duszony – w każdej postaci znajduje grono zwolenników! Jeśli szukasz czegoś wyrazistego, łączącego w sobie różne smaki, sięgnij po przepis na schab pieczony nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem.

Dla kogo?

Dla smakoszy mięsa i fanów tradycyjnej, domowej kuchni. Lubisz nietypowe połączenia? Słodko-słony smak pozytywnie cię zaskoczy!

Na jaką okazję?

Pieczony schab nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem dobrze prezentuje się na stole – zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i od święta.

Czy wiesz, że?

Połączenie mięsa z owocami to zwyczaj wywodzący się z kuchni staropolskiej. Podczas uczt stoły syto zastawiano różnymi rodzajami mięsa – od dziczyzny po drób – do których podawano powidła lub suszone owoce.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania farszu możesz wykorzystać również inne suszone owoce, np. śliwki.