Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 garść

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki namocz w pitnym miodzie. Mięso oczyść z błon, następnie cienkim ostrym nożem zrób otwór po całej długości schabu.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Olej wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie natrzyj mięso powstałą marynatą.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka oraz rodzynki. Dodaj majeranek oraz bułkę tartą. Farsz wymieszaj i ostudź.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 3

Krok 4

Mięso napełnij wystudzonym farszem. Ułóż je na folii aluminiowej i zwiń ściśle, aby powstał walec.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej czystą patelnię (bez tłuszczu) i obsmaż przygotowane mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przełóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35 minut. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.

Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać również suszone śliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiemPieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem

Schab to bez wątpienia produkt uniwersalny. Z jego udziałem można przygotować całą gamę posiłków, które nikogo nie pozostawią obojętnym. Schab pieczony, nadziewany, gotowany, smażony czy duszony – w każdej postaci znajduje grono zwolenników! Jeśli szukasz czegoś wyrazistego, łączącego w sobie różne smaki, sięgnij po przepis na schab pieczony nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem.

Dla kogo?

Dla smakoszy mięsa i fanów tradycyjnej, domowej kuchni. Lubisz nietypowe połączenia? Słodko-słony smak pozytywnie cię zaskoczy!

Na jaką okazję?

Pieczony schab nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem dobrze prezentuje się na stole – zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i od święta.

Czy wiesz, że?

Połączenie mięsa z owocami to zwyczaj wywodzący się z kuchni staropolskiej. Podczas uczt stoły syto zastawiano różnymi rodzajami mięsa – od dziczyzny po drób – do których podawano powidła lub suszone owoce.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania farszu możesz wykorzystać również inne suszone owoce, np. śliwki.