Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem
łatwe
167 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 garść
50 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki namocz w pitnym miodzie. Mięso oczyść z błon, następnie cienkim ostrym nożem zrób otwór po całej długości schabu.

Krok 2
Olej wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie natrzyj mięso powstałą marynatą.

Krok 3
Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka oraz rodzynki. Dodaj majeranek oraz bułkę tartą. Farsz wymieszaj i ostudź.

Krok 4
Mięso napełnij wystudzonym farszem. Ułóż je na folii aluminiowej i zwiń ściśle, aby powstał walec.

Krok 5
Rozgrzej czystą patelnię (bez tłuszczu) i obsmaż przygotowane mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przełóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35 minut. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać również suszone śliwki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem
Schab to bez wątpienia produkt uniwersalny. Z jego udziałem można przygotować całą gamę posiłków, które nikogo nie pozostawią obojętnym. Schab pieczony, nadziewany, gotowany, smażony czy duszony – w każdej postaci znajduje grono zwolenników! Jeśli szukasz czegoś wyrazistego, łączącego w sobie różne smaki, sięgnij po przepis na schab pieczony nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem.
Dla kogo?
Dla smakoszy mięsa i fanów tradycyjnej, domowej kuchni. Lubisz nietypowe połączenia? Słodko-słony smak pozytywnie cię zaskoczy!
Na jaką okazję?
Pieczony schab nadziewany jabłkami, rodzynkami i majerankiem dobrze prezentuje się na stole – zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i od święta.
Czy wiesz, że?
Połączenie mięsa z owocami to zwyczaj wywodzący się z kuchni staropolskiej. Podczas uczt stoły syto zastawiano różnymi rodzajami mięsa – od dziczyzny po drób – do których podawano powidła lub suszone owoce.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania farszu możesz wykorzystać również inne suszone owoce, np. śliwki.