
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
8 łyżeczek
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
8 plastrów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 opakowanie
8 łyżeczek
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotuj zalewę - połącz Knorr Naturalnie Smaczne „Gulasz" z 1 łyżeczką oleju. Wysmaruj uprzednio umyty schab i piecz w temperaturze 190 °C około 50 minut.

Krok 2
Ziemniaki ugotuj i posyp zielonym koprem.

Krok 3
Umyj bakłażana, przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż ze środka część miąższu.

Krok 4
Miąższ połącz z posiekanym koprem, pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami i cukinią oraz startym świeżym imbirem. Całość wymieszaj i włóż do środka bakłażana po czym go zapiecz. Tak przyrządzonego bakłażana można spożywać na ciepło lub na zimno.

Krok 5
Marchew i seler umyj, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj chrzan i Knorr Naturalnie Smaczne Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą z pozostałą ilością oleju. Surówkę posyp natką pietruszki.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy D, niacyny, witamin z grupy B: B1, B6, B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab pieczony z sosem gulaszowym
Lubisz wyraziste potrawy? Schab pieczony z sosem gulaszowym to danie, obok którego nie da się przejść obojętnie. Z pewnością zachwyci Cię znakomitym smakiem soczystego mięsa oraz ostrością sosu rodem z węgierskiego talerza. Całość wzbogacona o bukiet warzyw to gwarancja zbilansowanego obiadu.
Dla kogo? To znakomity przepis dla fanów gulaszu. Doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny, zwłaszcza podczas chłodnych dni – rozgrzeje i nasyci.
Na zdrowie! Przepis na obiad doskonały? Masz go przed sobą! To danie jest nie tylko pożywne, ale równocześnie stanowi element zbilansowanej diety 2000 kcal. Jedna porcja pieczonego schabu z sosem gulaszowym oraz dodatkami zaspokoi aż 39,5% dziennego zapotrzebowania na białko. To wyśmienity wynik! A co z warzywami? Marchew, natka pietruszki, brokuł oraz bakłażan dostarczą Ci witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Czy wiesz, że? Gulasz to po węgiersku pörkölt. Nazwa wywodzi się od starego węgierskiego słowa – pergelt, co w tłumaczeniu oznacza „przypieczony” bądź „przyrumieniony”.


































