Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Góralski oscypek w amerykańskich burgerach wołowych. Czemu nie! Najwyższy czas, aby ten polski serek zrobił międzynarodową karierę. Wędzonego można używać zamiast parmezanu, biały świetnie zastępuje mozzarellę na pizzy i w sałatce caprese. Można go piec, smażyć, grillować. Jestem wielbicielem oscypka.
Krok 2
Wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą, szalotkę, czosnek i korniszony. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 4 burgery, posmaruj je oliwą i upiecz na grillu. Bułki rozetnij w poprzek i upiecz na grillu po stronie przecięcia. Na spodach ułóż liście sałaty, krążki cebuli, gotowe burgery, plastry pomidorów i oscypka. Ułóż na tackach do grillowania i pozostaw na grillu jeszcze przez chwilę. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, posmaruj zdjęte z grilla burgery i przykryj odciętymi wierzchami bułek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej