PRZEPISY.PL

Burgery wołowe

  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 0
21
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 10 łyżek ketchupu Hellmann’s Pikantny
  • 4 liście sałaty karbowanej
  • 1 oscypek pokrojony w plastry o grubości 5 mm
  • 2 pomidory pokrojone w plastry
  • 1 cebula obrana i pokrojona w talarki
  • 4 bułki do hamburgerów
  • oliwa do posmarowania burgerów
  • sól, pieprz
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane szalotki
  • 150 g bułki tartej
  • jajko
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Krok 1

    Góralski oscypek w amerykańskich burgerach wołowych. Czemu nie! Najwyższy czas, aby ten polski serek zrobił międzynarodową karierę. Wędzonego można używać zamiast parmezanu, biały świetnie zastępuje mozzarellę na pizzy i w sałatce caprese. Można go piec, smażyć, grillować. Jestem wielbicielem oscypka.
  • Krok 2

    Wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą, szalotkę, czosnek i korniszony. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 4 burgery, posmaruj je oliwą i upiecz na grillu. Bułki rozetnij w poprzek i upiecz na grillu po stronie przecięcia. Na spodach ułóż liście sałaty, krążki cebuli, gotowe burgery, plastry pomidorów i oscypka. Ułóż na tackach do grillowania i pozostaw na grillu jeszcze przez chwilę. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, posmaruj zdjęte z grilla burgery i przykryj odciętymi wierzchami bułek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

17
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Średnie
7
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
57
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
84
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe