Szaszłyki z mięsa mielonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

249 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz bułkę w mleku. Następnie opłucz natkę, otrzep ją z wody i posiekaj. Cebulę obierz i również drobno posiekaj.

Krok 2

Odciśnij bułkę i wymieszaj ją z mięsem. Następnie dodaj cebulę, jajko, posiekaną pietruszkę, łyżkę przyprawy Knorr i olej.

Krok 3

Oczyść dymkę, odetnij szczypior (można go dodać do sałatki), cebulę pokrój w talarki.

Krok 4

Z masy mięsnej uformuj kulki i ponadziewaj je na szpadki na przemian z cebulą.

Krok 5

Grilluj szaszłyki przez 10-12 minut – do momentu, kiedy mięso będzie rumiane. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z mięsa mielonegoSzaszłyki z mięsa mielonego

Z mielonej wieprzowiny przygotujesz nie tylko kotlety – koniecznie wykorzystaj ją również do przyrządzenia grillowanych szaszłyków. Na początek będziesz potrzebować czerstwej białej bułki, którą należy wcześniej namoczyć w mleku. Gdy zmięknie, odsącz ją z nadmiaru płynu i połącz z mielonym mięsem. Drobno posiekaj cebulę oraz świeżą natkę pietruszki i wsyp do mięsnej masy, aby urozmaicić jej smak. Na koniec dodaj jajko, dzięki czemu całość będzie miała odpowiednio zwartą konsystencję i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i z powstałej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki. Nadziewaj je na drewnianą szpadkę na przemian z pokrojoną w grube talarki cebulą dymką. Szaszłyki grilluj ze wszystkich stron, aż mięso będzie zarumienione. Jak wzbogacić to danie? Nadziej na szaszłyki także kawałki papryki lub cukinii. Gotowe podawaj na ciepło, z dodatkiem pieczywa i prostej sałatki. Dobrym sposobem będzie również serwowanie szaszłyków z czosnkowym dipem. Przekonaj się, jakie to pyszne.