Szaszłyki z mięsa mielonego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z mięsa mielonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
252 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz bułkę w mleku. Następnie opłucz natkę, otrzep ją z wody i posiekaj. Cebulę obierz i również drobno posiekaj.

Krok 2

Odciśnij bułkę i wymieszaj ją z mięsem. Następnie dodaj cebulę, jajko, posiekaną pietruszkę, łyżkę przyprawy Knorr i olej.

Krok 3

Oczyść dymkę, odetnij szczypior (można go dodać do sałatki), cebulę pokrój w talarki.

Krok 4

Z masy mięsnej uformuj kulki i ponadziewaj je na szpadki na przemian z cebulą.

Krok 5

Grilluj szaszłyki przez 10-12 minut – do momentu, kiedy mięso będzie rumiane. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z mięsa mielonegoSzaszłyki z mięsa mielonego

Z mielonej wieprzowiny przygotujesz nie tylko kotlety – koniecznie wykorzystaj ją również do przyrządzenia grillowanych szaszłyków. Na początek będziesz potrzebować czerstwej białej bułki, którą należy wcześniej namoczyć w mleku. Gdy zmięknie, odsącz ją z nadmiaru płynu i połącz z mielonym mięsem. Drobno posiekaj cebulę oraz świeżą natkę pietruszki i wsyp do mięsnej masy, aby urozmaicić jej smak. Na koniec dodaj jajko, dzięki czemu całość będzie miała odpowiednio zwartą konsystencję i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i z powstałej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki. Nadziewaj je na drewnianą szpadkę na przemian z pokrojoną w grube talarki cebulą dymką. Szaszłyki grilluj ze wszystkich stron, aż mięso będzie zarumienione. Jak wzbogacić to danie? Nadziej na szaszłyki także kawałki papryki lub cukinii. Gotowe podawaj na ciepło, z dodatkiem pieczywa i prostej sałatki. Dobrym sposobem będzie również serwowanie szaszłyków z czosnkowym dipem. Przekonaj się, jakie to pyszne.