Burgery z grilla – przepis z mięsa mielonego: wołowe | Przepisy.pl pixel

Burgery z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

865 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na oleju.

Burgery z grilla   - Krok 1

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj cebulę z czosnkiem, sos worchester, musztardę oraz przyprawę Knorr. Wyrób dokładnie masę.

Burgery z grilla   - Krok 2

Krok 3

Z mięsa formuj najpierw kule, każda o wadze 100-120 gram, a następnie okrągłe placki. Odstaw je do lodówki na około 2 godziny.

Burgery z grilla   - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie mięso smaż na grillu po około 6-8 minut z obu stron. Burgery powinny być lekko różowe w środku. Podawaj samodzielnie lub z klasyczną bułką i ulubionymi dodatkami.

Burgery z grilla   - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Na gorące usmażone mięso możesz położyć plaster żółtego sera i poczekać, aż się rozpuści lub, na przykład, chrupiące plastry bekonu.

1

Opinie o przepisie

  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska , 13.07.2016

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z grilla  Burgery z grilla

Scena rodem z amerykańskiego filmu – piękny ogródek, grupa uśmiechniętych ludzi i grillowane burgery. Ten jedyny w swoim rodzaju kulinarny klimat możesz w łatwy sposób odtworzyć w swoim domu. Burgery z grilla to niewątpliwy klasyk kuchni amerykańskiej, ale bez problemu możesz je przygotować według własnych upodobań. Wolisz je podane klasycznie z bułką i warzywami czy na liściach rukoli, przykryte grillowaną papryką i cebulką? Wybór należy do ciebie. Ważne jest jednak, aby odpowiednio przyrządzić wołowe mięso mielone, z którego powstaną burgery na grillu. Dodaj do mięsa sos Worcester i musztardę dijon, które nadadzą kotletom charakteru i smaku. Długość grillowania burgerów zależy od grubości mięsnych porcji. Zwykle wystarczy 6-8 minut na każdej stronie. Do dzieła!

Dla kogo?

Burgery na grillu przygotuje każdy, kto jest miłośnikiem tradycyjnej, amerykańskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Hamburgery z grilla to idealna przekąska imprezowa, ale także propozycja na danie obiadowe lub kolacyjne.

Czy wiesz, że?

Hamburger wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie w 1904 roku przepis na bułkę z mięsnym kotletem zaproponował garncarz Fletcher Davis. Na przestrzeni lat danie przeszło ogromną metamorfozę, zyskując nowe składniki, dodatki, a także nazwy.

Dla urozmaicenia:

Doskonale smakują zarówno burgery z grilla elektrycznego, jak i zz patelni grillowej, dzięki czemu potrawę możesz serwować przez cały rok.