Burgery z grilla – przepis z mięsa mielonego: wołowe | Przepisy.pl pixel

Burgery z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
894 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na oleju.

Burgery z grilla   - Krok 1

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj cebulę z czosnkiem, sos worchester, musztardę oraz przyprawę Knorr. Wyrób dokładnie masę.

Burgery z grilla   - Krok 2

Krok 3

Z mięsa formuj najpierw kule, każda o wadze 100-120 gram, a następnie okrągłe placki. Odstaw je do lodówki na około 2 godziny.

Burgery z grilla   - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie mięso smaż na grillu po około 6-8 minut z obu stron. Burgery powinny być lekko różowe w środku. Podawaj samodzielnie lub z klasyczną bułką i ulubionymi dodatkami.

Burgery z grilla   - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Na gorące usmażone mięso możesz położyć plaster żółtego sera i poczekać, aż się rozpuści lub, na przykład, chrupiące plastry bekonu.

1

Opinie o przepisie

  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska , 13.07.2016

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z grilla   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kulki mięsne w boczku
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z grilla  Burgery z grilla

Scena rodem z amerykańskiego filmu – piękny ogródek, grupa uśmiechniętych ludzi i grillowane burgery. Ten jedyny w swoim rodzaju kulinarny klimat możesz w łatwy sposób odtworzyć w swoim domu. Burgery z grilla to niewątpliwy klasyk kuchni amerykańskiej, ale bez problemu możesz je przygotować według własnych upodobań. Wolisz je podane klasycznie z bułką i warzywami czy na liściach rukoli, przykryte grillowaną papryką i cebulką? Wybór należy do ciebie. Ważne jest jednak, aby odpowiednio przyrządzić wołowe mięso mielone, z którego powstaną burgery na grillu. Dodaj do mięsa sos Worcester i musztardę dijon, które nadadzą kotletom charakteru i smaku. Długość grillowania burgerów zależy od grubości mięsnych porcji. Zwykle wystarczy 6-8 minut na każdej stronie. Do dzieła!

Dla kogo?

Burgery na grillu przygotuje każdy, kto jest miłośnikiem tradycyjnej, amerykańskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Hamburgery z grilla to idealna przekąska imprezowa, ale także propozycja na danie obiadowe lub kolacyjne.

Czy wiesz, że?

Hamburger wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie w 1904 roku przepis na bułkę z mięsnym kotletem zaproponował garncarz Fletcher Davis. Na przestrzeni lat danie przeszło ogromną metamorfozę, zyskując nowe składniki, dodatki, a także nazwy.

Dla urozmaicenia:

Doskonale smakują zarówno burgery z grilla elektrycznego, jak i zz patelni grillowej, dzięki czemu potrawę możesz serwować przez cały rok.