Składniki
500 gramów
4 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
4 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na oleju.
Krok 2
Do mięsa mielonego dodaj cebulę z czosnkiem, sos worchester, musztardę oraz przyprawę Knorr. Wyrób dokładnie masę.
Krok 3
Z mięsa formuj najpierw kule, każda o wadze 100-120 gram, a następnie okrągłe placki. Odstaw je do lodówki na około 2 godziny.
Krok 4
Po tym czasie mięso smaż na grillu po około 6-8 minut z obu stron. Burgery powinny być lekko różowe w środku. Podawaj samodzielnie lub z klasyczną bułką i ulubionymi dodatkami.
Dobra rada:
Na gorące usmażone mięso możesz położyć plaster żółtego sera i poczekać, aż się rozpuści lub, na przykład, chrupiące plastry bekonu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Burgery z grilla
Scena rodem z amerykańskiego filmu – piękny ogródek, grupa uśmiechniętych znajomych i grillowane burgery. Ten jedyny w swoim rodzaju kulinarny klimat możesz w łatwy sposób odtworzyć w swoim domu. Przygotuj pełne smaku burgery z grilla i przenieś się w świat popkultury. Burgery to niewątpliwy klasyk kuchni amerykańskiej, ale bez problemu możesz je przygotować według własnych upodobań. Wolisz je podane klasycznie z bułką i warzywami czy na liściach rukoli, przykryte grillowaną papryką i cebulką? Wybór należy do ciebie. Ważne jest jednak, aby odpowiednio przyrządzić wołowe mięso mielone, z którego powstaną burgery. Dodaj do niego sos Worchester i musztardę Dijon, które nadadzą burgerom charakteru i smaku. Długość grillowania kotletów zależy od grubości mięsnych porcji. Zwykle wystarczy 6-8 minut na każdej stronie. Burgery z grilla to idealna przekąska do piwa, dlatego zamiast zamawiać coś w przydrożnym fast-foodzie, spraw sobie jedyne w swoim rodzaju, domowe burgery. Do dzieła!