Burgery z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

830 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na oleju.

Burgery z grilla   - Krok 1

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj cebulę z czosnkiem, sos worchester, musztardę oraz przyprawę Knorr. Wyrób dokładnie masę.

Burgery z grilla   - Krok 2

Krok 3

Z mięsa formuj najpierw kule, każda o wadze 100-120 gram, a następnie okrągłe placki. Odstaw je do lodówki na około 2 godziny.

Burgery z grilla   - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie mięso smaż na grillu po około 6-8 minut z obu stron. Burgery powinny być lekko różowe w środku. Podawaj samodzielnie lub z klasyczną bułką i ulubionymi dodatkami.

Burgery z grilla   - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Na gorące usmażone mięso możesz położyć plaster żółtego sera i poczekać, aż się rozpuści lub, na przykład, chrupiące plastry bekonu.

1

Opinie o przepisie

  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z grilla  Burgery z grilla

Scena rodem z amerykańskiego filmu – piękny ogródek, grupa uśmiechniętych znajomych i grillowane burgery. Ten jedyny w swoim rodzaju kulinarny klimat możesz w łatwy sposób odtworzyć w swoim domu. Przygotuj pełne smaku burgery z grilla i przenieś się w świat popkultury. Burgery to niewątpliwy klasyk kuchni amerykańskiej, ale bez problemu możesz je przygotować według własnych upodobań. Wolisz je podane klasycznie z bułką i warzywami czy na liściach rukoli, przykryte grillowaną papryką i cebulką? Wybór należy do ciebie. Ważne jest jednak, aby odpowiednio przyrządzić wołowe mięso mielone, z którego powstaną burgery. Dodaj do niego sos Worchester i musztardę Dijon, które nadadzą burgerom charakteru i smaku. Długość grillowania kotletów zależy od grubości mięsnych porcji. Zwykle wystarczy 6-8 minut na każdej stronie. Burgery z grilla to idealna przekąska do piwa, dlatego zamiast zamawiać coś w przydrożnym fast-foodzie, spraw sobie jedyne w swoim rodzaju, domowe burgery. Do dzieła!