Burgery drobiowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

370 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj z dodatkiem kostki Knorr oraz oleju. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Burgery drobiowe - Krok 1

Krok 2

Przygotowany bulion wlej do mięsa mielonego.

Burgery drobiowe - Krok 2

Krok 3

Dodaj również posiekany drobno imbir, czosnek i natkę pietruszki oraz sos sojowy.

Burgery drobiowe - Krok 3

Krok 4

Masę mięsną dokładnie wymieszaj i zrób kule, około 10-12 dekagramów każda.

Burgery drobiowe - Krok 4

Krok 5

Kulki mięsne rozpłaszcz tak, aby powstały okrągłe kotlety.

Burgery drobiowe - Krok 5

Krok 6

Burgery grilluj około 4-6 minut z każdej strony. Podawaj samodzielnie lub ze świeżą sałatą.

Burgery drobiowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery drobioweBurgery drobiowe

Burgery drobiowe to nieskomplikowana w przygotowaniu propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Możecie zrobić je wspólnie – przygotowanie posiłku będzie dla twoich najbliższych doskonałą formą spędzenia czasu. I chociaż raz jedzenia nie będzie robić tylko mama... Wywodzące się z amerykańskiej kuchni burgery robi się tradycyjnie z mięsa czerwonego, najlepiej wołowego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby nieco zmienić recepturę i kotleciki przyrządzić z mięsa drobiowego – z piersi kurczaka lub indyka. Naturalnie to kotleciki stanowią sedno dania, dlatego też poświęć im więcej uwagi. Nie wystarczy, że usmażysz kotleciki z mięsa mielonego. Aby odnieść sukces, musisz je odpowiednio przyprawić. Burgery będą doskonale smakować, jeśli dodasz do mięsa nieco imbiru, czosnku i natkę pietruszki. Pamiętaj, aby przed włożeniem do bułki kotleta i pozostałych dodatków – opiec ją w piekarniku.