Burgery drobiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery drobiowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

403 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj z dodatkiem kostki Knorr oraz oleju. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Burgery drobiowe - Krok 1

Krok 2

Przygotowany bulion wlej do mięsa mielonego.

Burgery drobiowe - Krok 2

Krok 3

Dodaj również posiekany drobno imbir, czosnek i natkę pietruszki oraz sos sojowy.

Burgery drobiowe - Krok 3

Krok 4

Masę mięsną dokładnie wymieszaj i zrób kule, około 10-12 dekagramów każda.

Burgery drobiowe - Krok 4

Krok 5

Kulki mięsne rozpłaszcz tak, aby powstały okrągłe kotlety.

Burgery drobiowe - Krok 5

Krok 6

Burgery grilluj około 4-6 minut z każdej strony. Podawaj samodzielnie lub ze świeżą sałatą.

Burgery drobiowe - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery drobioweBurgery drobiowe

Burgery drobiowe to nieskomplikowana w przygotowaniu propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Możecie zrobić je wspólnie – przygotowanie posiłku będzie dla twoich najbliższych doskonałą formą spędzenia czasu. I chociaż raz jedzenia nie będzie robić tylko mama... Wywodzące się z amerykańskiej kuchni burgery robi się tradycyjnie z mięsa czerwonego, najlepiej wołowego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby nieco zmienić recepturę i kotleciki przyrządzić z mięsa drobiowego – z piersi kurczaka lub indyka. Naturalnie to kotleciki stanowią sedno dania, dlatego też poświęć im więcej uwagi. Nie wystarczy, że usmażysz kotleciki z mięsa mielonego. Aby odnieść sukces, musisz je odpowiednio przyprawić. Burgery będą doskonale smakować, jeśli dodasz do mięsa nieco imbiru, czosnku i natkę pietruszki. Pamiętaj, aby przed włożeniem do bułki kotleta i pozostałych dodatków – opiec ją w piekarniku.