Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mięsa wytnij małe kawałki, każdy po 6-8 dekagramów.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 1

Krok 2

Czosnek i szałwię bardzo drobno posiekaj. Pieprz rozkrusz w moździerzu.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 2

Krok 3

W misce połącz jogurt z czosnkiem, szałwią, pieprzem i sokiem z cytryn.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i wymieszaj marynatę. Mięso marynuj co najmniej 2 godziny.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 4

Krok 5

Indyka grilluj powoli z każdej strony często obracając, aby marynata się nie przypaliła. Podawaj ze świeżą sałatą.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną   Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną

Czas na prawdziwy przysmak dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną to danie proste i wyjątkowo pyszne. Jędrne i soczyste kawałki mięsa w aromatycznej, jogurtowej otoczce to potrawa na medal. Podczas powolnego grillowania eskalopki uwolnią pełnię smaku i wypełnią twój dom zapachem, który na długo pozostanie w pamięci wszystkich domowników. Co sprawia, że tak przygotowany indyk podbija serca już od pierwszego kęsa? Wszystko za sprawą specjalnej, ziołowo-cytrusowej marynaty. Pozostaw w niej kawałki piersi z indyka na minimum 2 godziny. Łagodny w smaku jogurt naturalny łączy się tu z wyrazistym czosnkiem i świeżą szałwią, a całości dopełnia odrobina soku z cytryny. Gotowe eskalopki podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kopytkami, i delektuj się obiadem godnym mistrza kuchni. Smacznego! 4827 Ziemniaki z koprem włoskim i śmietaną https://www.przepisy.pl/przepis/ziemniaki-z-koprem-wloskim-i-smietana Ziemniaki i koper włoski? Czasami nietypowe, kulinarne połączenia dają efekt w postaci rewelacyjnych potraw, od których trudno oderwać zmysły. To szybkie i proste danie podasz zarówno jako samodzielną przekąskę, jak i w formie smakowitego dodatku do dania głównego. Gwarantujemy, że podniebienia twoich gości będą zaspokojone. Może urządzasz ognisko ze znajomymi? Tak przygotowane ziemniaki zapiekane na rozgrzanych węglach będą wyjątkowo aromatyczne i pyszne. Wystarczy, że połówki wspomnianego warzywa w mundurkach, przed zawinięciem w folię aluminiową, posypiesz przyprawami i ziarnami kopru włoskiego. Dodaj także parę kropel oliwy z oliwek i zapiekaj około 30 minut. Miękkie i pachnące ziemniaki smakują rewelacyjnie z dodatkiem śmietanowego sosu. Przygotuj go ścierając na tarce ząbek czosnku i łącząc go z kwaśną śmietaną. Możesz dodać także odrobinę szczypiorku. Spróbujesz?