Grillowany kurczak na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak na ostro

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
189 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

4 łyżeczki

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natnij od strony skóry. Rozłóż je na duży i płaski kawałek.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 1

Krok 2

Skrop kurczaka olejem i natrzyj przyprawą Knorr, ostrą papryką oraz Ketchupem Hellmann's Pikantnym. Odstaw na 10 minut, by dobrze się zamarynował.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 2

Krok 3

Smaż na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby mięso było miękkie i soczyste. Aby złagodzić ostry smak, możesz podawać kurczaka z sosem jogurtowym.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bataty z rozmarynem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak na ostroGrillowany kurczak na ostro

Uniwersalny, pyszny i łatwy do przygotowania grillowany kurczak na ostro. Doskonale sprawdzi się zarówno w porze obiadu, jak i podany na kolację. Kurczak to mięso, które jest smaczne i wyjątkowo szybo się je przyrządza. W Polsce najchętniej jada się udka i piersi z kurczaka. Nasz przepis to propozycja na grillowane udka z kurczaka w pikantnej marynacie, które w środku będą soczyste i delikatne, a z wierzchu będą miały chrupiącą skórkę. Marynata stworzona jest na bazie aromatycznej przyprawy do kurczaka, ostrej papryki, oleju oraz wyrazistego ketchupu z dodatkiem pieprzu cayenne. Po 10 minutach marynowania udka z kurczaka będą gotowe do smażenia na ruszcie lub pod elektrycznym grillem. Upieczonego kurczaka możesz podawać solo, bądź z ziemniaki i świeżą sałatą. Jeżeli chcesz nieco złagodzić ostry smak kurczaka, możesz podać do niego sos jogurtowy.