Grillowany kurczak na ostro

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natnij od strony skóry. Rozłóż je na duży i płaski kawałek.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 1

Krok 2

Skrop kurczaka olejem i natrzyj przyprawą Knorr, ostrą papryką oraz Ketchupem Hellmann’s Pikantnym. Odstaw na 10 minut, by dobrze się zamarynował.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 2

Krok 3

Smaż na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby mięso było miękkie i soczyste. Aby złagodzić ostry smak, możesz podawać kurczaka z sosem jogurtowym.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak na ostroGrillowany kurczak na ostro

Uniwersalny, pyszny i łatwy do przygotowania grillowany kurczak na ostro. Doskonale sprawdzi się zarówno w porze obiadu, jak i podany na kolację. Kurczak to mięso, które jest smaczne i wyjątkowo szybo się je przyrządza. W Polsce najchętniej jada się udka i piersi z kurczaka. Nasz przepis to propozycja na grillowane udka z kurczaka w pikantnej marynacie, które w środku będą soczyste i delikatne, a z wierzchu będą miały chrupiącą skórkę. Marynata stworzona jest na bazie aromatycznej przyprawy do kurczaka, ostrej papryki, oleju oraz wyrazistego ketchupu z dodatkiem pieprzu cayenne. Po 10 minutach marynowania udka z kurczaka będą gotowe do smażenia na ruszcie lub pod elektrycznym grillem. Upieczonego kurczaka możesz podawać solo, bądź z ziemniaki i świeżą sałatą. Jeżeli chcesz nieco złagodzić ostry smak kurczaka, możesz podać do niego sos jogurtowy.