Grillowany kurczak na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak na ostro

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
189 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

4 łyżeczki

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natnij od strony skóry. Rozłóż je na duży i płaski kawałek.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 1

Krok 2

Skrop kurczaka olejem i natrzyj przyprawą Knorr, ostrą papryką oraz Ketchupem Hellmann's Pikantnym. Odstaw na 10 minut, by dobrze się zamarynował.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 2

Krok 3

Smaż na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby mięso było miękkie i soczyste. Aby złagodzić ostry smak, możesz podawać kurczaka z sosem jogurtowym.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyki z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak na ostroGrillowany kurczak na ostro

Uniwersalny, pyszny i łatwy do przygotowania grillowany kurczak na ostro. Doskonale sprawdzi się zarówno w porze obiadu, jak i podany na kolację. Kurczak to mięso, które jest smaczne i wyjątkowo szybo się je przyrządza. W Polsce najchętniej jada się udka i piersi z kurczaka. Nasz przepis to propozycja na grillowane udka z kurczaka w pikantnej marynacie, które w środku będą soczyste i delikatne, a z wierzchu będą miały chrupiącą skórkę. Marynata stworzona jest na bazie aromatycznej przyprawy do kurczaka, ostrej papryki, oleju oraz wyrazistego ketchupu z dodatkiem pieprzu cayenne. Po 10 minutach marynowania udka z kurczaka będą gotowe do smażenia na ruszcie lub pod elektrycznym grillem. Upieczonego kurczaka możesz podawać solo, bądź z ziemniaki i świeżą sałatą. Jeżeli chcesz nieco złagodzić ostry smak kurczaka, możesz podać do niego sos jogurtowy.