Grillowany kurczak na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak na ostro

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
189 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

4 łyżeczki

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natnij od strony skóry. Rozłóż je na duży i płaski kawałek.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 1

Krok 2

Skrop kurczaka olejem i natrzyj przyprawą Knorr, ostrą papryką oraz Ketchupem Hellmann's Pikantnym. Odstaw na 10 minut, by dobrze się zamarynował.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 2

Krok 3

Smaż na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby mięso było miękkie i soczyste. Aby złagodzić ostry smak, możesz podawać kurczaka z sosem jogurtowym.

Grillowany kurczak na ostro - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak na ostroGrillowany kurczak na ostro

Uniwersalny, pyszny i łatwy do przygotowania grillowany kurczak na ostro. Doskonale sprawdzi się zarówno w porze obiadu, jak i podany na kolację. Kurczak to mięso, które jest smaczne i wyjątkowo szybo się je przyrządza. W Polsce najchętniej jada się udka i piersi z kurczaka. Nasz przepis to propozycja na grillowane udka z kurczaka w pikantnej marynacie, które w środku będą soczyste i delikatne, a z wierzchu będą miały chrupiącą skórkę. Marynata stworzona jest na bazie aromatycznej przyprawy do kurczaka, ostrej papryki, oleju oraz wyrazistego ketchupu z dodatkiem pieprzu cayenne. Po 10 minutach marynowania udka z kurczaka będą gotowe do smażenia na ruszcie lub pod elektrycznym grillem. Upieczonego kurczaka możesz podawać solo, bądź z ziemniaki i świeżą sałatą. Jeżeli chcesz nieco złagodzić ostry smak kurczaka, możesz podać do niego sos jogurtowy.