Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
6 łyżek
4 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz je solą i odstaw na 20 minut. Przyciśnij je talerzykiem lub deską, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Krok 2
Obsusz bakłażana na ręczniku papierowym, skrop go oliwą i oprósz przyprawą Knorr.
Krok 3
Dodaj posiekany czosnek i smaż plastry bakłażana na grillu, aż się zarumienią. Podawaj je z sosem jogurtowym lub serowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany bakłażan z czosnkiem
Podstawę dania stanowi bakłażan, który marynowany jest w pełnej wyrazistych smaków mieszance przypraw, a potem smażony z dodatkiem posiekanego czosnku. Ilość składników potrzebnych do przyrządzenia tego specjału nie jest duża, ale to w jakości produktów i sposobie przygotowania tkwi sekret przepisu na bakłażana z grilla. Zobacz, jak zrobić grillowanego bakłażana krok po kroku.
Dla kogo?
Grillowanie to zabawa nie tylko dla mięsożerców. Bakłażan z grilla udowadnia, że wegetariańskie pozycje w menu też mogą smakować wyśmienicie. Nie samą kiełbasą i karkówką kucharz żyje! Koniecznie uwzględnij w menu grillowane bakłażany.
Na jaką okazję?
Aromatyczny, grillowany bakłażan z czosnkiem to wyśmienita i bardzo prosta przekąska, w sam raz na towarzyskie spotkanie w gronie rodziny lub znajomych, idealnie sprawdzi się np. jako przekąska do białego wina lub jako dodatek do dania głównego. Specjał ten przygotujesz błyskawicznie.
Czy wiesz, że?
W przypadku bakłażana grillowanego kluczowe jest odpowiednie potraktowanie warzywa. Najpierw pokrój go w plastry, a następnie oprósz szczyptą soli i odstaw na 20 minut. Przyciśnij go deską lub talerzykiem, a w ten sposób pozbędziesz się z niego nadmiaru wody i nieprzyjemnej goryczki. Bakłażan na grilla jest już prawie gotowy!
Dla urozmaicenia:
Pysznego grillowanego bakłażana z czosnkiem podawaj w towarzystwie aksamitnego sosu jogurtowego lub nieco ostrzejszego sosu serowego. Niebo w gębie!