Grillowany bakłażan z czosnkiem - przepis z grilla | Przepisy.pl pixel

Grillowany bakłażan z czosnkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

527 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

636 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

6 łyżek

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz je solą i odstaw na 20 minut. Przyciśnij je talerzykiem lub deską, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Grillowany bakłażan z czosnkiem  - Krok 1

Krok 2

Obsusz bakłażana na ręczniku papierowym, skrop go oliwą i oprósz przyprawą Knorr.

Grillowany bakłażan z czosnkiem  - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekany czosnek i smaż plastry bakłażana na grillu, aż się zarumienią. Podawaj je z sosem jogurtowym lub serowym.

Grillowany bakłażan z czosnkiem  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • isabella  bulla

    isabella bulla , 22.06.2019

    Z czosnkiem wszystko.jest pyszne.dziekuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany bakłażan z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany bakłażan z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany bakłażan z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany bakłażan z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany bakłażan z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany bakłażan z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany bakłażan z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany bakłażan z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany bakłażan z czosnkiem Grillowany bakłażan z czosnkiem

Podstawę dania stanowi bakłażan, który marynowany jest w pełnej wyrazistych smaków mieszance przypraw, a potem smażony z dodatkiem posiekanego czosnku. Ilość składników potrzebnych do przyrządzenia tego specjału nie jest duża, ale to w jakości produktów i sposobie przygotowania tkwi sekret przepisu na bakłażana z grilla. Zobacz, jak zrobić grillowanego bakłażana krok po kroku.

Dla kogo?

Grillowanie to zabawa nie tylko dla mięsożerców. Bakłażan z grilla udowadnia, że wegetariańskie pozycje w menu też mogą smakować wyśmienicie. Nie samą kiełbasą i karkówką kucharz żyje! Koniecznie uwzględnij w menu grillowane bakłażany.

Na jaką okazję?

Aromatyczny, grillowany bakłażan z czosnkiem to wyśmienita i bardzo prosta przekąska, w sam raz na towarzyskie spotkanie w gronie rodziny lub znajomych, idealnie sprawdzi się np. jako przekąska do białego wina lub jako dodatek do dania głównego. Specjał ten przygotujesz błyskawicznie.

Czy wiesz, że?

W przypadku bakłażana grillowanego kluczowe jest odpowiednie potraktowanie warzywa. Najpierw pokrój go w plastry, a następnie oprósz szczyptą soli i odstaw na 20 minut. Przyciśnij go deską lub talerzykiem, a w ten sposób pozbędziesz się z niego nadmiaru wody i nieprzyjemnej goryczki. Bakłażan na grilla jest już prawie gotowy!

Dla urozmaicenia:

Pysznego grillowanego bakłażana z czosnkiem podawaj w towarzystwie aksamitnego sosu jogurtowego lub nieco ostrzejszego sosu serowego. Niebo w gębie!