
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
6 łyżek
4 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz je solą i odstaw na 20 minut. Przyciśnij je talerzykiem lub deską, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Krok 2
Obsusz bakłażana na ręczniku papierowym, skrop go oliwą i oprósz przyprawą Knorr.

Krok 3
Dodaj posiekany czosnek i smaż plastry bakłażana na grillu, aż się zarumienią. Podawaj je z sosem jogurtowym lub serowym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany bakłażan z czosnkiem
Podstawę dania stanowi bakłażan, który marynowany jest w pełnej wyrazistych smaków mieszance przypraw, a potem smażony z dodatkiem posiekanego czosnku. Ilość składników potrzebnych do przyrządzenia tego specjału nie jest duża, ale to w jakości produktów i sposobie przygotowania tkwi sekret przepisu na bakłażana z grilla. Zobacz, jak zrobić grillowanego bakłażana krok po kroku.
Dla kogo?
Grillowanie to zabawa nie tylko dla mięsożerców. Bakłażan z grilla udowadnia, że wegetariańskie pozycje w menu też mogą smakować wyśmienicie. Nie samą kiełbasą i karkówką kucharz żyje! Koniecznie uwzględnij w menu grillowane bakłażany.
Na jaką okazję?
Aromatyczny, grillowany bakłażan z czosnkiem to wyśmienita i bardzo prosta przekąska, w sam raz na towarzyskie spotkanie w gronie rodziny lub znajomych, idealnie sprawdzi się np. jako przekąska do białego wina lub jako dodatek do dania głównego. Specjał ten przygotujesz błyskawicznie.
Czy wiesz, że?
W przypadku bakłażana grillowanego kluczowe jest odpowiednie potraktowanie warzywa. Najpierw pokrój go w plastry, a następnie oprósz szczyptą soli i odstaw na 20 minut. Przyciśnij go deską lub talerzykiem, a w ten sposób pozbędziesz się z niego nadmiaru wody i nieprzyjemnej goryczki. Bakłażan na grilla jest już prawie gotowy!
Dla urozmaicenia:
Pysznego grillowanego bakłażana z czosnkiem podawaj w towarzystwie aksamitnego sosu jogurtowego lub nieco ostrzejszego sosu serowego. Niebo w gębie!






























