
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
6 łyżek
4 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz je solą i odstaw na 20 minut. Przyciśnij je talerzykiem lub deską, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Krok 2
Obsusz bakłażana na ręczniku papierowym, skrop go oliwą i oprósz przyprawą Knorr.

Krok 3
Dodaj posiekany czosnek i smaż plastry bakłażana na grillu, aż się zarumienią. Podawaj je z sosem jogurtowym lub serowym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany bakłażan z czosnkiem
Podstawę dania stanowi bakłażan, który marynowany jest w pełnej wyrazistych smaków mieszance przypraw, a potem smażony z dodatkiem posiekanego czosnku. Ilość składników potrzebnych do przyrządzenia tego specjału nie jest duża, ale to w jakości produktów i sposobie przygotowania tkwi sekret przepisu na bakłażana z grilla. Zobacz, jak zrobić grillowanego bakłażana krok po kroku.
Dla kogo?
Grillowanie to zabawa nie tylko dla mięsożerców. Bakłażan z grilla udowadnia, że wegetariańskie pozycje w menu też mogą smakować wyśmienicie. Nie samą kiełbasą i karkówką kucharz żyje! Koniecznie uwzględnij w menu grillowane bakłażany.
Na jaką okazję?
Aromatyczny, grillowany bakłażan z czosnkiem to wyśmienita i bardzo prosta przekąska, w sam raz na towarzyskie spotkanie w gronie rodziny lub znajomych, idealnie sprawdzi się np. jako przekąska do białego wina lub jako dodatek do dania głównego. Specjał ten przygotujesz błyskawicznie.
Czy wiesz, że?
W przypadku bakłażana grillowanego kluczowe jest odpowiednie potraktowanie warzywa. Najpierw pokrój go w plastry, a następnie oprósz szczyptą soli i odstaw na 20 minut. Przyciśnij go deską lub talerzykiem, a w ten sposób pozbędziesz się z niego nadmiaru wody i nieprzyjemnej goryczki. Bakłażan na grilla jest już prawie gotowy!
Dla urozmaicenia:
Pysznego grillowanego bakłażana z czosnkiem podawaj w towarzystwie aksamitnego sosu jogurtowego lub nieco ostrzejszego sosu serowego. Niebo w gębie!