Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
6 łyżek
4 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz je solą i odstaw na 20 minut. Przyciśnij je talerzykiem lub deską, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Krok 2
Obsusz bakłażana na ręczniku papierowym, skrop go oliwą i oprósz przyprawą Knorr.
Krok 3
Dodaj posiekany czosnek i smaż plastry bakłażana na grillu, aż się zarumienią. Podawaj je z sosem jogurtowym lub serowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany bakłażan z czosnkiem
Aromatyczny, grillowany bakłażan to wyśmienita i bardzo prosta przekąska, w sam raz na towarzyskie spotkanie w gronie rodziny lub znajomych, idealnie sprawdzi się np. jako przekąską do białego wina. Przygotujesz ją błyskawicznie. Podstawą dania jest oczywiście jędrny bakłażan, który marynowany jest w pełnej wyrazistych i smaków mieszance przypraw, a potem smażony z dodatkiem posiekanego czosnku. W przypadku tej przekąski kluczowe jest odpowiednie przygotowanie bakłażana. Najpierw pokrój go w plastry, a następnie oprósz szczyptą soli i odstaw na 20 minut. Przyciśnij go deską lub talerzykiem, a w ten sposób pozbędziesz się z niego nadmiaru wody i nieprzyjemnej goryczki. Pysznego, grillowanego bakłażana podawaj w towarzystwie aksamitnego sosu jogurtowego lub nieco ostrzejszego sosu serowego. Niebo w gębie!