Mięso na burgery

czyli sposób na dobrego hamburgera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

280 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

422 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę zmiel razem z tłuszczem na grubym sicie maszyny do mielenia. Nieco większe drobinki mięsa zatrzymają w sobie więcej soku. Dobry hamburger powinien być przygotowany z wołowiny, która ma w sobie nawet do 10% tłuszczu wołowego. Podczas grillowania wytapiający się tłuszcz rozluźni nieco strukturę hamburgera, a otaczając zmielone kawałki mięsa sprawi, że nie będzie im tak łatwo wydobyć się na zewnątrz. Hamburger będzie kruchy i soczysty (warto pomyśleć o tym wybierając mięso).

Mięso na burgery - Krok 1

Krok 2

Zmieloną wołowinę pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, nada ona potrawie ciekawego lekko orzechowo-ziołowego posmaku. Przygotowując mięso na hamburgery nie dodawaj jednak zbyt dużo składników ani przypraw.

Mięso na burgery - Krok 2

Krok 3

Mięso wyporcjuj na około 120 g kęsy. Podczas grillowania hamburger zgubi około 20% swojej masy. Stugramowy hamburger będzie idealny wymiarami do bułek, które możesz kupić w supermarkecie.

Mięso na burgery - Krok 3

Krok 4

Mięso uformuj w grube na dwa centymetry okrągłe medaliony. Formując mięso zwilż nieco ręce i nóż. Mięso nie będzie się kleiło i łatwiej da się uformować. Grube hamburgery będą bardziej soczyste.

Mięso na burgery - Krok 4

Krok 5

Dobrze jest uformowane hamburgery odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Burgery lepiej się skleją i łatwiej będzie je przewracać.

Mięso na burgery - Krok 5

Krok 6

Gotowe burgery wrzucaj na dobrze rozgrzany ruszt, tak aby mięso na powierzchni od razu się zapiekło. Zamknie ono wtedy wszystkie soki w sobie. Stopień wysmażenia mięsa łatwo jest określić, gdy na powierzchni mięsa pojawią się pierwsze kropelki soków. Będzie to oznaczać, że mięso w środku jest średnio wysmażone.

Mięso na burgery - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • marek tarka

    marek tarka, 31.10.2017

    Super...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Korszeń

    Kamil Korszeń, 23.04.2016

    Napisalibyście, że artykuł sponsorowany, nie traciłbym czasu. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Cendrowski

    Robert Cendrowski, 23.04.2016

    Prawdziwe hamburgery przyprawia się tylko pieprzem, a soli po upieczeniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Kleist

    Henryk Kleist, 22.04.2016

    Wygląda jak kupa g....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięso na burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięso na burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięso na burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięso na burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięso na burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięso na burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięso na burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięso na burgeryMięso na burgery

Żadna potrawa nie kojarzy się z kuchnią amerykańską bardziej niż wołowy burger – jest także jednym z dań najchętniej przyrządzanych na grillu. Jeśli chcesz poznać sprawdzony sposób na przygotowanie dobrego hamburgera, wszystkie niezbędne wskazówki znajdziesz w tym przepisie. Pierwszym i kluczowym krokiem jest wybór odpowiedniej wołowiny: najlepiej sprawdzi się mięso z udźca lub rostbef, czyli najdelikatniejszy fragment tuszy. Kawałki powinny zawierać trochę tłuszczu, który wytapiając się podczas smażenia, nada burgerom kruchą konsystencję. Wołowinę zmiel samodzielnie, używając grubego sitka w maszynce – większe kawałki sprawią, że kotlety będą soczyste. Aby nabrały wyrazistego smaku, użyj przyprawy do grilla, w której skomponowane zostały takie zioła jak rozmaryn, gorczyca i majeranek. Mięsną masę najpierw podziel na kule, a następnie uformuj zwilżonymi rękami płaskie medaliony i odstaw na godzinę. Burgery smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym grillu, a czas przygotowania dostosuj do swoich preferencji. Sprawdź, jakie to proste.