Szaszłyki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

300 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt pomieszaj z wyciśniętym sokiem z cytryny.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój na kawałki i obsyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej mięso jogurtem i pozostaw w lodówce na całą noc.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 3

Krok 4

Na drugi dzień kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane szpikulce, przekładając je kawałkami ananasa.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki smaż na grillu, cały czas je obracając. Podawaj z ryżem i zieloną sałatą.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka to świetny pomysł na oryginalny obiad lub kolację. W okresie letnim przyrządzić możesz je na ogrodowym grillu i zaserwować na przykład z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Szaszłyk to potrawa, która składa się z kawałków mięsa nadzianych na szpikulec lub drewniany patyk, a następnie pieczonych na różnie lub grillowanych. W zależności od przepisu, mięso może być przekładane na przykład kawałkami pieczarek, papryki, pomidorów, cukinii, cebuli lub ananasa albo boczkiem czy słoniną. Danie to wywodzi się najprawdopodobniej z centralnej Azji. Równie popularne jest ono w Izraelu, skąd przywiezione zostało przez rosyjskich emigrantów. Do przygotowania szaszłyków wykorzystać możesz nie tylko mięso z kurczaka, lecz także wołowinę, wieprzowinę lub jagnięcinę. Przed upieczeniem mięso jest przeważnie marynowane. Do tego celu użyć możesz jogurtu lub kwaśnych składników takich, jak sok z cytryny lub pomarańczy, wino albo ocet winny. Smak marynaty wzbogacić możesz przy pomocy oleju roślinnego oraz ulubionych przypraw.