Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
300 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jogurt pomieszaj z wyciśniętym sokiem z cytryny.
Krok 2
Kurczaka pokrój na kawałki i obsyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
Krok 3
Następnie zalej mięso jogurtem i pozostaw w lodówce na całą noc.
Krok 4
Na drugi dzień kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane szpikulce, przekładając je kawałkami ananasa.
Krok 5
Szaszłyki smaż na grillu, cały czas je obracając. Podawaj z ryżem i zieloną sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki z kurczaka to świetny pomysł na oryginalny obiad lub kolację. W okresie letnim przyrządzić możesz je na ogrodowym grillu i zaserwować na przykład z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Szaszłyk to potrawa, która składa się z kawałków mięsa nadzianych na szpikulec lub drewniany patyk, a następnie pieczonych na różnie lub grillowanych. W zależności od przepisu, mięso może być przekładane na przykład kawałkami pieczarek, papryki, pomidorów, cukinii, cebuli lub ananasa albo boczkiem czy słoniną. Danie to wywodzi się najprawdopodobniej z centralnej Azji. Równie popularne jest ono w Izraelu, skąd przywiezione zostało przez rosyjskich emigrantów. Do przygotowania szaszłyków wykorzystać możesz nie tylko mięso z kurczaka, lecz także wołowinę, wieprzowinę lub jagnięcinę. Przed upieczeniem mięso jest przeważnie marynowane. Do tego celu użyć możesz jogurtu lub kwaśnych składników takich, jak sok z cytryny lub pomarańczy, wino albo ocet winny. Smak marynaty wzbogacić możesz przy pomocy oleju roślinnego oraz ulubionych przypraw.