Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą
łatwe
566 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
3 łyżki
1 pęczek
1 łyżeczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn oraz olej.

Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Krok 4
Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Taką samą marynatą możesz posmarować cały schab karkowy i upiec go w piekarniku. Steki podaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który nada potrawie wyrazisty, ostry smak.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą
W gotowaniu jedną z najważniejszych umiejętności jest łączenie smaków. By pieczone mięso było jednocześnie pikantne i bardzo aromatyczne zrób do niego ziołowo-musztardową marynatę. Taka karkówka to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, zarówno w sezonie grillowym, jak i przez cały rok. Marynatą zrobioną z musztardy francuskiej, przyprawy do grillowanych mięs, rozmarynu, natki pietruszki i oleju posmaruj każdy kawałek mięsa i odstaw go na 20 – 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie steki z karkówki możesz smażyć na rozgrzanym grillu po około 8 minut z każdej strony. Do marynaty możesz tez użyć innych ziół, np. tymianku lub majeranku. Jeżeli chcesz nadać potrawie jeszcze bardziej ostrego i wyrazistego smaku, podawaj steki z pikantnym ketchupem. Smak mięsa na talarze zbilansują pieczone ziemniaczki i lekka surówka.