Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą
łatwe
430 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
3 łyżki
1 pęczek
1 łyżeczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn oraz olej.
Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
Krok 4
Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Taką samą marynatą możesz posmarować cały schab karkowy i upiec go w piekarniku. Steki podaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który nada potrawie wyrazisty, ostry smak.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą
W gotowaniu jedną z najważniejszych umiejętności jest łączenie smaków. By pieczone mięso było jednocześnie pikantne i bardzo aromatyczne zrób do niego ziołowo-musztardową marynatę. Taka karkówka to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, zarówno w sezonie grillowym, jak i przez cały rok. Marynatą zrobioną z musztardy francuskiej, przyprawy do grillowanych mięs, rozmarynu, natki pietruszki i oleju posmaruj każdy kawałek mięsa i odstaw go na 20 – 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie steki z karkówki możesz smażyć na rozgrzanym grillu po około 8 minut z każdej strony. Do marynaty możesz tez użyć innych ziół, np. tymianku lub majeranku. Jeżeli chcesz nadać potrawie jeszcze bardziej ostrego i wyrazistego smaku, podawaj steki z pikantnym ketchupem. Smak mięsa na talarze zbilansują pieczone ziemniaczki i lekka surówka.