Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą
łatwe
503 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
3 łyżki
1 pęczek
1 łyżeczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn oraz olej.
Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
Krok 4
Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Taką samą marynatą możesz posmarować cały schab karkowy i upiec go w piekarniku. Steki podaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który nada potrawie wyrazisty, ostry smak.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą
W gotowaniu jedną z najważniejszych umiejętności jest łączenie smaków. By pieczone mięso było jednocześnie pikantne i bardzo aromatyczne zrób do niego ziołowo-musztardową marynatę. Taka karkówka to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, zarówno w sezonie grillowym, jak i przez cały rok. Marynatą zrobioną z musztardy francuskiej, przyprawy do grillowanych mięs, rozmarynu, natki pietruszki i oleju posmaruj każdy kawałek mięsa i odstaw go na 20 – 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie steki z karkówki możesz smażyć na rozgrzanym grillu po około 8 minut z każdej strony. Do marynaty możesz tez użyć innych ziół, np. tymianku lub majeranku. Jeżeli chcesz nadać potrawie jeszcze bardziej ostrego i wyrazistego smaku, podawaj steki z pikantnym ketchupem. Smak mięsa na talarze zbilansują pieczone ziemniaczki i lekka surówka.