Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

566 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

3 łyżki

1 pęczek

1 łyżeczka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn oraz olej.

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Taką samą marynatą możesz posmarować cały schab karkowy i upiec go w piekarniku. Steki podaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który nada potrawie wyrazisty, ostry smak.

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.07.2016

    To nasza propozycja, oczywiście karkówkę można podawać na wiele sposobów :) Serdecznie pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gudzowski

    Wiktor Gudzowski , 01.07.2016

    Steki z keczupem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardąGrillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą

W gotowaniu jedną z najważniejszych umiejętności jest łączenie smaków. By pieczone mięso było jednocześnie pikantne i bardzo aromatyczne zrób do niego ziołowo-musztardową marynatę. Taka karkówka to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, zarówno w sezonie grillowym, jak i przez cały rok. Marynatą zrobioną z musztardy francuskiej, przyprawy do grillowanych mięs, rozmarynu, natki pietruszki i oleju posmaruj każdy kawałek mięsa i odstaw go na 20 – 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie steki z karkówki możesz smażyć na rozgrzanym grillu po około 8 minut z każdej strony. Do marynaty możesz tez użyć innych ziół, np. tymianku lub majeranku. Jeżeli chcesz nadać potrawie jeszcze bardziej ostrego i wyrazistego smaku, podawaj steki z pikantnym ketchupem. Smak mięsa na talarze zbilansują pieczone ziemniaczki i lekka surówka.