Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą
łatwe
569 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
3 łyżki
1 pęczek
1 łyżeczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn oraz olej.

Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Krok 4
Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Taką samą marynatą możesz posmarować cały schab karkowy i upiec go w piekarniku. Steki podaj z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, który nada potrawie wyrazisty, ostry smak.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą
W gotowaniu jedną z najważniejszych umiejętności jest łączenie smaków. By pieczone mięso było jednocześnie pikantne i bardzo aromatyczne zrób do niego ziołowo-musztardową marynatę. Taka karkówka to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, zarówno w sezonie grillowym, jak i przez cały rok. Marynatą zrobioną z musztardy francuskiej, przyprawy do grillowanych mięs, rozmarynu, natki pietruszki i oleju posmaruj każdy kawałek mięsa i odstaw go na 20 – 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie steki z karkówki możesz smażyć na rozgrzanym grillu po około 8 minut z każdej strony. Do marynaty możesz tez użyć innych ziół, np. tymianku lub majeranku. Jeżeli chcesz nadać potrawie jeszcze bardziej ostrego i wyrazistego smaku, podawaj steki z pikantnym ketchupem. Smak mięsa na talarze zbilansują pieczone ziemniaczki i lekka surówka.