Szaszłyki z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

930 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj przyprawę Knorr z ziołami prowansalskimi i olejem. Do marynaty włóż kostki mięsa, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Szaszłyki z cukinią - Krok 1

Krok 2

Na szpadki szaszłykowe nakładaj kolejno mięso, cukinię i pomidorki.

Szaszłyki z cukinią - Krok 2

Krok 3

Opiekaj szaszłyki z każdej strony - do momentu, gdy się zrumienią.

Szaszłyki z cukinią - Krok 3

Krok 4

Przed położeniem na grilla gotowe szaszłyki posmaruj cienką warstwą oleju.

Szaszłyki z cukinią - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Viola Duda

    Viola Duda , 06.08.2015

    warte polecenia jest przepyszny i bardzo soczysty

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z cukiniąSzaszłyki z cukinią

Szaszłyki wieprzowe z cukinią to pyszna przekąska, która sprawdzi się m.in. w trakcie wakacyjnego grilla. Kompozycja złocistego mięsa oraz zielonych i czerwonych warzyw to również wspaniała dekoracja stołu. Jak przyrządzić smaczne szaszłyki? Będzie Ci do tego potrzebne mięso wieprzowe pokrojone w kostkę, grube plastry cukinii, pomidorki cherry, zioła oraz olej. Wieprzowinę dobrze jest najpierw zamarynować w ziołowej zalewie. Sprawdzi się np. mieszanka prowansalska. Jeśli jednak wolisz ostrzejsze potrawy, dodaj do marynaty pieprz kajeński albo pikantną mieloną paprykę. Gdy mięso nabierze smaku, nadziewaj je na patyczki na zmianę z pomidorkami i cukinią. Następnie posmaruj warzywa cienką warstwą oleju. Szaszłyki opiekaj z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż się zarumienią. Tak upieczona przekąska dobrze skomponuje się z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. Warto dodać do niej także świeże warzywa. Wypróbuj nasz przepis na szaszłyki wieprzowe z cukinią i oceń proponowane połączenie!