
Składniki
30 dekagramów
2 sztuki
20 dekagramów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę: wymieszaj przyprawę Knorr z ziołami prowansalskimi i olejem. Do marynaty włóż kostki mięsa, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2
Na szpadki szaszłykowe nakładaj kolejno mięso, cukinię i pomidorki.

Krok 3
Opiekaj szaszłyki z każdej strony - do momentu, gdy się zrumienią.

Krok 4
Przed położeniem na grilla gotowe szaszłyki posmaruj cienką warstwą oleju.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z cukinią
Co powiesz na rozpływające się w ustach szaszłyki z cukinii na grilla? By zjeść na obiad świeże warzywa i mięso w pachnącej marynacie, nie potrzebujesz grilla. Do przygotowania szaszłyków z cukinii wystarczy piekarnik lub patelnia grillowa!
Dla kogo?
Komu podać cukinię na grilla? Szaszłyki polecamy tym, którzy nie mogą doczekać się sezonu grillowego. Można je jeść cały rok – waszym nowym ulubionym daniem może zostać cukinia na grilla! Szaszłyki posmakują osobom lubiącym połączenie świeżych warzyw z soczystym mięsem.
Na jaką okazję?
Chcesz uczcić ważną dla ciebie rocznicę? A może masz powód do świętowania? Szaszłyki z cukinią sprawdzą się na te i wiele innych okazji. Podaj je podczas wakacyjnej kolacji lub obiadu w gronie bliskich – szaszłyki z cukinii na grilla będą nie tylko ozdobą stołu, ale i pysznym daniem głównym.
Czy wiesz, że?
Nie zapomnij o zamarynowaniu i odstawieniu mięsa na szaszłyki z cukinii do lodówki na około godzinę. Dzięki marynacie nabierze ono głębokiego smaku i stanie się soczystsze. Będzie też bardziej zwarte, dzięki czemu szaszłyki z cukinią nie będą się rozpadać.
Dla urozmaicenia:
Na patyku z cukinią na szaszłyki mogą pojawić się inne warzywa (np. papryka i bakłażan) czy pieczarki. Nie przepadasz za wieprzowiną? Nadziej na patyk kawałki kurczaka lub wołowiny. Jeśli nie jesz mięsa, cukinia na szaszłyki będzie smakowała równie dobrze z marynowanym tofu lub wegańskimi klopsikami. Podawaj ją z sosem czosnkowym, keczupem lub dipami wedle swojego uznania.



































