Szaszłyki z cukinią na grilla - z mięsem wieprzowym | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

942 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj przyprawę Knorr z ziołami prowansalskimi i olejem. Do marynaty włóż kostki mięsa, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Szaszłyki z cukinią - Krok 1

Krok 2

Na szpadki szaszłykowe nakładaj kolejno mięso, cukinię i pomidorki.

Szaszłyki z cukinią - Krok 2

Krok 3

Opiekaj szaszłyki z każdej strony - do momentu, gdy się zrumienią.

Szaszłyki z cukinią - Krok 3

Krok 4

Przed położeniem na grilla gotowe szaszłyki posmaruj cienką warstwą oleju.

Szaszłyki z cukinią - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Czy

    Ewa Czy , 09.06.2021

    W mojej kuchni cały rok. Cukinia jest warzywem uniwersalnym i moją inspiracją w kuchni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viola Duda

    Viola Duda , 06.08.2015

    warte polecenia jest przepyszny i bardzo soczysty

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ajwar
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z cukiniąSzaszłyki z cukinią

Co powiesz na rozpływające się w ustach szaszłyki z cukinii na grilla? By zjeść na obiad świeże warzywa i mięso w pachnącej marynacie, nie potrzebujesz grilla. Do przygotowania szaszłyków z cukinii wystarczy piekarnik lub patelnia grillowa!

Dla kogo?

Komu podać cukinię na grilla? Szaszłyki polecamy tym, którzy nie mogą doczekać się sezonu grillowego. Można je jeść cały rok – waszym nowym ulubionym daniem może zostać cukinia na grilla! Szaszłyki posmakują osobom lubiącym połączenie świeżych warzyw z soczystym mięsem.

Na jaką okazję?

Chcesz uczcić ważną dla ciebie rocznicę? A może masz powód do świętowania? Szaszłyki z cukinią sprawdzą się na te i wiele innych okazji. Podaj je podczas wakacyjnej kolacji lub obiadu w gronie bliskich – szaszłyki z cukinii na grilla będą nie tylko ozdobą stołu, ale i pysznym daniem głównym.

Czy wiesz, że?

Nie zapomnij o zamarynowaniu i odstawieniu mięsa na szaszłyki z cukinii do lodówki na około godzinę. Dzięki marynacie nabierze ono głębokiego smaku i stanie się soczystsze. Będzie też bardziej zwarte, dzięki czemu szaszłyki z cukinią nie będą się rozpadać.

Dla urozmaicenia:

Na patyku z cukinią na szaszłyki mogą pojawić się inne warzywa (np. papryka i bakłażan) czy pieczarki. Nie przepadasz za wieprzowiną? Nadziej na patyk kawałki kurczaka lub wołowiny. Jeśli nie jesz mięsa, cukinia na szaszłyki będzie smakowała równie dobrze z marynowanym tofu lub wegańskimi klopsikami. Podawaj ją z sosem czosnkowym, keczupem lub dipami wedle swojego uznania.