Pomidory z grilla z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pomidory z grilla z serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

298 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

10 dekagramów

5 dekagramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry średniej grubości.

Pomidory z grilla z serem - Krok 1

Krok 2

Orzeszki pinii upraż na rozgrzanej, suchej patelni.

Pomidory z grilla z serem - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z wodą, a następnie połącz z majonezem.

Pomidory z grilla z serem - Krok 3

Krok 4

Na kawałku folii aluminiowej układaj na przemian plastry pomidorów i plastry sera.

Pomidory z grilla z serem - Krok 4

Krok 5

Posyp ziołami i orzeszkami pinii. Polej oliwą z oliwek i zawiń szczelnie folię. Piecz na rozgrzanym grillu kilkanaście minut. Podawaj z sosem czosnkowym.

Pomidory z grilla z serem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna Kupiecka

    Anna Kupiecka , 03.05.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory z grilla z seremPomidory z grilla z serem

Grillowane pomidory to danie godne polecenia na przystawkę do głównego posiłku lub jako przekąska na przyjęcie. Dzięki zestawieniu z twarogiem i orzeszkami pinii, będą się wyróżniać wyjątkowo oryginalnym smakiem. Aby przyrządzić tę potrawę, najpierw umyj, osusz i pokrój pomidory w dość grube plastry. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni – możesz także zastąpić je pestkami słonecznika. Rozłóż kawałek folii aluminiowej i na przemian układaj na niej pomidory i plastry białego sera. Posyp uprażonymi orzeszkami oraz drobno posiekanymi świeżymi ziołami – świetnie sprawdzi się bazylia, tymianek i oregano. Całość skrop obficie oliwą z oliwek, zawiń szczelnie w folię i piecz pomidory na rozgrzanym grillu. Na koniec przygotuj dressing, z którym będziesz serwować tę przekąskę. Wystarczy, że błyskawiczny czosnkowy sos sałatkowy wymieszasz z wodą i majonezem. Polej nim grillowane pomidory bezpośrednio przed podaniem. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.