Pomidory z grilla – przepis: grillowane z serem | Przepisy.pl pixel

Pomidory z grilla z serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
341 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

10 dekagramów

5 dekagramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry średniej grubości.

Pomidory z grilla z serem - Krok 1

Krok 2

Orzeszki pinii upraż na rozgrzanej, suchej patelni.

Pomidory z grilla z serem - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z wodą, a następnie połącz z majonezem.

Pomidory z grilla z serem - Krok 3

Krok 4

Na kawałku folii aluminiowej układaj na przemian plastry pomidorów i plastry sera.

Pomidory z grilla z serem - Krok 4

Krok 5

Posyp ziołami i orzeszkami pinii. Polej oliwą z oliwek i zawiń szczelnie folię. Piecz na rozgrzanym grillu kilkanaście minut. Podawaj z sosem czosnkowym.

Pomidory z grilla z serem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna Kupiecka

    Anna Kupiecka , 03.05.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory z grilla z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory z grilla z seremPomidory z grilla z serem

Grillowane pomidory to danie godne polecenia na przystawkę do głównego posiłku lub jako przekąska na przyjęcie. Dzięki zestawieniu z twarogiem i orzeszkami pinii, będą się wyróżniać wyjątkowo oryginalnym smakiem. Aby przyrządzić tę potrawę, najpierw umyj, osusz i pokrój pomidory w dość grube plastry. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni – możesz także zastąpić je pestkami słonecznika. Rozłóż kawałek folii aluminiowej i na przemian układaj na niej pomidory i plastry białego sera. Posyp uprażonymi orzeszkami oraz drobno posiekanymi świeżymi ziołami – świetnie sprawdzi się bazylia, tymianek i oregano. Całość skrop obficie oliwą z oliwek, zawiń szczelnie w folię i piecz pomidory na rozgrzanym grillu. Na koniec przygotuj dressing, z którym będziesz serwować tę przekąskę. Wystarczy, że błyskawiczny czosnkowy sos sałatkowy wymieszasz z wodą i majonezem. Polej nim grillowane pomidory bezpośrednio przed podaniem. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.