Dip z mango - przepis na sos z pulpy: mayo | Przepisy.pl pixel

Dip z mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

10 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Dodaj pulpę z mango, majonez Hellmann's, starty na tarce imbir, drobno posiekaną papryczkę chili, posiekaną kolendrę i miętę. Całość dopraw do smaku olejem sezamowym dokładnie wymieszaj.

Dip z mango - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz pulpy z mango użyj świeżego owocu. Zmiksuj go w kielichu blendera. Tak przygotowany dip jest idealny do ryb owoców morza, wieprzowiny i drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z mangoDip z mango

Tropikalny owoc mango o soczystym pomarańczowym miąższu będzie świetną bazą do przygotowania oryginalnego dipu. Jego słodko-pikantny smak, z lekko kwaskowatą nutą, będzie się znakomicie komponował z owocami morza, wieprzowiną oraz drobiem. Możesz zatem serwować go jako sos do grillowanych skrzydełek lub maczać w nim krewetki. Do przyrządzenia dipu wykorzystasz zarówno gotową pulpę z mango, jak i świeży owoc. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, obrane i oddzielone od pestki kawałki mango wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a papryczkę chili, świeżą kolendrę oraz listki mięty drobno posiekaj. Wymienione powyżej składniki połącz z owocowym miąższem, majonezem oraz olejem sezamowym. Powstały w ten sposób dip najlepiej podawaj po wcześniejszym schłodzeniu – będzie wyrazistszy w smaku. Z jakimi potrawami zaserwujesz pyszny dip z mango? Swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu.