Dip z mango - przepis na sos z pulpy: mayo | Przepisy.pl pixel

Dip z mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

255 osób wydrukowało

Pobierz pdf

415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

10 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Dodaj pulpę z mango, majonez Hellmann's, starty na tarce imbir, drobno posiekaną papryczkę chili, posiekaną kolendrę i miętę. Całość dopraw do smaku olejem sezamowym dokładnie wymieszaj.

Dip z mango - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz pulpy z mango użyj świeżego owocu. Zmiksuj go w kielichu blendera. Tak przygotowany dip jest idealny do ryb owoców morza, wieprzowiny i drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z mangoDip z mango

Tropikalny owoc mango o soczystym pomarańczowym miąższu będzie świetną bazą do przygotowania oryginalnego dipu. Jego słodko-pikantny smak, z lekko kwaskowatą nutą, będzie się znakomicie komponował z owocami morza, wieprzowiną oraz drobiem. Możesz zatem serwować go jako sos do grillowanych skrzydełek lub maczać w nim krewetki. Do przyrządzenia dipu wykorzystasz zarówno gotową pulpę z mango, jak i świeży owoc. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, obrane i oddzielone od pestki kawałki mango wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a papryczkę chili, świeżą kolendrę oraz listki mięty drobno posiekaj. Wymienione powyżej składniki połącz z owocowym miąższem, majonezem oraz olejem sezamowym. Powstały w ten sposób dip najlepiej podawaj po wcześniejszym schłodzeniu – będzie wyrazistszy w smaku. Z jakimi potrawami zaserwujesz pyszny dip z mango? Swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu.