Dip z mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip z mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

10 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Dodaj pulpę z mango, majonez Hellmann's, starty na tarce imbir, drobno posiekaną papryczkę chili, posiekaną kolendrę i miętę. Całość dopraw do smaku olejem sezamowym dokładnie wymieszaj.

Dip z mango - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz pulpy z mango użyj świeżego owocu. Zmiksuj go w kielichu blendera. Tak przygotowany dip jest idealny do ryb owoców morza, wieprzowiny i drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ognista karkówka z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z mangoDip z mango

Tropikalny owoc mango o soczystym pomarańczowym miąższu będzie świetną bazą do przygotowania oryginalnego dipu. Jego słodko-pikantny smak, z lekko kwaskowatą nutą, będzie się znakomicie komponował z owocami morza, wieprzowiną oraz drobiem. Możesz zatem serwować go jako sos do grillowanych skrzydełek lub maczać w nim krewetki. Do przyrządzenia dipu wykorzystasz zarówno gotową pulpę z mango, jak i świeży owoc. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, obrane i oddzielone od pestki kawałki mango wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a papryczkę chili, świeżą kolendrę oraz listki mięty drobno posiekaj. Wymienione powyżej składniki połącz z owocowym miąższem, majonezem oraz olejem sezamowym. Powstały w ten sposób dip najlepiej podawaj po wcześniejszym schłodzeniu – będzie wyrazistszy w smaku. Z jakimi potrawami zaserwujesz pyszny dip z mango? Swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu.