Jak pokroić mango w kostkę, a jak w paski?

Przez wielu nazywane jest „królem owoców”. Trudno więc się dziwić, że to jeden z najpopularniejszych dodatków do tortów, ciast czy sałatek. Posiadające miękką konsystencję oraz egzotyczny, słodki smak, mango zyskało również miano „owocu bogów”. Jednakże jego obieranie i krojenie może sprawić całkiem spore problemy. Jak je przygotować? Które metody sprawdzą się najlepiej? Sprawdźcie sami!

Mango – skąd pochodzi?

Zanim dowiecie się, jak pokroić mango w perfekcyjną kostkę oraz paski, to warto poszerzyć wiedzę na temat jego pochodzenia. Ten soczysty, pestkowy owoc rośnie wśród dzikich, tropikalnych drzew w lasach Azji Południowej już od ponad 4000 lat. To właśnie stamtąd pochodzi mango indyjskie, jedno z najczęściej uprawianych drzew owocowych. W Indiach, Pakistanie oraz Filipinach uznawane jest za owoc narodowy. Z zewnątrz, w zależności od stanu dojrzałości, mango przybiera różnorakie barwy – od żółtej po zieloną. Jego środek wypełnia pomarańczowo-żółty miąższ oraz pestka, która mierzy od 4 do 7 cm.

Jak wybrać dojrzałe mango?

Zanim owoc mango dojrzeje, to zazwyczaj jest koloru ciemnozielonego. Następnie przybiera barwę lekko czerwoną, pomarańczową lub żółtą. Gdy owoc staje się zbyt czerwony, oznacza to, że jest już przejrzały. Krojenie mango warto rozpocząć dopiero wtedy, gdy będzie na tyle miękkie, że ugnie się i lekko odkształci pod wpływem dotyku.

Jak pokroić mango? Mamy na to sposób!

Zapewne zastanawiacie się, jak krojąc mango, można uzyskać efekt szachownicy, prezentowany na wielu zdjęciach tego owocu. Mamy na to sprawdzony sposób. Przedstawiamy krok po kroku, jak pokroić mango w kostkę!

  1. Przed obraniem, umyjcie mango pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie je ręcznikiem papierowym.
  2. Odetnijcie część owocu przy jego pestce, wzdłuż jej płaskiej strony. Następnie odetnijcie drugą część owocu, także wzdłuż pestki. Dzięki temu uzyskacie dwa duże kawałki miąższu ze skórką oraz jeden kawałek z pestką, z którego nożykiem odetnijcie pozostałe kawałki owocu. To bardzo soczysty owoc, więc polecamy robić to nad naczyniem, by nie zmarnować jego pysznego soku.
  3. Wykorzystując mały nożyk, natnijcie miąższ w paski, a następnie powtórzcie tę czynność, lecz w poprzek kawałka owocu. Ponacinany owoc mango wywińcie na drugą stronę i odkrójcie owoc od skórki!

Jak pokroić mango w paski?

Czas na drugą metodę przygotowania soczystego owocu. Jak kroić mango? Ta opcja sprawdzi się dla osób, które lubią szybkie i sprawdzone metody. Krojenie mango w paski to jeszcze łatwiejsza sprawa! By to zrobić, wystarczy pokroić nieobrany owoc na podłużne kawałki oraz obrać z nich skórkę. Po obraniu pokrójcie je w długie i cienkie paski.

Pomysły na wykorzystanie mango

Mango – jak kroić? Znacie już odpowiedź na to pytanie! Wcale nie musicie daleko szukać, by znaleźć potrawę, do której idealnym dodatkiem będzie właśnie ten owoc.

Mango świetnie sprawdzi się do dań wytrawnych, takich jak kurczak z mango czy duszone udka z kurczaka z mango. Takie połączenie zapewne doda Waszym potrawom egzotycznego klimatu!

Uświetni także każdy deser, któremu doda orzeźwienia i intensywnego smaku. Dlatego zachęcamy Was do spróbowania sernika mango.

Wasi goście na pewno z chęcią zanurzą przygotowane przez Was tortille czy nachosy w dipie z mango, który stanowi świetną bazę do każdego sosu.

Mango daje nam niezliczone możliwości jego wykorzystania w kuchni i zapewniamy Was, że w każdej wersji podbije podniebienia Waszych gości!