
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mango obierz i pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, chilli posiekaj. W miseczce połącz mango, cebulę, pomidory, chilli oraz pokrojoną kolendrę – dodaj syrop klonowy oraz sok z limonki i wymieszaj. Salsę odstaw do lodówki.

Krok 2
Mięso kurczaka umyj i osusz. Przyprawę do grilla Knorr rozmieszaj z oliwą, a następnie zamarynuj mięso i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

Krok 3
Po tym czasie kawałki kurczaka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż z obu stron po 5-6 minut. Na gotowym kurczaku, na wierzchu, ułóż porcję salsy i podawaj – najlepiej z chrupiącymi grzankami.


Dobra rada:
Jeśli nie masz mango, spróbuj przygotować podobną salsę z ananasem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z mango
Delikatne mięso z kurczaka i soczysty owoc mango – oto kompozycja idealna na grill. Na początek przygotuj salsę. W tym celu obierz mango i pokrój je w kostkę podobnych rozmiarów. Zadbaj o to, aby wybrać dojrzały owoc. Jak go rozpoznać? Powinien być czerwono-żółto-zielony, z jędrną skórką i pachnieć intensywnie przy szypułce. Pokrojone mango połącz z czerwoną cebulą, pomidorami i drobno posiekanym chili. Do całości dodaj kolendrę i wymieszaj wszystko z syropem klonowym oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Tak przygotowaną salsę odstaw w chłodne miejsce. Dzięki temu poszczególne smaki będą miały szansę połączyć się w spójną i smaczną kompozycję. Kiedy salsa jest już gotowa, pojawia się nowe pytanie: jak przyrządzić mięso? Nic prostszego. Umyte i osuszone zamarynuj w przyprawie do grilla wymieszanej z oliwą. Odstaw na kilkanaście minut, aby nabrało wyrazistości. Kiedy już będzie odpowiednio zamarynowane, usmaż je na dobrze rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję przygotowanej wcześniej salsy. Idealnym dodatkiem do tak przyrządzonego dania będą chrupiące grzanki. Przekonaj się, jakie to łatwe – wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji.