Kurczak z mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mango obierz i pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, chilli posiekaj. W miseczce połącz mango, cebulę, pomidory, chilli oraz pokrojoną kolendrę – dodaj syrop klonowy oraz sok z limonki i wymieszaj. Salsę odstaw do lodówki.

Kurczak z mango - Krok 1

Krok 2

Mięso kurczaka umyj i osusz. Przyprawę do grilla Knorr rozmieszaj z oliwą, a następnie zamarynuj mięso i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

Kurczak z mango - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie kawałki kurczaka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż z obu stron po 5-6 minut. Na gotowym kurczaku, na wierzchu, ułóż porcję salsy i podawaj – najlepiej z chrupiącymi grzankami.

Kurczak z mango - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz mango, spróbuj przygotować podobną salsę z ananasem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z mangoKurczak z mango

Delikatne mięso z kurczaka i soczysty owoc mango – oto kompozycja idealna na grill. Na początek przygotuj salsę. W tym celu obierz mango i pokrój je w kostkę podobnych rozmiarów. Zadbaj o to, aby wybrać dojrzały owoc. Jak go rozpoznać? Powinien być czerwono-żółto-zielony, z jędrną skórką i pachnieć intensywnie przy szypułce. Pokrojone mango połącz z czerwoną cebulą, pomidorami i drobno posiekanym chili. Do całości dodaj kolendrę i wymieszaj wszystko z syropem klonowym oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Tak przygotowaną salsę odstaw w chłodne miejsce. Dzięki temu poszczególne smaki będą miały szansę połączyć się w spójną i smaczną kompozycję. Kiedy salsa jest już gotowa, pojawia się nowe pytanie: jak przyrządzić mięso? Nic prostszego. Umyte i osuszone zamarynuj w przyprawie do grilla wymieszanej z oliwą. Odstaw na kilkanaście minut, aby nabrało wyrazistości. Kiedy już będzie odpowiednio zamarynowane, usmaż je na dobrze rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję przygotowanej wcześniej salsy. Idealnym dodatkiem do tak przyrządzonego dania będą chrupiące grzanki. Przekonaj się, jakie to łatwe – wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji.