
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
100 mililitrów
0.5 pęczka
1 łyżka
4 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj – w powstałej marynacie zanurz kawałki kurczaka.

Krok 2
Ananasa i cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a następnie nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Jednak uprzednio patyki namocz na kilka minut w wodzie – nie będą się palić na grillu.

Krok 3
Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż przez 15 minut obracając co chwilę.

Krok 4
W tym czasie sos sweet chilli podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj.


Dobra rada:
Szaszłyki z kurczaka z ananasem podawaj z chrupiącymi grillowanymi grzankami z grilla.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczaka z ananasem
Szaszłyki z kurczaka z ananasem to proste połączenie mięsa z owocami, które sprawdzi się nie tylko na grillu – kiedy okoliczności nie pozwalają przygotowywać potraw na świeżym powietrzu, przyrządzisz je także w piekarniku lub na patelni grillowej. Słodki i soczysty ananas bardzo dobrze skomponuje się z białym mięsem, a smaku całości dopełni czerwona cebula oraz słodki sos chili. Kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki, a następnie zamarynuj w oleju wymieszanym z przyprawami i nabij na drewniane lub żeliwne szpikulce razem z ananasem oraz cebulą. Możesz także urozmaicić smak i wygląd szaszłyków, dodając do nich inne warzywa (np. kolorową paprykę czy cukinię) oraz owoce (świeże brzoskwinie albo śliwki). Gotową potrawę polej ciepłym sosem chili, posypując też świeżą kolendrą albo uprażonym na złocisty kolor sezamem. Serwuj danie z sałatkami oraz ryżem, a na przyjęciu ogrodowym razem z grzankami czosnkowymi. Szaszłyki z kurczaka z ananasem to świetna potrawa na wiele okazji – wiesz już, kiedy je zaserwujesz?