
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
100 mililitrów
0.5 pęczka
1 łyżka
4 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj – w powstałej marynacie zanurz kawałki kurczaka.

Krok 2
Ananasa i cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a następnie nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Jednak uprzednio patyki namocz na kilka minut w wodzie – nie będą się palić na grillu.

Krok 3
Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż przez 15 minut obracając co chwilę.

Krok 4
W tym czasie sos sweet chilli podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj.


Dobra rada:
Szaszłyki z kurczaka z ananasem podawaj z chrupiącymi grillowanymi grzankami z grilla.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczaka z ananasem
Szaszłyki z kurczaka z ananasem to proste połączenie mięsa z owocami, które sprawdzi się nie tylko na grillu – kiedy okoliczności nie pozwalają przygotowywać potraw na świeżym powietrzu, przyrządzisz je także w piekarniku lub na patelni grillowej. Słodki i soczysty ananas bardzo dobrze skomponuje się z białym mięsem, a smaku całości dopełni czerwona cebula oraz słodki sos chili. Kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki, a następnie zamarynuj w oleju wymieszanym z przyprawami i nabij na drewniane lub żeliwne szpikulce razem z ananasem oraz cebulą. Możesz także urozmaicić smak i wygląd szaszłyków, dodając do nich inne warzywa (np. kolorową paprykę czy cukinię) oraz owoce (świeże brzoskwinie albo śliwki). Gotową potrawę polej ciepłym sosem chili, posypując też świeżą kolendrą albo uprażonym na złocisty kolor sezamem. Serwuj danie z sałatkami oraz ryżem, a na przyjęciu ogrodowym razem z grzankami czosnkowymi. Szaszłyki z kurczaka z ananasem to świetna potrawa na wiele okazji – wiesz już, kiedy je zaserwujesz?