Szaszłyki z kurczakiem i ananasem – na grilla | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
559 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1324 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj – w powstałej marynacie zanurz kawałki kurczaka.

Szaszłyki z kurczaka z ananasem - Krok 1

Krok 2

Ananasa i cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a następnie nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Jednak uprzednio patyki namocz na kilka minut w wodzie – nie będą się palić na grillu.

Szaszłyki z kurczaka z ananasem - Krok 2

Krok 3

Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż przez 15 minut obracając co chwilę.

Szaszłyki z kurczaka z ananasem - Krok 3

Krok 4

W tym czasie sos sweet chilli podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj.

Szaszłyki z kurczaka z ananasem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szaszłyki z kurczaka z ananasem podawaj z chrupiącymi grillowanymi grzankami z grilla.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Zamiast ananasa można użyć brzoskwinie lub śliwki, a zamiast piersi z kurczaka - pierś z indyka lub łopatkę wieprzową. Szaszłyki proponuję podawać z dipem jogurtowo-cytrynowym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka z ananasemSzaszłyki z kurczaka z ananasem

Szaszłyki z kurczaka z ananasem to proste połączenie mięsa z owocami, które sprawdzi się nie tylko na grillu – kiedy okoliczności nie pozwalają przygotowywać potraw na świeżym powietrzu, przyrządzisz je także w piekarniku lub na patelni grillowej. Słodki i soczysty ananas bardzo dobrze skomponuje się z białym mięsem, a smaku całości dopełni czerwona cebula oraz słodki sos chili. Kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki, a następnie zamarynuj w oleju wymieszanym z przyprawami i nabij na drewniane lub żeliwne szpikulce razem z ananasem oraz cebulą. Możesz także urozmaicić smak i wygląd szaszłyków, dodając do nich inne warzywa (np. kolorową paprykę czy cukinię) oraz owoce (świeże brzoskwinie albo śliwki). Gotową potrawę polej ciepłym sosem chili, posypując też świeżą kolendrą albo uprażonym na złocisty kolor sezamem. Serwuj danie z sałatkami oraz ryżem, a na przyjęciu ogrodowym razem z grzankami czosnkowymi. Szaszłyki z kurczaka z ananasem to świetna potrawa na wiele okazji – wiesz już, kiedy je zaserwujesz?