Szaszłyki z mięsa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z mięsa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
356 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę.

Szaszłyki z mięsa - Krok 1

Krok 2

W osobnym naczyniu sporządź marynatę: wymieszaj 75 mililitrów oliwy z pietruszką, kolendrą, cebulą, czosnkiem i Przyprawą do gyrosa Knorr. Włóż mięso do marynaty i schowaj do lodówki na całą noc.

Szaszłyki z mięsa - Krok 2

Krok 3

Wyjmij mięso z lodówki i nabij na patyczki.

Szaszłyki z mięsa - Krok 3

Krok 4

Opiekaj na grillu około 1 - 2 minuty z każdej strony, polewając marynatą. Gotowe szaszłyki możesz podawać z salsą.

Szaszłyki z mięsa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun , 09.05.2016

    cool:P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z mięsaSzaszłyki z mięsa

Szaszłyki z tego przepisu przypadną do gustu fanom intensywnie mięsnych smaków. Przygotujesz je z dwóch rodzajów mięs: jagnięciny i polędwiczki wieprzowej. Pokrój je w kostkę i zamarynuj w zalewie powstałej poprzez wymieszanie posiekanej natki pietruszki, kolendry, drobno pokrojonej cebuli i czosnku, oliwy z oliwek oraz przyprawy do gyrosa. Aby mięso miało intensywny smak, odstaw je nawet na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Kiedy będzie odpowiednio zamarynowane, nabij je na patyczki do szaszłyków, a następnie opiekaj na grillu z każdej strony. Podczas przygotowywania pamiętaj o systematycznym podlewaniu przekąsek marynatą. Dzięki temu mięso będzie soczyste wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Gotowe szaszłyki możesz podawać z salsą. Przygotowanie jej podstawowego wariantu jest wyjątkowo proste: wymieszaj pokrojone w drobną kosteczkę pomidory z posiekaną cebulą, ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, sokiem z limonki i dopraw kolendrą oraz podstawowymi przyprawami. Do wersji pikantnej możesz wykorzystać niewielką ilość pieprzu kajeńskiego. Sprawdź nasz przepis na pyszne tapas.