
Składniki
300 gramów
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę.

Krok 2
W osobnym naczyniu sporządź marynatę: wymieszaj 75 mililitrów oliwy z pietruszką, kolendrą, cebulą, czosnkiem i Przyprawą do gyrosa Knorr. Włóż mięso do marynaty i schowaj do lodówki na całą noc.

Krok 3
Wyjmij mięso z lodówki i nabij na patyczki.

Krok 4
Opiekaj na grillu około 1 - 2 minuty z każdej strony, polewając marynatą. Gotowe szaszłyki możesz podawać z salsą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z mięsa
Szaszłyki z tego przepisu przypadną do gustu fanom intensywnie mięsnych smaków. Przygotujesz je z dwóch rodzajów mięs: jagnięciny i polędwiczki wieprzowej. Pokrój je w kostkę i zamarynuj w zalewie powstałej poprzez wymieszanie posiekanej natki pietruszki, kolendry, drobno pokrojonej cebuli i czosnku, oliwy z oliwek oraz przyprawy do gyrosa. Aby mięso miało intensywny smak, odstaw je nawet na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Kiedy będzie odpowiednio zamarynowane, nabij je na patyczki do szaszłyków, a następnie opiekaj na grillu z każdej strony. Podczas przygotowywania pamiętaj o systematycznym podlewaniu przekąsek marynatą. Dzięki temu mięso będzie soczyste wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Gotowe szaszłyki możesz podawać z salsą. Przygotowanie jej podstawowego wariantu jest wyjątkowo proste: wymieszaj pokrojone w drobną kosteczkę pomidory z posiekaną cebulą, ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, sokiem z limonki i dopraw kolendrą oraz podstawowymi przyprawami. Do wersji pikantnej możesz wykorzystać niewielką ilość pieprzu kajeńskiego. Sprawdź nasz przepis na pyszne tapas.