Szaszłyki z mięsa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z mięsa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

349 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę.

Szaszłyki z mięsa - Krok 1

Krok 2

W osobnym naczyniu sporządź marynatę: wymieszaj 75 mililitrów oliwy z pietruszką, kolendrą, cebulą, czosnkiem i Przyprawą do gyrosa Knorr. Włóż mięso do marynaty i schowaj do lodówki na całą noc.

Szaszłyki z mięsa - Krok 2

Krok 3

Wyjmij mięso z lodówki i nabij na patyczki.

Szaszłyki z mięsa - Krok 3

Krok 4

Opiekaj na grillu około 1 - 2 minuty z każdej strony, polewając marynatą. Gotowe szaszłyki możesz podawać z salsą.

Szaszłyki z mięsa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun , 09.05.2016

    cool:P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z mięsa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z mięsaSzaszłyki z mięsa

Szaszłyki z tego przepisu przypadną do gustu fanom intensywnie mięsnych smaków. Przygotujesz je z dwóch rodzajów mięs: jagnięciny i polędwiczki wieprzowej. Pokrój je w kostkę i zamarynuj w zalewie powstałej poprzez wymieszanie posiekanej natki pietruszki, kolendry, drobno pokrojonej cebuli i czosnku, oliwy z oliwek oraz przyprawy do gyrosa. Aby mięso miało intensywny smak, odstaw je nawet na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Kiedy będzie odpowiednio zamarynowane, nabij je na patyczki do szaszłyków, a następnie opiekaj na grillu z każdej strony. Podczas przygotowywania pamiętaj o systematycznym podlewaniu przekąsek marynatą. Dzięki temu mięso będzie soczyste wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Gotowe szaszłyki możesz podawać z salsą. Przygotowanie jej podstawowego wariantu jest wyjątkowo proste: wymieszaj pokrojone w drobną kosteczkę pomidory z posiekaną cebulą, ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, sokiem z limonki i dopraw kolendrą oraz podstawowymi przyprawami. Do wersji pikantnej możesz wykorzystać niewielką ilość pieprzu kajeńskiego. Sprawdź nasz przepis na pyszne tapas.