Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
12 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
4 łyżki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy dip pomidorowy: Pomidory z puszki wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Zagotowujemy.
Krok 2
Przygotowujemy szaszłyki: Cebule obieramy, kroimy w grube plastry. Paprykę oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę. Podobnie robimy z kurczakiem i chorizo. Pieczarki dokładnie myjemy.
Krok 3
Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Jeśli konsystencja sosu nie jest gładka, możemy go zmiksować blederem. Chłodzimy. Przed podaniem mieszamy ze śmietanką.
Krok 4
Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na bambusowe patyczki. Smażymy na rozgrzanym grillu lub patelin grillowej. Podajemy ze świeżym pieczywem..
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej