Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

12 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

4 łyżki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy dip pomidorowy: Pomidory z puszki wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Zagotowujemy.

Krok 2

Przygotowujemy szaszłyki: Cebule obieramy, kroimy w grube plastry. Paprykę oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę. Podobnie robimy z kurczakiem i chorizo. Pieczarki dokładnie myjemy.

Krok 3

Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Jeśli konsystencja sosu nie jest gładka, możemy go zmiksować blederem. Chłodzimy. Przed podaniem mieszamy ze śmietanką.

Krok 4

Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na bambusowe patyczki. Smażymy na rozgrzanym grillu lub patelin grillowej. Podajemy ze świeżym pieczywem..

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej