Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 1

Krok 2

Pomidory, sałatę i pieczarki oczyść. Pomidory i pieczarki pokrój, sałatę porwij na mniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Warzywa włóż do salaterki i lekko wymieszaj.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 2

Krok 3

Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso. Szaszłyki usmaż ze wszystkich stron na małym ogniu.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim warzywa.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 4

Krok 5

Rozłóż sałatkę na talerzu, ułóż na niej szaszłyki i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj ze stostowaną bagietką.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki wyściełane sałatką warzywnąSzaszłyki wyściełane sałatką warzywną

Szaszłyki to smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa, która świetnie sprawdzi się w roli obiadu, kolacji lub przekąski na przyjęciu. Przyrządzić możesz ją na patelni lub w piekarniku, a w sezonie letnim – na ogrodowym grillu. Szaszłyki są bardzo wygodne w jedzeniu nawet w warunkach „polowych” – w można je jeść bez talerzy i sztućców. Doskonale komponować będą się z chrupiącą sałatką warzywną i bagietką. Do ich przygotowania dobrze sprawdzi się drób, baranina, jagnięcina, łopatka wieprzowa oraz udziec z indyka. Mięso najlepiej jest zamarynować dzień przed przygotowaniem, ale jeśli nie masz na to czasu, wystarczy choćby kilkanaście minut. Marynata zawierać może wszystkie twoje ulubione przyprawy, takie jak pieprz, sól, czosnek, tymianek, rozmaryn czy szałwię. Dodać możesz do nich oliwę, sok z cytryny oraz odrobinę alkoholu. Dobrze sprawdzi się tu czerwone wino lub czysta wódka, które sprawią, że mięso nie skruszeje.