Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 1

Krok 2

Pomidory, sałatę i pieczarki oczyść. Pomidory i pieczarki pokrój, sałatę porwij na mniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Warzywa włóż do salaterki i lekko wymieszaj.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 2

Krok 3

Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso. Szaszłyki usmaż ze wszystkich stron na małym ogniu.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim warzywa.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 4

Krok 5

Rozłóż sałatkę na talerzu, ułóż na niej szaszłyki i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj ze stostowaną bagietką.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki wyściełane sałatką warzywnąSzaszłyki wyściełane sałatką warzywną

Szaszłyki to smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa, która świetnie sprawdzi się w roli obiadu, kolacji lub przekąski na przyjęciu. Przyrządzić możesz ją na patelni lub w piekarniku, a w sezonie letnim – na ogrodowym grillu. Szaszłyki są bardzo wygodne w jedzeniu nawet w warunkach „polowych” – w można je jeść bez talerzy i sztućców. Doskonale komponować będą się z chrupiącą sałatką warzywną i bagietką. Do ich przygotowania dobrze sprawdzi się drób, baranina, jagnięcina, łopatka wieprzowa oraz udziec z indyka. Mięso najlepiej jest zamarynować dzień przed przygotowaniem, ale jeśli nie masz na to czasu, wystarczy choćby kilkanaście minut. Marynata zawierać może wszystkie twoje ulubione przyprawy, takie jak pieprz, sól, czosnek, tymianek, rozmaryn czy szałwię. Dodać możesz do nich oliwę, sok z cytryny oraz odrobinę alkoholu. Dobrze sprawdzi się tu czerwone wino lub czysta wódka, które sprawią, że mięso nie skruszeje.