
Składniki
10 łyżek
1.5 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
6 sztuk
3 sztuki
20 dekagramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka i boczek wędzony pokroić w grubą kostkę. Do woreczka wsypać przyprawę klasyczną na grill, wlać olej, marynujemy mięso- pierś z kurczaka i boczek, mieszamy razem i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 2
Przygotowujemy szaszłyki: paprykę kroimy w małe kawałki, cebule w grube krążki. Nabijamy na patyczki na przemian kurczaka – paprykę – boczek wędzony – cebulę- kurczaka – cebulę- boczek wędzony- paprykę- kurczaka itd.
Krok 3
Grillujemy na grillu lub na patelni grillowej ok. 30 minut.
Krok 4
Na dużym talerzu ułożyć roszponkę, ułożyć 5 szaszłyków, ozdobić połówkami pomidorów cherry, cienkimi paskami papryki pozostałej z robienia szaszłyków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























