szaszłyki drobiowo-boczkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

szaszłyki drobiowo-boczkowe

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 łyżek

1.5 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

6 sztuk

3 sztuki

20 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka i boczek wędzony pokroić w grubą kostkę. Do woreczka wsypać przyprawę klasyczną na grill, wlać olej, marynujemy mięso- pierś z kurczaka i boczek, mieszamy razem i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 2

Przygotowujemy szaszłyki: paprykę kroimy w małe kawałki, cebule w grube krążki. Nabijamy na patyczki na przemian kurczaka – paprykę – boczek wędzony – cebulę- kurczaka – cebulę- boczek wędzony- paprykę- kurczaka itd.

Krok 3

Grillujemy na grillu lub na patelni grillowej ok. 30 minut.

Krok 4

Na dużym talerzu ułożyć roszponkę, ułożyć 5 szaszłyków, ozdobić połówkami pomidorów cherry, cienkimi paskami papryki pozostałej z robienia szaszłyków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej