szaszłyki drobiowo-boczkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

szaszłyki drobiowo-boczkowe

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 sztuki

20 dekagramów

6 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

10 łyżek

3 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka i boczek wędzony pokroić w grubą kostkę. Do woreczka wsypać przyprawę klasyczną na grill, wlać olej, marynujemy mięso- pierś z kurczaka i boczek, mieszamy razem i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 2

Przygotowujemy szaszłyki: paprykę kroimy w małe kawałki, cebule w grube krążki. Nabijamy na patyczki na przemian kurczaka – paprykę – boczek wędzony – cebulę- kurczaka – cebulę- boczek wędzony- paprykę- kurczaka itd.

Krok 3

Grillujemy na grillu lub na patelni grillowej ok. 30 minut.

Krok 4

Na dużym talerzu ułożyć roszponkę, ułożyć 5 szaszłyków, ozdobić połówkami pomidorów cherry, cienkimi paskami papryki pozostałej z robienia szaszłyków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • szaszłyki drobiowo-boczkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej