Szaszłyk z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

marynata:

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

0.5 kilograma

100 gramów

3 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj Przyprawę w płynie Delikat Knorr z sokiem z ananasa i olejem.

Krok 2

Umyj mięso, pokrój je w kostkę, włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Pokrój plastry ananasa w kostkę, boczek w cienkie plastry.

Krok 4

Odsącz mięso z marynaty, następnie ponadziewaj na szpadki na przemian z ananasem i boczkiem.

Krok 5

Posyp szaszłyki Przyprawą do kurczaka Knorr i piecz przez 20 minut, przewracając i smarując je pozostałą marynatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z ananasemSzaszłyk z ananasem

Podczas przygotowywania szaszłyków warto łączyć ze sobą różne smaki i używać niecodziennych składników, dzięki czemu to danie za każdym razem będzie smakowało inaczej. Wypróbuj egzotycznych inspiracji i sprawdź, jak łatwo przyrządzisz naszą propozycję, czyli szaszłyki z ananasem. Oprócz kawałków ananasa, słodki smak dania zapewnia marynata. Przygotuj ją z oleju, przyprawy oraz dodatku soku ananasowego, a następnie włóż do niej mięso i pozostaw na kilkanaście minut w lodówce, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. Szaszłyki będą wspaniale komponowały się z mięsem drobiowym. Najlepiej użyj filetów z indyka, które charakteryzują się delikatnym smakiem i nie wymagają długiego pieczenia. Aby składniki były odpowiednio soczyste, między owoce i pokrojoną w kostkę pierś z indyka, nabij także plasterki boczku. Wytopiony z nich tłuszcz sprawi, że mięso nie wysuszy się podczas grillowania. W trakcie pieczenia użyj pozostałej marynaty z sokiem ananasowym i smaruj nią szaszłyki, przewracając je co jakiś czas. Danie podawaj z grillowanymi grzankami.