Szaszłyk z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

marynata:

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

0.5 kilograma

100 gramów

3 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj Przyprawę w płynie Delikat Knorr z sokiem z ananasa i olejem.

Krok 2

Umyj mięso, pokrój je w kostkę, włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Pokrój plastry ananasa w kostkę, boczek w cienkie plastry.

Krok 4

Odsącz mięso z marynaty, następnie ponadziewaj na szpadki na przemian z ananasem i boczkiem.

Krok 5

Posyp szaszłyki Przyprawą do kurczaka Knorr i piecz przez 20 minut, przewracając i smarując je pozostałą marynatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z ananasemSzaszłyk z ananasem

Podczas przygotowywania szaszłyków warto łączyć ze sobą różne smaki i używać niecodziennych składników, dzięki czemu to danie za każdym razem będzie smakowało inaczej. Wypróbuj egzotycznych inspiracji i sprawdź, jak łatwo przyrządzisz naszą propozycję, czyli szaszłyki z ananasem. Oprócz kawałków ananasa, słodki smak dania zapewnia marynata. Przygotuj ją z oleju, przyprawy oraz dodatku soku ananasowego, a następnie włóż do niej mięso i pozostaw na kilkanaście minut w lodówce, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. Szaszłyki będą wspaniale komponowały się z mięsem drobiowym. Najlepiej użyj filetów z indyka, które charakteryzują się delikatnym smakiem i nie wymagają długiego pieczenia. Aby składniki były odpowiednio soczyste, między owoce i pokrojoną w kostkę pierś z indyka, nabij także plasterki boczku. Wytopiony z nich tłuszcz sprawi, że mięso nie wysuszy się podczas grillowania. W trakcie pieczenia użyj pozostałej marynaty z sokiem ananasowym i smaruj nią szaszłyki, przewracając je co jakiś czas. Danie podawaj z grillowanymi grzankami.