Szaszłyk z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
168 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

marynata:

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

0.5 kilograma

100 gramów

3 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj Przyprawę w płynie Delikat Knorr z sokiem z ananasa i olejem.

Krok 2

Umyj mięso, pokrój je w kostkę, włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Pokrój plastry ananasa w kostkę, boczek w cienkie plastry.

Krok 4

Odsącz mięso z marynaty, następnie ponadziewaj na szpadki na przemian z ananasem i boczkiem.

Krok 5

Posyp szaszłyki Przyprawą do kurczaka Knorr i piecz przez 20 minut, przewracając i smarując je pozostałą marynatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z ananasemSzaszłyk z ananasem

Podczas przygotowywania szaszłyków warto łączyć ze sobą różne smaki i używać niecodziennych składników, dzięki czemu to danie za każdym razem będzie smakowało inaczej. Wypróbuj egzotycznych inspiracji i sprawdź, jak łatwo przyrządzisz naszą propozycję, czyli szaszłyki z ananasem. Oprócz kawałków ananasa, słodki smak dania zapewnia marynata. Przygotuj ją z oleju, przyprawy oraz dodatku soku ananasowego, a następnie włóż do niej mięso i pozostaw na kilkanaście minut w lodówce, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. Szaszłyki będą wspaniale komponowały się z mięsem drobiowym. Najlepiej użyj filetów z indyka, które charakteryzują się delikatnym smakiem i nie wymagają długiego pieczenia. Aby składniki były odpowiednio soczyste, między owoce i pokrojoną w kostkę pierś z indyka, nabij także plasterki boczku. Wytopiony z nich tłuszcz sprawi, że mięso nie wysuszy się podczas grillowania. W trakcie pieczenia użyj pozostałej marynaty z sokiem ananasowym i smaruj nią szaszłyki, przewracając je co jakiś czas. Danie podawaj z grillowanymi grzankami.