Letnia sałatka na grilla

- Krok 1Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z rukolą. Przełóż do salaterki.
- Krok 2Pomidorki pokrój na połówki a cebulę w cienkie krążki. Pokrojone składniki rozłóż na sałacie.
- Krok 3Całość polej sosem a na koniec sałatkę posyp kiełkami.

Do takiego sosu możesz dodać np. curry lub chilli. Sałatka nabierze bardziej wyrazistego smaku.

Prosta, letnia sałatka z chrupiących warzyw z delikatnym sosem to idealna propozycja dodatku do mięs, ryb i szaszłyków z grilla, ale z dodatkiem grzanek możesz ją również zaserwować na kolację jako samodzielne danie. Przygotujesz ją błyskawicznie. Jej podstawą jest chrupiąca sałata lodowa oraz wyrazista w smaku rukola (możesz też użyć swoich ulubionych sałat, np. masłowej, roszponki, itd.), delikatna czerwona cebula oraz słodkie, soczyste pomidorki koktajlowe. Idealnym zwieńczeniem tej kompozycji będzie kremowy sos, który przygotujesz na bazie majonezu, jogurtu naturalnego oraz soku z cytryny. Eksperymentuj ze smakiem sosu i dodaj do niego aromatyczne przyprawy np. curry, chili lub słodką paprykę – zyska on wówczas bardziej wyrazistego smaku. Gotową sałatkę posyp ulubionymi kiełkami lub świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.