Składniki
5 łyżek
0.5 sztuki
0.5 opakowania
0.5 opakowania
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z rukolą. Przełóż do salaterki.
Krok 2
Pomidorki pokrój na połówki a cebulę w cienkie krążki. Pokrojone składniki rozłóż na sałacie.
Krok 3
Całość polej sosem a na koniec sałatkę posyp kiełkami.
Dobra rada:
Do takiego sosu możesz dodać np. curry lub chilli. Sałatka nabierze bardziej wyrazistego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka na grilla
Prosta, letnia sałatka z chrupiących warzyw z delikatnym sosem to idealna propozycja dodatku do mięs, ryb i szaszłyków z grilla, ale z dodatkiem grzanek możesz ją również zaserwować na kolację jako samodzielne danie. Przygotujesz ją błyskawicznie. Jej podstawą jest chrupiąca sałata lodowa oraz wyrazista w smaku rukola (możesz też użyć swoich ulubionych sałat, np. masłowej, roszponki, itd.), delikatna czerwona cebula oraz słodkie, soczyste pomidorki koktajlowe. Idealnym zwieńczeniem tej kompozycji będzie kremowy sos, który przygotujesz na bazie majonezu, jogurtu naturalnego oraz soku z cytryny. Eksperymentuj ze smakiem sosu i dodaj do niego aromatyczne przyprawy np. curry, chili lub słodką paprykę – zyska on wówczas bardziej wyrazistego smaku. Gotową sałatkę posyp ulubionymi kiełkami lub świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.