
Składniki
5 łyżek
0.5 sztuki
0.5 opakowania
0.5 opakowania
1 sztuka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z rukolą. Przełóż do salaterki.

Krok 2
Pomidorki pokrój na połówki a cebulę w cienkie krążki. Pokrojone składniki rozłóż na sałacie.

Krok 3
Całość polej sosem a na koniec sałatkę posyp kiełkami.


Dobra rada:
Do takiego sosu możesz dodać np. curry lub chilli. Sałatka nabierze bardziej wyrazistego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka na grilla
Gdy za oknem robi się ciepło, to w powietrzu od razu można wyczuć charakterystyczny zapach mięs z rusztu i usłyszeć śmiech sąsiadów. Grillowanie jest przecież nie tylko okazją do zjedzenia czegoś smacznego, ale również do spotkań z bliskimi. Warto więc zaserwować gościom apetyczne dania, które zadowolą ich podniebienia. Naszą propozycją jest letnia sałatka do grilla z rukolą.
Dla kogo?
Każdy fan świeżych warzyw powinien spróbować naszej propozycji. Sałatka z rukolą na grilla jest prosta do przyrządzenia, orzeźwiająca i wyjątkowo smaczna. Zrób ją przy najbliższej okazji! Zwolennicy mięs również sięgną po dodatek, jakim jest sałatka z rukoli do grilla. Soczysty karczek i świeże warzywa to duet doskonały!
Na jaką okazję?
Prosta, letnia sałatka z chrupiących warzyw z delikatnym sosem to idealna propozycja do mięs, ryb i szaszłyków z grilla, ale z dodatkiem grzanek możesz ją również zaserwować na kolację jako samodzielne danie. Przygotujesz ją błyskawicznie, a efekty Cię zadowolą! Lekka sałatka do grilla z rukolą to strzał w dziesiątkę!
Czy wiesz, że?
Podstawą dania jest chrupiąca sałata lodowa oraz wyrazista w smaku rukola, delikatna czerwona cebula oraz słodkie, soczyste pomidorki koktajlowe. Idealnym zwieńczeniem tej kompozycji będzie kremowy sos, który przygotujesz na bazie majonezu, jogurtu naturalnego oraz soku z cytryny.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentuj ze smakiem sosu do sałatki na grilla i dodaj do niego aromatyczne przyprawy np. curry, chili lub słodką paprykę – zyska on wówczas bardziej wyrazistego smaku. Sałatka z rukoli na grilla dobrze komponuje się z ulubionymi kiełkami lub świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.



































