Letnia sałatka na grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

51

394 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4

3

0.5 opakowania

0.5 sztuki

0.5 opakowania

0

0.5 szklanki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z rukolą. Przełóż do salaterki.

Letnia sałatka na grilla - Krok 1

Krok 2

Pomidorki pokrój na połówki a cebulę w cienkie krążki. Pokrojone składniki rozłóż na sałacie.

Letnia sałatka na grilla - Krok 2

Krok 3

Całość polej sosem a na koniec sałatkę posyp kiełkami.

Letnia sałatka na grilla - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do takiego sosu możesz dodać np. curry lub chilli. Sałatka nabierze bardziej wyrazistego smaku.

6

Opinie o przepisie

  • Magdalena Jantura

    Magdalena Jantura

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • szybka i smaczna sałatka. W wersji light majonez można pominąć i dodać do jogurtu czosnek przeciśnięty przez praskę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Waliłko

    Wiesław Waliłko

    Salatki!Ty jestes MISTRZYNI.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Cholewczyńska

    Honorata Cholewczyńska

    Pyszna surówka dziękuje ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Kujawa

    Zdzisław Kujawa

    Po proszę, dwie porcje, pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kajewska

    Janina Kajewska

    Pyszna suroweczka dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia sałatka na grillaLetnia sałatka na grilla

Prosta, letnia sałatka z chrupiących warzyw z delikatnym sosem to idealna propozycja dodatku do mięs, ryb i szaszłyków z grilla, ale z dodatkiem grzanek możesz ją również zaserwować na kolację jako samodzielne danie. Przygotujesz ją błyskawicznie. Jej podstawą jest chrupiąca sałata lodowa oraz wyrazista w smaku rukola (możesz też użyć swoich ulubionych sałat, np. masłowej, roszponki, itd.), delikatna czerwona cebula oraz słodkie, soczyste pomidorki koktajlowe. Idealnym zwieńczeniem tej kompozycji będzie kremowy sos, który przygotujesz na bazie majonezu, jogurtu naturalnego oraz soku z cytryny. Eksperymentuj ze smakiem sosu i dodaj do niego aromatyczne przyprawy np. curry, chili lub słodką paprykę – zyska on wówczas bardziej wyrazistego smaku. Gotową sałatkę posyp ulubionymi kiełkami lub świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.