• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Magazyn
  • Czas na grilla
  • Menu na grilla

Menu na grilla

Planujesz przyjęcie w ogrodzie i zastanawiasz się, jak ułożyć menu na grilla? Zainspiruj się naszym artykułem i wybierz zestaw przystawek, sałatek oraz mięs. Podpowiemy, co zrobić, by wszystko skomponowało się wprost wybornie!

Przystawki na grilla

Posiłek na świeżym powietrzu warto zacząć od przystawek. Pozwolą szybko zaspokoić pierwszy głód, a także zaostrzą apetyt przed podaniem kolejnych potraw. Ponieważ na grillu często pojawiają się dania mięsne, np. karkówka, steki czy burgery, na przystawki warto wybrać drobne warzywne przekąski. Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem to znakomity przykład prostej, a jednocześnie efektownie wyglądającej przekąski. Bakłażan dobrze nadaje się do przygotowania na ruszcie – jego miąższ staje się miękki, mięsisty, a smak wspaniale podkreśla dodatek wyrazistego sera oraz słodkiej papryki. Jeśli planujesz przyjęcie dla dużej liczby gości, weź pod uwagę steki z bakłażana, które są mniej pracochłonne niż roladki. Wystarczy, że pokroisz warzywa na grube plastry, a potem podasz na sałatce, najlepiej polanej sosem. Przystawkę przyrządzisz także z mięsa – broschettes z piersi kaczki to niewielkie szaszłyki z drobiu i perłowych cebulek. Świetnie sprawdzą się podane przed grillowanym kurczakiem albo faszerowanymi warzywami.

Menu na grilla – mięsa

Najczęściej grilluje się kiełbaski i karkówkę, jednak na grilla nadaje się także wiele innych mięs i warto urozmaicać nimi swoje menu. Prawdziwymi mistrzami grillowania są Amerykanie, zainspiruj się więc ich kuchnią, wybierając potrawy na grilla. Żeberka po amerykańsku to kruche mięso w słodkiej glazurze z coli i ketchupu, z kolei żeberka z chili są propozycją dla osób, które preferują pikantne i bardziej wyraziste smaki. W menu na grilla wyśmienicie wpisują się też steki – duże, soczyste kawałki mięsa, które nie wymagają marynowania – lekko doprawione do smaku mogą stanowić wyborne danie główne. Steki z grilla przyrządzisz z różnych gatunków mięsa. Chociaż kojarzone głównie z wołowiną, steki to po prostu pokrojone w poprzek włókien kawałki mięsa – przygotujesz je z polędwicy, rostbefu, karkówki czy schabu. Nie wiesz, na co się zdecydować? Wykorzystaj różne składniki, tak jak w szaszłykach z karkówki z boczkiem i kiełbasą. Aromatyczna wędzonka, chrupiąca kiełbasa i soczysta wieprzowina to udane i proste połączenie, którego smak wzbogacisz dodatkiem musztardy, cebuli i papryki. Mięso z ryb także sprawdza się grillowane, a podane w całości wygląda znakomicie, jak np. pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chili.

Grillowane warzywa

Warzywa z rusztu zyskują niepowtarzalny smak, łatwo też upiec je tak, by pozostały jędrne i chrupiące. Do grillowania wykorzystasz nie tylko ziemniaki, bakłażany i paprykę, ale także bataty, szparagi oraz cebulę. Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie to prosty przykład bezmięsnego dania w menu na grilla. Delikatny, słodkawy smak warzyw przełamiesz w nich dzięki dipowi z dodatkiem papryczki habanero. Nie zapomnij o dodatku świeżych ziół, np. bazylii, która nada im przyjemny aromat. Inną polecaną potrawą z rusztu są ziemniaki grillowane – owinięte plastrem boczku będą wyśmienitym dodatkiem do mięs, ryb i szaszłyków, a podane w formie grillowanych ziemniaków z oscypkiem i szpinakiem mogą stanowić równie udaną przekąskę lub samodzielne danie.

Sałatki

Do gorących, często pikantnych potraw, doskonale pasują sałatki. Nawet w menu na grilla pełnym mięsa, nie powinno zabraknąć świeżych sezonowych warzyw. Do ryb i drobiu świetnie pasować będzie chrupiąca sałatka z ogórków albo letnia sałatka pomidorowa. Do steków i żeberek przygotuj natomiast klasyczną sałatkę coleslaw z kapusty pekińskiej. Komponuj ulubione składniki – dobrze pasować będą wszelkie mieszanki sałat, pomidorów, oliwek, cebuli i sera. Podawaj je z dipami, sosem czosnkowym, majonezowym lub winegretem.

Menu na grilla powinno być proste, a jednocześnie smaczne i różnorodne. Grillować możesz niemal wszystko, także pieczywo i owoce, np. banany albo jabłka. Sezon trwa do jesieni, masz więc mnóstwo okazji, by próbować nowych smaków. Udanego grillowania!

Zobacz także:

6 sposobów na zapiekany makaron!
6 sposobów na zapiekany makaron!
Przekąski z nutką czosnku
Przekąski z nutką czosnku
Wypieki z wiśniami
Wypieki z wiśniami

Może Cię zainteresować:

Wyborna lasagne na każdy dzień!
7 przepisów na kanapki z łososiem
Ciasta z truskawkami
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby