Przystawki na grilla
Posiłek na świeżym powietrzu warto zacząć od przystawek. Pozwolą szybko zaspokoić pierwszy głód, a także zaostrzą apetyt przed podaniem kolejnych potraw. Ponieważ na grillu często pojawiają się dania mięsne, np. karkówka, steki czy burgery, na przystawki warto wybrać drobne warzywne przekąski. Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem to znakomity przykład prostej, a jednocześnie efektownie wyglądającej przekąski. Bakłażan dobrze nadaje się do przygotowania na ruszcie – jego miąższ staje się miękki, mięsisty, a smak wspaniale podkreśla dodatek wyrazistego sera oraz słodkiej papryki. Jeśli planujesz przyjęcie dla dużej liczby gości, weź pod uwagę steki z bakłażana, które są mniej pracochłonne niż roladki. Wystarczy, że pokroisz warzywa na grube plastry, a potem podasz na sałatce, najlepiej polanej sosem. Przystawkę przyrządzisz także z mięsa – broschettes z piersi kaczki to niewielkie szaszłyki z drobiu i perłowych cebulek. Świetnie sprawdzą się podane przed grillowanym kurczakiem albo faszerowanymi warzywami.
Menu na grilla – mięsa
Najczęściej grilluje się kiełbaski i karkówkę, jednak na grilla nadaje się także wiele innych mięs i warto urozmaicać nimi swoje menu. Prawdziwymi mistrzami grillowania są Amerykanie, zainspiruj się więc ich kuchnią, wybierając potrawy na grilla. Żeberka po amerykańsku to kruche mięso w słodkiej glazurze z coli i ketchupu, z kolei żeberka z chili są propozycją dla osób, które preferują pikantne i bardziej wyraziste smaki. W menu na grilla wyśmienicie wpisują się też steki – duże, soczyste kawałki mięsa, które nie wymagają marynowania – lekko doprawione do smaku mogą stanowić wyborne danie główne. Steki z grilla przyrządzisz z różnych gatunków mięsa. Chociaż kojarzone głównie z wołowiną, steki to po prostu pokrojone w poprzek włókien kawałki mięsa – przygotujesz je z polędwicy, rostbefu, karkówki czy schabu. Nie wiesz, na co się zdecydować? Wykorzystaj różne składniki, tak jak w szaszłykach z karkówki z boczkiem i kiełbasą. Aromatyczna wędzonka, chrupiąca kiełbasa i soczysta wieprzowina to udane i proste połączenie, którego smak wzbogacisz dodatkiem musztardy, cebuli i papryki. Mięso z ryb także sprawdza się grillowane, a podane w całości wygląda znakomicie, jak np. pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chili.
Grillowane warzywa
Warzywa z rusztu zyskują niepowtarzalny smak, łatwo też upiec je tak, by pozostały jędrne i chrupiące. Do grillowania wykorzystasz nie tylko ziemniaki, bakłażany i paprykę, ale także bataty, szparagi oraz cebulę. Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie to prosty przykład bezmięsnego dania w menu na grilla. Delikatny, słodkawy smak warzyw przełamiesz w nich dzięki dipowi z dodatkiem papryczki habanero. Nie zapomnij o dodatku świeżych ziół, np. bazylii, która nada im przyjemny aromat. Inną polecaną potrawą z rusztu są ziemniaki grillowane – podane z chrupiącym boczkiem będą wyśmienitym dodatkiem do mięs, ryb i szaszłyków.
Sałatki
Do gorących, często pikantnych potraw, doskonale pasują sałatki. Nawet w menu na grilla pełnym mięsa, nie powinno zabraknąć świeżych sezonowych warzyw. Do ryb i drobiu świetnie pasować będzie chrupiąca sałatka z ogórków albo letnia sałatka pomidorowa. Do steków i żeberek przygotuj natomiast klasyczną sałatkę coleslaw z kapusty pekińskiej. Komponuj ulubione składniki – dobrze pasować będą wszelkie mieszanki sałat, pomidorów, oliwek, cebuli i sera. Podawaj je z dipami, sosem czosnkowym, majonezowym lub winegretem.
Menu na grilla powinno być proste, a jednocześnie smaczne i różnorodne. Grillować możesz niemal wszystko, także pieczywo i owoce, np. banany albo jabłka. Sezon trwa do jesieni, masz więc mnóstwo okazji, by próbować nowych smaków. Udanego grillowania!