Ziemniaki z koprem włoskim i śmietaną
łatwe
211 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
200 mililitrów
1 pęczek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki starannie wyszoruj i pozostaw w skórce.

Krok 2
Każdy przekrój na pół, skrop oliwą, posyp ziarnami kopru oraz przyprawą Knorr.

Krok 3
Następnie zwiń ziemniaki, po dwie połówki, w folię aluminiową.

Krok 4
Ziemniaki grilluj w rozgrzanych węglach lub wstaw do pieca na około 30 minut

Krok 5
Po usmażeniu odwiń z folii i podawaj z sosem śmietanowym posypane posiekanym szczypiorem.

Krok 6
Przygotowanie sosu. Czosnek zetrzyj na tarce i połącz z śmietaną.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki z koprem włoskim i śmietaną
Ziemniaki pieczone z koprem włoskim podać można samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego. Pysznie smakują z kwaśną śmietaną.