Składniki
1 sztuka
2 łyżki
0.5 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon. Następnie pokrój w kostkę o boku 1,5 centymetra.
Krok 2
Sok ananasowy połącz z sokiem z limonki, sosem ostrygowym, olejem oraz startym na drobnych oczkach imbirem i czosnkiem.
Krok 3
Dodaj do sosu przyprawę Knorr i umieść w takiej marynacie mięso na co najmniej 1 godzinę.
Krok 4
Ananasa obierz, wytnij stwardniały środek i pozostałą część pokrój w kostkę podobną do mięsa.
Krok 5
Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso oraz ananasa.
Krok 6
Szaszłyki grilluj po 4-5 minut z każdej strony polewając pozostałą marynatą. Podawaj z ryżem gotowanym na parze.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk wieprzowy z ananasem
Szaszłyki to niezawodny sposób na pyszną i szybką przekąskę, która sprawdzi się przy każdej okazji. Jeżeli lubisz mięsno-owocowe połączenia smakowe lub po prostu chcesz trochę poeksperymentować, spróbuj szaszłyków wieprzowych z ananasem i sokiem z limonki. Jędrne kawałki polędwicy wieprzowej przeplatane smakiem świeżego ananasa z lekką nutą kwaśnego zielonego cytrusa, to niezwykle trafne połączenie smaków i aromatów. Jeżeli zdecydujesz się przygotować szaszłyki w takiej odsłonie, pamiętaj o odpowiednim zamarynowaniu polędwicy. Marynatę przygotuj na bazie soku z limonki oraz sosu ostrygowego. Dodaj starty imbir i czosnek, które idealnie dopełnią kompozycję powstających smaków. Oczyszczone kawałki mięsa marynuj przez godzinę, a następnie grilluj podlewając pozostałym sosem. Gotowe szaszłyki podawaj samodzielnie albo z dodatkiem ryżu gotowanego na parze.