
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
0.5 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon. Następnie pokrój w kostkę o boku 1,5 centymetra.

Krok 2
Sok ananasowy połącz z sokiem z limonki, sosem ostrygowym, olejem oraz startym na drobnych oczkach imbirem i czosnkiem.

Krok 3
Dodaj do sosu przyprawę Knorr i umieść w takiej marynacie mięso na co najmniej 1 godzinę.

Krok 4
Ananasa obierz, wytnij stwardniały środek i pozostałą część pokrój w kostkę podobną do mięsa.

Krok 5
Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso oraz ananasa.

Krok 6
Szaszłyki grilluj po 4-5 minut z każdej strony polewając pozostałą marynatą. Podawaj z ryżem gotowanym na parze.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk wieprzowy z ananasem
Szaszłyki to niezawodny sposób na pyszną i szybką przekąskę, która sprawdzi się przy każdej okazji. Jeżeli lubisz mięsno-owocowe połączenia smakowe lub po prostu chcesz trochę poeksperymentować, spróbuj szaszłyków wieprzowych z ananasem i sokiem z limonki. Jędrne kawałki polędwicy wieprzowej przeplatane smakiem świeżego ananasa z lekką nutą kwaśnego zielonego cytrusa, to niezwykle trafne połączenie smaków i aromatów. Jeżeli zdecydujesz się przygotować szaszłyki w takiej odsłonie, pamiętaj o odpowiednim zamarynowaniu polędwicy. Marynatę przygotuj na bazie soku z limonki oraz sosu ostrygowego. Dodaj starty imbir i czosnek, które idealnie dopełnią kompozycję powstających smaków. Oczyszczone kawałki mięsa marynuj przez godzinę, a następnie grilluj podlewając pozostałym sosem. Gotowe szaszłyki podawaj samodzielnie albo z dodatkiem ryżu gotowanego na parze.


































