
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
0.5 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon. Następnie pokrój w kostkę o boku 1,5 centymetra.

Krok 2
Sok ananasowy połącz z sokiem z limonki, sosem ostrygowym, olejem oraz startym na drobnych oczkach imbirem i czosnkiem.

Krok 3
Dodaj do sosu przyprawę Knorr i umieść w takiej marynacie mięso na co najmniej 1 godzinę.

Krok 4
Ananasa obierz, wytnij stwardniały środek i pozostałą część pokrój w kostkę podobną do mięsa.

Krok 5
Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso oraz ananasa.

Krok 6
Szaszłyki grilluj po 4-5 minut z każdej strony polewając pozostałą marynatą. Podawaj z ryżem gotowanym na parze.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk wieprzowy z ananasem
Szaszłyki to niezawodny sposób na pyszną i szybką przekąskę, która sprawdzi się przy każdej okazji. Jeżeli lubisz mięsno-owocowe połączenia smakowe lub po prostu chcesz trochę poeksperymentować, spróbuj szaszłyków wieprzowych z ananasem i sokiem z limonki. Jędrne kawałki polędwicy wieprzowej przeplatane smakiem świeżego ananasa z lekką nutą kwaśnego zielonego cytrusa, to niezwykle trafne połączenie smaków i aromatów. Jeżeli zdecydujesz się przygotować szaszłyki w takiej odsłonie, pamiętaj o odpowiednim zamarynowaniu polędwicy. Marynatę przygotuj na bazie soku z limonki oraz sosu ostrygowego. Dodaj starty imbir i czosnek, które idealnie dopełnią kompozycję powstających smaków. Oczyszczone kawałki mięsa marynuj przez godzinę, a następnie grilluj podlewając pozostałym sosem. Gotowe szaszłyki podawaj samodzielnie albo z dodatkiem ryżu gotowanego na parze.


































