Szaszłyk wieprzowy z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk wieprzowy z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon. Następnie pokrój w kostkę o boku 1,5 centymetra.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 1

Krok 2

Sok ananasowy połącz z sokiem z limonki, sosem ostrygowym, olejem oraz startym na drobnych oczkach imbirem i czosnkiem.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 2

Krok 3

Dodaj do sosu przyprawę Knorr i umieść w takiej marynacie mięso na co najmniej 1 godzinę.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 3

Krok 4

Ananasa obierz, wytnij stwardniały środek i pozostałą część pokrój w kostkę podobną do mięsa.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 4

Krok 5

Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso oraz ananasa.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 5

Krok 6

Szaszłyki grilluj po 4-5 minut z każdej strony polewając pozostałą marynatą. Podawaj z ryżem gotowanym na parze.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk wieprzowy z ananasemSzaszłyk wieprzowy z ananasem

Szaszłyki to niezawodny sposób na pyszną i szybką przekąskę, która sprawdzi się przy każdej okazji. Jeżeli lubisz mięsno-owocowe połączenia smakowe lub po prostu chcesz trochę poeksperymentować, spróbuj szaszłyków wieprzowych z ananasem i sokiem z limonki. Jędrne kawałki polędwicy wieprzowej przeplatane smakiem świeżego ananasa z lekką nutą kwaśnego zielonego cytrusa, to niezwykle trafne połączenie smaków i aromatów. Jeżeli zdecydujesz się przygotować szaszłyki w takiej odsłonie, pamiętaj o odpowiednim zamarynowaniu polędwicy. Marynatę przygotuj na bazie soku z limonki oraz sosu ostrygowego. Dodaj starty imbir i czosnek, które idealnie dopełnią kompozycję powstających smaków. Oczyszczone kawałki mięsa marynuj przez godzinę, a następnie grilluj podlewając pozostałym sosem. Gotowe szaszłyki podawaj samodzielnie albo z dodatkiem ryżu gotowanego na parze.