Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

444 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

60 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

3 listków

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Pomidorki przekrój na pół.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj w oliwie z oliwek i natrzyj nią bakłażana.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 2

Krok 3

Dodaj tymianek i posiekany czosnek. Marynuj przez 10 minut.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 3

Krok 4

Bakłażany grilluj z obu stron, aż nabiorą ciemnej barwy. Pod koniec smażenia dodaj połówki pomidorków, całość skrop połową octu.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 4

Krok 5

Kiedy pomidorki zrobią się ciepłe, przełóż wszystko do miseczek i skrop pozostałym octem.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 5

Krok 6

Dodaj do każdej porcji małe kawałki sera feta (możesz go pokruszyć) i udekoruj listkami mięty.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą

Najlepszym sposobem na wydobycie z bakłażana pełni jego smaku, jest upieczenie go na grillu. Połącz go z pomidorkami cherry, serem feta oraz świeżymi ziołami, aby przygotować prostą, znakomitą sałatkę na kolację lub drugie śniadanie. Najpierw pokrój bakłażany w cienkie plastry, a pomidory w połówki. Wołową kostkę rosołową rozetrzyj z oliwą z oliwek i powstałą w ten sposób pastą natrzyj bakłażana. Następnie posyp go drobno posiekanym tymiankiem oraz czosnkiem i odstaw, by się zamarynował. Bakłażany grilluj z obu stron do momentu, aż będą miękkie i uzyskają ciemną barwę. Na grillu umieść także połówki pomidorków, a całość skrop octem balsamicznym. Warzywa przełóż do salaterki i dołącz do nich pokruszony ser feta. Przed podaniem sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty. Odpowiednim dodatkiem do tej potrawy będzie włoska ciabatta lub czosnkowe grzanki z bagietki. Sałatkę możesz również wymieszać z kaszą kuskus lub bulgur. Szybkie i smaczne przyrządzanie potraw jest możliwe z naszym przepisem na grillowane bakłażany.