Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą
łatwe
321 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
60 mililitrów
100 gramów
3 sztuki
1 łyżka
3 listków
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 2
Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj w oliwie z oliwek i natrzyj nią bakłażana.
Krok 3
Dodaj tymianek i posiekany czosnek. Marynuj przez 10 minut.
Krok 4
Bakłażany grilluj z obu stron, aż nabiorą ciemnej barwy. Pod koniec smażenia dodaj połówki pomidorków, całość skrop połową octu.
Krok 5
Kiedy pomidorki zrobią się ciepłe, przełóż wszystko do miseczek i skrop pozostałym octem.
Krok 6
Dodaj do każdej porcji małe kawałki sera feta (możesz go pokruszyć) i udekoruj listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą
Najlepszym sposobem na wydobycie z bakłażana pełni jego smaku, jest upieczenie go na grillu. Połącz go z pomidorkami cherry, serem feta oraz świeżymi ziołami, aby przygotować prostą, znakomitą sałatkę na kolację lub drugie śniadanie. Najpierw pokrój bakłażany w cienkie plastry, a pomidory w połówki. Wołową kostkę rosołową rozetrzyj z oliwą z oliwek i powstałą w ten sposób pastą natrzyj bakłażana. Następnie posyp go drobno posiekanym tymiankiem oraz czosnkiem i odstaw, by się zamarynował. Bakłażany grilluj z obu stron do momentu, aż będą miękkie i uzyskają ciemną barwę. Na grillu umieść także połówki pomidorków, a całość skrop octem balsamicznym. Warzywa przełóż do salaterki i dołącz do nich pokruszony ser feta. Przed podaniem sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty. Odpowiednim dodatkiem do tej potrawy będzie włoska ciabatta lub czosnkowe grzanki z bagietki. Sałatkę możesz również wymieszać z kaszą kuskus lub bulgur. Szybkie i smaczne przyrządzanie potraw jest możliwe z naszym przepisem na grillowane bakłażany.