Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

501 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

60 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

3 listków

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Pomidorki przekrój na pół.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj w oliwie z oliwek i natrzyj nią bakłażana.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 2

Krok 3

Dodaj tymianek i posiekany czosnek. Marynuj przez 10 minut.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 3

Krok 4

Bakłażany grilluj z obu stron, aż nabiorą ciemnej barwy. Pod koniec smażenia dodaj połówki pomidorków, całość skrop połową octu.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 4

Krok 5

Kiedy pomidorki zrobią się ciepłe, przełóż wszystko do miseczek i skrop pozostałym octem.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 5

Krok 6

Dodaj do każdej porcji małe kawałki sera feta (możesz go pokruszyć) i udekoruj listkami mięty.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą

Najlepszym sposobem na wydobycie z bakłażana pełni jego smaku, jest upieczenie go na grillu. Połącz go z pomidorkami cherry, serem feta oraz świeżymi ziołami, aby przygotować prostą, znakomitą sałatkę na kolację lub drugie śniadanie. Najpierw pokrój bakłażany w cienkie plastry, a pomidory w połówki. Wołową kostkę rosołową rozetrzyj z oliwą z oliwek i powstałą w ten sposób pastą natrzyj bakłażana. Następnie posyp go drobno posiekanym tymiankiem oraz czosnkiem i odstaw, by się zamarynował. Bakłażany grilluj z obu stron do momentu, aż będą miękkie i uzyskają ciemną barwę. Na grillu umieść także połówki pomidorków, a całość skrop octem balsamicznym. Warzywa przełóż do salaterki i dołącz do nich pokruszony ser feta. Przed podaniem sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty. Odpowiednim dodatkiem do tej potrawy będzie włoska ciabatta lub czosnkowe grzanki z bagietki. Sałatkę możesz również wymieszać z kaszą kuskus lub bulgur. Szybkie i smaczne przyrządzanie potraw jest możliwe z naszym przepisem na grillowane bakłażany.