Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Sparz pomidory i obierz ze skóry. Razem z cukiniami pokrój w plastry. Plastry pomidorów posól, a cukinie posmaruj olejem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 stopni.
Krok 3
Ułóż pomidory, cukinię i paprykę na ruszcie. Dopraw posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek. Piecz przez 15 minut, do momentu, kiedy warzywa zrobią się lekko rumiane.
Krok 4
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z oliwą. Warzywa polej przygotowanym sosem. Podawaj na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane warzywa
Wśród niewielkich przekąsek (tzw. tapas), serwowanych na przyjęciach lub przed daniem głównym, powinny pojawić się warzywa z grilla. Doskonale sprawdzą się one w lecie oraz na początku jesieni, kiedy możesz przyrządzić je na świeżym powietrzu. Do ich przygotowania wykorzystaj młode sezonowe warzywa. Sięgnij np. po słodkie pomidory, cukinię i paprykę w różnych kolorach. Pokrój je i ułóż na ruszcie. Grilluj, aż staną się miękkie. Aby nadmiernie nie wyschły, skrop je oliwą z oliwek. Dla smaku możesz doprawić je kompozycją suszonych ziół, m.in. bazylii i tymianku, a także posiekanym czosnkiem. Zimą grillowane warzywa przygotujesz w piekarniku. Dojrzałe składniki obierz ze zrogowaciałej skórki lub sparz gorącą wodą. Tak przyrządzone tapas podawaj na zimno. Smacznie skomponuje się z różnymi serami: długodojrzewającym cheddarem, pleśniowym brie lub grecką fetą. Warzywa doprawiaj również sosami sałatkowymi wymieszanymi z oliwą lub jogurtem naturalnym. Przepis urozmaicaj, sięgając na przykład po plastry cebuli. Co sądzisz o tej propozycji na przekąskę?