Przepisy na Warzywa z grilla
44 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejWarzywa z grilla
Lubisz dania z grilla? Alternatywą dla popularnych kiełbas czy karkówek są warzywa. Do pieczenia na grillu możesz użyć praktycznie wszystkich. Szczególnie polecane są: bakłażan, cukinia, papryka i cebula, które podczas grillowania zachowują swój kształt i nabierają rumianej barwy. Przed wrzuceniem na ruszt lub patelnię grillową, warzywa należy odpowiednio przygotować – dokładnie umyć i przyprawić. Powinno się je również pokroić na grubsze kawałki (zazwyczaj nie grillujemy ich w całości). Wśród naszych przepisów znajdziesz wiele kulinarnych inspiracji – między innymi, dowiesz się, jak przygotować cukinię na grilla.
Dla kogo?
Przepisy na warzywa z grilla to propozycja dla każdego – można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu, nadziewać farszem lub przekładać kawałkami mięsa. Nasze przepisy przypadną do gustu również zwolennikom diety roślinnej. Jeśli zastanawiasz się, co wybrać na grilla dla wegan – jesteś w miejscu pełnym warzywnych propozycji.
Na jaką okazję?
Przepisy na warzywa z grilla są bardzo uniwersalne i sprawdzą się w wielu sytuacjach. Sprawdzą się w roli szybkiej przekąski, obiadu, czy kolorowej kolacji w gronie najbliższych. Z naszych przepisów dowiesz się nie tylko, jak przyprawić cukinię na grilla. Poznasz też sposoby na to, jak wydobyć smak warzyw oraz, w jaki sposób pokreślić ich charakter.
Czy wiesz, że?
Warzywa możesz także podać solo lub w formie sałatki, która będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu i wszelkich dań z grilla. Wystarczy, że cukinię, bakłażana i paprykę wymieszasz z marynatą, wykonaną na bazie sosu sałatkowego, czosnku, startej skórki i soku z cytryny, a następnie będziesz grillować wszystkie warzywa po kilka minut z każdej strony. Pamiętaj, że muszą być rumiane i miękkie. Gotową sałatkę z powodzeniem zaserwujesz zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz dodatki w postaci sera, koniecznie przygotuj grillowane bakłażany z octem, serem fetą i miętą. Pod koniec smażenia bakłażanów dodaj połówki pomidorków cherry, a całość polej delikatnie octem. Kiedy pomidory zrobią się ciepłe, przełóż wszystko do miski i wlej resztę octu. Do każdej porcji dodaj małe kawałki sera feta i udekoruj listkami mięty. Sprawdź nasze propozycje na grillowane warzywa i ciesz się ich smakiem!