Przepisy na Warzywa z grilla
40 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (40) 
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej
Warzywa z grilla
Lubisz dania z grilla? Alternatywą dla popularnych kiełbas czy karkówek są warzywa. Do pieczenia na grillu możesz użyć praktycznie wszystkich. Szczególnie polecane są: bakłażan, cukinia, papryka i cebula, które podczas grillowania zachowują swój kształt i nabierają rumianej barwy. Przed wrzuceniem na ruszt lub patelnię grillową, warzywa należy odpowiednio przygotować – dokładnie umyć i przyprawić. Powinno się je również pokroić na grubsze kawałki (zazwyczaj nie grillujemy ich w całości). Warzywa z grilla możesz podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu, nadziewać farszem lub przekładać kawałkami mięsa. Dobrze smakują serwowane z dipem, np. koktajlowym, przygotowywanym na bazie brazylijskiego sosu Samba i gęstego jogurtu greckiego. Grillowane warzywa znajdziesz m.in. w popularnych szaszłykach, które zrobisz zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Na lekko zwilżone patyczki nabij kawałki ulubionych warzyw (np. cukinii, cebuli, papryki i ziemniaków). Następnie skrop je mieszanką oliwy, tymianku, rozmarynu i świeżo mielonego pieprzu (dzięki temu danie nabierze wyrazistego smaku), a następnie grilluj. Warzywa możesz także podać w formie sałatki, która będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu i wszelkich dań z grilla. Wystarczy, że cukinię, bakłażana i paprykę wymieszasz z marynatą, wykonaną na bazie sosu sałatkowego, czosnku, startej skórki i soku z cytryny, a następnie będziesz grillować wszystkie warzywa po kilka minut z każdej strony. Pamiętaj, że muszą być rumiane i miękkie. Gotową sałatkę z powodzeniem zaserwujesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli lubisz dodatki w postaci sera, koniecznie przygotuj grillowane bakłażany z octem, serem fetą i miętą. Pod koniec smażenia bakłażanów dodaj połówki pomidorków cherry, a całość polej delikatnie octem. Kiedy pomidory zrobią się ciepłe, przełóż wszystko do miski i wlej resztę octu. Do każdej porcji dodaj małe kawałki sera feta i udekoruj listkami mięty. Sprawdź nasze propozycje na grillowane warzywa i ciesz się ich smakiem.