Jak przyrządzić bakłażana – na patelni, a jak w piekarniku?
Oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna, bakman – bakłażan ma sporo nazw, ale sposobów na jego smaczne przyrządzenie jest jeszcze więcej. Zrobić z niego można efektowne roladki lub wzbogacić jego smakiem dania makaronowe i wielkokolorowe zapiekanki. Zastanawiasz się, jak przygotować bakłażana, by na patelni nie nasiąkał tłuszczem? Masz obawy związane z jego gorzkim posmakiem? Ten krótki poradnik, jak zrobić bakłażana, rozwieje wszystkie wątpliwości.
Jak przyrządzić bakłażana – kulinarne podstawy
W pierwszej kolejności warzywo myjemy, jednak czy bakłażana trzeba obierać z charakterystycznej ciemnej skórki? Nie ma takiej konieczności, zwłaszcza w przypadku młodych egzemplarzy. Jeśli mamy do czynienia ze starszymi warzywami i obawiamy się, że skórka będzie zbyt twarda, możemy ściągnąć ją po upieczeniu.
Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Po pokrojeniu w plastry zaleca się oprószenie go solą i odstawienie na pół godziny. Po tym czasie bakłażana należy osuszyć i można działać dalej.
Jak smażyć bakłażana na patelni?
Jak zrobić bakłażana na patelni? Wiele osób rezygnuje ze smażenia w obawie przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu przez warzywo. Zamiast odmawiać sobie pysznego posiłku, dużo lepiej jest wnikliwie zbadać temat. Wbrew pozorom, smażenie na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju pozwoli uniknąć nasiąkania bakłażana tłuszczem. Dobrze mieć też w pogotowiu ręczniki papierowe, by dodatkowo odsączyć warzywne plastry już po zdjęciu z patelni.
Jak smażyć bakłażana – o czym jeszcze warto pamiętać?
- Bakłażana przed smażeniem najlepiej jest pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Można przygotować także aromatyczną marynatę na bazie oliwy, czosnku, tymianku albo pikantnej papryki.
- Czas smażenia nie powinien być zbyt długi – 3 minuty z każdej strony wystarczą.
- Bakłażan świetnie smakuje w tempurze lub smażony w cieście naleśnikowym.
- Jeśli mimo wszystko obawiacie się smażenia oberżyny na głębokim tłuszczu, użyjcie patelni grillowej. W tym przypadku wystarczy bardzo niewielka ilość oleju. Na bakłażanowych plastrach pojawią się też apetyczne paski.
Jak upiec bakłażana?
Jak przyrządzić bakłażana w piekarniku? Początek pracy w kuchni wygląda podobnie, jak w przypadku smażenia. Bakłażana należy umyć, pokroić i po dodaniu soli odstawić na pół godziny.
Chcąc przyrządzić bakłażana w formie pieczonych plastrów, konieczne jest posmarowanie ich z obu stron oliwą lub olejem, by warzywo po upieczeniu nie okazało się suche. Połączenie tłuszczu ze startym czosnkiem, oregano i bazylią to sposób na skomponowanie kolejnej aromatycznej marynaty do bakłażana.
Zaleca się piec warzywo w piekarniku z funkcją grilla albo z termoobiegiem. W drugim wariancie urządzenie należy rozgrzać do temperatury 170°C. Po upływie ośmiu minut przewróćcie bakłażana na drugą stronę. Powinien spędzić w piekarniku jeszcze około 6-7 minut. W środku warzywne porcje będą miękkie, a z wierzchu zarumienione.
Bakłażan – kuchenna miłość od pierwszego wejrzenia
Choć można podchodzić do niego sceptycznie, bakłażan zdecydowanie zasługuje na szansę! Nawet jeśli mieliście już okazję go próbować i nie do końca was przekonał. Kto wie, może nie najlepsze pierwsze wrażenie wynikało z błędów szefa kuchni?
Polecamy zacząć od prostego bakłażana w sosie pomidorowym, który pozwoli wykorzystać wszystkie informacje na temat tego, jak przyrządzić bakłażana na patelni. Orientalne dodatki w bakłażanie w sosie czosnkowym wspaniale podkreślą jego naturalny smak. Planując przyjęcie w ogrodzie, znajdźcie miejsce na ruszcie dla bakłażana z grilla.
Pora uruchomić piekarniki, ponieważ bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami jest daniem, z którym można wystartować w konkursie kulinarnym. Z kolei bakłażan z ryżem to propozycja idealna na codzienny posiłek. Oberżynę lepiej smażyć czy piec? W roladkach z bakłażana przetestujecie obie techniki!
Wiesz, już jak zrobić bakłażana na patelni, a jak w piekarniku. Smakoszy warzyw zachęcamy także do zapoznania się z naszymi przepisami wegetariańskimi. A jeśli ograniczasz jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego, zachęcamy do spróbowania dań kuchni wegańskiej. Smacznego!
Komentarze (0)