Bakłażan – właściwości, przepisy i sposób przygotowania

Bakłażan – chociaż na straganach i w sklepach znajdziesz go wśród warzyw – jest owocem, a uściślając, jagodą. Z powodu podłużnego kształtu, mogłoby się wydawać, że jest spokrewniony z cukinią, jednak należy do tej samej rodziny co ziemniaki i pomidory, czyli do psiankowatych. Co ciekawe, bakłażany występują nie tylko w wersji ciemnofioletowej, ale też pomarańczowej, zielonej albo różowo-marmurkowej. Mają jednocześnie wiele nazw: oberżyna, gruszka miłosna, bakman czy psianka podłużna. Sprawdź, co jeszcze warto o nich wiedzieć, oraz jak przyrządzać dania z bakłażana, aby nie zdominowała ich goryczka.

Bakłażan – wartość odżywcza

Bakłażan to roślina ceniona nie tylko za swoje walory smakowe i oryginalny kolor, ale również niską kaloryczność (składa się aż w 90% z wody). Świetnie sprawdzi się zatem w posiłkach osób będących na diecie redukującej masę ciała. Oto wartość odżywcza surowego bakłażana:

Wartość odżywcza w 100 gramach
energia 104 kJ/25 kcal
tłuszcz (w tym kwasy nasycone) 0,2 g (0,03 g)
węglowodany (w tym cukry) 6 g (3,5 g)
błonnik 3 g
białko 1 g
sól 0,005 g

Źródło: United States Department of Agriculture

Bakłażan – właściwości

Bakłażan pochodzi z Indii, a do Polski trafił w XV wieku, przez setki lat uznawany był jednak wyłącznie za roślinę ozdobną. Dziś już wiadomo, że – odpowiednio przyrządzony – jest korzystny dla zdrowia, znajduje więc szerokie zastosowanie w kulinariach. Szkodliwe może być jedynie spożywanie go w formie surowej. Bakłażany pomagają utrzymywać cholesterol we krwi na pożądanym poziomie z uwagi na zawartość błonnika, dlatego dobrze serwować je z tłustymi mięsami. Mimo że nie zawierają wielu witamin, warto włączyć je do codziennej diety, nie tylko podczas odchudzania, bo są przede wszystkim smaczne.

Jak przyrządzić bakłażana?

Bakłażany są coraz popularniejsze i dostępniejsze, mimo że wciąż nie uprawia się ich w Polsce masowo. Wymagają bowiem ciepłego klimatu, a w mniej sprzyjających warunkach – osłon. Wiele osób po pierwszej próbie przyrządzenia ich, rezygnuje z dalszych, ponieważ zniechęca je goryczka, która niekiedy pojawia się w gotowym daniu. Bakłażana można jeść ze skórką, która po upieczeniu lub usmażeniu mięknie, jednak podczas zakupów należy zwracać uwagę na poszczególne okazy – przydatne wskazówki znajdziesz w poradniku na temat bakłażanów. Aby wspomniana już goryczka nie była wyczuwalna, pokrój bakłażana na krążki o grubości centymetra, posyp je solą, a następnie odstaw na ok. pół godziny. Kiedy zauważysz skroploną na nich wodę, umyj je i osusz. Jeśli zamierzasz bakłażana grillować, pokrój go w podłużne cienkie plastry, a z łatwością zawiniesz je wtedy w roladki, które będą się efektownie prezentowały. Bakłażan na parze, grillowany, pieczony czy smażony? – wybierz swój ulubiony sposób na jego przygotowanie.

Co zrobić z bakłażanów?

Bakłażany mają subtelny smak oraz lekko mięsistą i zwartą konsystencję, dlatego znakomicie pasują do różnych dań, zwłaszcza wieloskładnikowych. Z ich dodatkiem przygotujesz warzywne gulasze, pasty do chleba, ratatouille oraz szereg potraw mięsnych. Doprawione ziołami albo chili grillowane plastry bakłażana sprawdzą się jako alternatywa dla klasycznej surówki oraz dodatek do kanapek. Jeśli szukasz prostego przepisu na bakłażana, wypróbuj wersji faszerowanej. Przekrój go na pół, oprósz solą i odłóż, a następnie wypłucz oraz osusz. Wydrąż miąższ, dbając o to, aby przy skórce pozostała grubsza warstwa. Mięso mielone (300 g na dwa bakłażany) wymieszaj z cebulą, czosnkiem oraz ostrą papryką, dopraw do smaku i przełóż do bakłażanów. Następnie polej je sosem śmietanowo-majonezowym (ok. 150 ml każdego ze składników) i posyp serem. Piecz 30 minut w 180° C. Taki farsz przyrządzisz też z dodatkiem pomidorów, a w wersji wegetariańskiej – z ryżu. Klasycznym daniem z bakłażana jest grecka musaka, czyli warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna, której sposób przygotowania przypomina włoską lasagne. Sposób na bakłażana w formie przekąski? – przyrządź sałatkę. Grillowane krążki posyp kawałkami suszonych pomidorów, pomidorkami koktajlowymi i kawałkami sera z niebieską pleśnią. Całość polej włoskim sosem sałatkowym i udekoruj świeżymi ziołami. Serwuj z kawałkami pity albo ciabattą. Przepisy z bakłażanem łatwo da się modyfikować. Warto wiedzieć, że dobrze komponuje się zarówno z oregano, ostrą papryką, jak i czosnkiem.

Bakłażany dzięki swojej ciemnofioletowej skórce uatrakcyjniają wygląd potraw, ponadto są dość miękkie i łatwe w obróbce, co sprawia, że w krótkim czasie przygotujesz coś pysznego. Ponieważ łatwo chłoną tłuszcz, smaż je na niewielkiej jego ilości. Możesz także je upiec lub grillować. Sięgaj po bakłażany – zwłaszcza w sezonie jesiennym!