
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj bakłażany. Wydrąż z nich miąższ, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekany czosnek.

Krok 2
Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Umyj zioła, następnie posiekaj. Obierz cebulę i również posiekaj.

Krok 3
Ugotuj ryż na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi Knorr.

Krok 4
Wymieszaj ryż z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą oraz ziołami. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 5
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Napełnij farszem wydrążone połówki bakłażanów. Ułóż je w natłuszczonej formie, skrop oliwą i przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut, by bakłażany były miękkie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan z ryżem
Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Przygotowując to danie, musicie jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wybieraj te warzywa, które są dojrzałe i niezbyt twarde, a ich skórka jest napięta, błyszcząca i niepomarszczona. Najlepiej sprawdzą się bakłażany średniej wielkości, a to ze względu na fakt, że zawierają one mniej goryczy. Jednym ze sposobów na zaserwowanie bakłażana z ryżem jest nafaszerowanie go ulubionymi składnikami i zapieczenie w piekarniku. Najpierw przekrój go wzdłuż, wydrąż miąższ, a następnie posól i odstaw na około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody oraz goryczki. Tak przygotowanego bakłażana wypełnij ugotowanym ryżem, kaszą pęczak lub kuskusem z dodatkiem duszonych warzyw, np. papryki, cebuli, cukinii, groszku lub kukurydzy. Smacznego!
Dla kogo?
Bakłażan z ryżem trafi w gusta każdego prawdziwego smakosza! Jeśli lubisz dania, w których najważniejszą rolę odgrywają warzywa, z pewnością danie to zagości w twoim menu na stałe.
Na jaką okazję?
Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami jest idealnym rozwiązaniem dla poszukujących inspiracji na ciekawe danie gorące, serwowane podczas domowej imprezy czy rodzinnego spotkania. Ryż z bakłażanem będzie także pysznym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Bakłażan nazywany jest inaczej psianką podłużną, choć określenia tego nie używamy na co dzień. Częściej natomiast możecie spotkać się z nazewnictwem: gruszka miłosna, oberżyna lub jajko krzewiaste.
Dla urozmaicenia:
Bakłażan z ryżem i pomidorami świetnie komponuje się z tartym żółtym serem. Wystarczy posypać nim wierzch dania.