Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Bakłażan z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
1326 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

839 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1032 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj bakłażany. Wydrąż z nich miąższ, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekany czosnek.

Bakłażan z ryżem - Krok 1

Krok 2

Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Umyj zioła, następnie posiekaj. Obierz cebulę i również posiekaj.

Bakłażan z ryżem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ryż na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi Knorr.

Bakłażan z ryżem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ryż z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą oraz ziołami. Dopraw do smaku pieprzem.

Bakłażan z ryżem - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Napełnij farszem wydrążone połówki bakłażanów. Ułóż je w natłuszczonej formie, skrop oliwą i przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut, by bakłażany były miękkie.

Bakłażan z ryżem - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Maja Miśkiewicz

    Maja Miśkiewicz , 15.01.2020

    jutro próbuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walerij Grodecki

    Walerij Grodecki , 18.06.2019

    Ugotowane. Łatwo i szybko. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek , 17.06.2019

    musi być bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Wormiczek

    Krystyna Wormiczek , 11.06.2019

    no coz palce lizać, warte zachodu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Nie sugerujcie się tym przepisem bo jest niedopracowany. Danie wyszło bardzo mdłe i niedobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Warszawska

    Ela Warszawska , 26.07.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Danie jest proste i smaczne.SMACZNEGO.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Bardzo polecam danie. Jest smaczne ,polubić je domownicy jak i goście.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Danie to często robię.Polecam wszystkim.Gość w dom ,Bóg w dom.Oni tez je po lubią .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z ryżemBakłażan z ryżem

Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Przygotowując to danie, musicie jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wybieraj te warzywa, które są dojrzałe i niezbyt twarde, a ich skórka jest napięta, błyszcząca i niepomarszczona. Najlepiej sprawdzą się bakłażany średniej wielkości, a to ze względu na fakt, że zawierają one mniej goryczy. Jednym ze sposobów na zaserwowanie bakłażana z ryżem jest nafaszerowanie go ulubionymi składnikami i zapieczenie w piekarniku. Najpierw przekrój go wzdłuż, wydrąż miąższ, a następnie posól i odstaw na około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody oraz goryczki. Tak przygotowanego bakłażana wypełnij ugotowanym ryżem, kaszą pęczak lub kuskusem z dodatkiem duszonych warzyw, np. papryki, cebuli, cukinii, groszku lub kukurydzy. Smacznego!

Dla kogo?

Bakłażan z ryżem trafi w gusta każdego prawdziwego smakosza! Jeśli lubisz dania, w których najważniejszą rolę odgrywają warzywa, z pewnością danie to zagości w twoim menu na stałe.

Na jaką okazję?

Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami jest idealnym rozwiązaniem dla poszukujących inspiracji na ciekawe danie gorące, serwowane podczas domowej imprezy czy rodzinnego spotkania. Ryż z bakłażanem będzie także pysznym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Bakłażan nazywany jest inaczej psianką podłużną, choć określenia tego nie używamy na co dzień. Częściej natomiast możecie spotkać się z nazewnictwem: gruszka miłosna, oberżyna lub jajko krzewiaste.

Dla urozmaicenia:

Bakłażan z ryżem i pomidorami świetnie komponuje się z tartym żółtym serem. Wystarczy posypać nim wierzch dania.