Bakłażan z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bakłażan z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

1264 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

744 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

831 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj bakłażany. Wydrąż z nich miąższ, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekany czosnek.

Bakłażan z ryżem - Krok 1

Krok 2

Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Umyj zioła, następnie posiekaj. Obierz cebulę i również posiekaj.

Bakłażan z ryżem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ryż na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi Knorr.

Bakłażan z ryżem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ryż z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą oraz ziołami. Dopraw do smaku pieprzem.

Bakłażan z ryżem - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Napełnij farszem wydrążone połówki bakłażanów. Ułóż je w natłuszczonej formie, skrop oliwą i przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut, by bakłażany były miękkie.

Bakłażan z ryżem - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Maja Miśkiewicz

    Maja Miśkiewicz , 15.01.2020

    jutro próbuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walerij Grodecki

    Walerij Grodecki , 18.06.2019

    Ugotowane. Łatwo i szybko. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek , 17.06.2019

    musi być bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Wormiczek

    Krystyna Wormiczek , 11.06.2019

    no coz palce lizać, warte zachodu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Nie sugerujcie się tym przepisem bo jest niedopracowany. Danie wyszło bardzo mdłe i niedobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Warszawska

    Ela Warszawska , 26.07.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Danie jest proste i smaczne.SMACZNEGO.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Bardzo polecam danie. Jest smaczne ,polubić je domownicy jak i goście.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Danie to często robię.Polecam wszystkim.Gość w dom ,Bóg w dom.Oni tez je po lubią .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
9 osób ogląda przepis:
Energetyczne kulki
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z ryżemBakłażan z ryżem

Faszerowane bakłażany z dodatkiem ryżu i warzyw to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Przygotowując bakłażana, powinnaś pamiętać jednak o kilku podstawowych zasadach. Wybieraj te, które są dojrzałe i niezbyt twarde, a ich skórka jest napięta, błyszcząca i nie pomarszczona. Najlepiej sprawdzą się bakłażany średniej wielkości, a to ze względu na fakt, że zawierają one mniej goryczy. Jednym ze sposobów na zaserwowanie bakłażana jest nafaszerowanie go ulubionymi składnikami i zapieczenie w piekarniku. Najpierw przekrój go wzdłuż, wydrąż miąższ, a następnie posól i odstaw na około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody oraz goryczki. Tak przygotowanego bakłażana wypełnij ugotowanym ryżem, kaszą pęczak lub kuskusem z dodatkiem duszonych warzyw np. papryki, cebuli, cukinii, groszku lub kukurydzy. Wierzch takiej zapiekanki można także posypać tartym żółtym serem, który stopi się w piekarniku.