Bakłażan z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

1209 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

722 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

788 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj bakłażany. Wydrąż z nich miąższ, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekany czosnek.

Bakłażan z ryżem - Krok 1

Krok 2

Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Umyj zioła, następnie posiekaj. Obierz cebulę i również posiekaj.

Bakłażan z ryżem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ryż na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi Knorr.

Bakłażan z ryżem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ryż z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą oraz ziołami. Dopraw do smaku pieprzem.

Bakłażan z ryżem - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Napełnij farszem wydrążone połówki bakłażanów. Ułóż je w natłuszczonej formie, skrop oliwą i przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut, by bakłażany były miękkie.

Bakłażan z ryżem - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Maja Miśkiewicz

    Maja Miśkiewicz , 15.01.2020

    jutro próbuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walerij Grodecki

    Walerij Grodecki , 18.06.2019

    Ugotowane. Łatwo i szybko. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek , 17.06.2019

    musi być bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Wormiczek

    Krystyna Wormiczek , 11.06.2019

    no coz palce lizać, warte zachodu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Nie sugerujcie się tym przepisem bo jest niedopracowany. Danie wyszło bardzo mdłe i niedobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Warszawska

    Ela Warszawska , 26.07.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Danie jest proste i smaczne.SMACZNEGO.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Bardzo polecam danie. Jest smaczne ,polubić je domownicy jak i goście.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Danie to często robię.Polecam wszystkim.Gość w dom ,Bóg w dom.Oni tez je po lubią .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowe hot dogi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z ryżemBakłażan z ryżem

Faszerowane bakłażany z dodatkiem ryżu i warzyw to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Przygotowując bakłażana, powinnaś pamiętać jednak o kilku podstawowych zasadach. Wybieraj te, które są dojrzałe i niezbyt twarde, a ich skórka jest napięta, błyszcząca i nie pomarszczona. Najlepiej sprawdzą się bakłażany średniej wielkości, a to ze względu na fakt, że zawierają one mniej goryczy. Jednym ze sposobów na zaserwowanie bakłażana jest nafaszerowanie go ulubionymi składnikami i zapieczenie w piekarniku. Najpierw przekrój go wzdłuż, wydrąż miąższ, a następnie posól i odstaw na około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody oraz goryczki. Tak przygotowanego bakłażana wypełnij ugotowanym ryżem, kaszą pęczak lub kuskusem z dodatkiem duszonych warzyw np. papryki, cebuli, cukinii, groszku lub kukurydzy. Wierzch takiej zapiekanki można także posypać tartym żółtym serem, który stopi się w piekarniku.