Gulasz z dzika z frytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z dzika z frytkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

zalewa:

100 mililitrów

400 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w plastry cebulą przyprawami, ochłódź, dodaj pokrajany czosnek. Mięso umyj, osącz z wody, włóż do emaliowanego garnka, zalej ochłodzoną zalewą, naczynie przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.

Krok 2

W tym czasie mięso kilkakrotnie obracaj w zalewie. Po wyjęciu z zalewy mięso osącz, natrzyj roztartym czosnkiem i wstaw do chłodnego miejsca na 2 godziny.

Krok 3

Następnie mięso pokrój na œśredniej wielkości kawałki, obsmaż na tłuszczu na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełóż do rondla, podlej wodą, dodaj sól i duś pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 4

Wyparowany sos uzupełniaj przegotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj świeżo usmażone frytki, dokładnie wymieszaj potrawę, dopraw do smaku solą, pieprzem i natychmiast podawaj z dodatkiem zielonej sałaty, mizerii, sałatki z papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dzika z frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dzika z frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dzika z frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dzika z frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dzika z frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dzika z frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dzika z frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z dzika z frytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej