Gulasz myśliwski – z ogórkiem kiszonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy po myśliwsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

heart
512 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

653 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

826 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

30 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm na 2 cm. Oprósz przyprawą do mięsa Knorr oraz mąką.

Gulasz wieprzowy po myśliwsku - Krok 1

Krok 2

Mięso do gulaszu myśliwskiego zrumień w garnku. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojoną w pół plastry kiełbasę. Całość smaż 3 minuty.

Gulasz wieprzowy po myśliwsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ogórki oraz wcześniej namoczone grzyby. Całość zalej 700 ml wody i zagotuj.

Gulasz wieprzowy po myśliwsku - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Zmniejsz ogień i gotuj 30 minut. Gotowy gulasz myśliwski podawaj z kaszą i ogórkiem kiszonym.

Gulasz wieprzowy po myśliwsku - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • Wioleta Oleszczak

    Wioleta Oleszczak , 31.01.2019

    mogę zagęścić śmietaną i mąka próbował ktoś ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz , 24.03.2018

    rewelacja ,dobre tez z ziemniakami pokrojone w kostke 1 na 1 cm i swieza buleczka do tego ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Drozd

    Zbigniew Drozd , 02.03.2017

    bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Medard Hardek

    Medard Hardek , 28.04.2016

    3 raz robię za karzdym razem smaczniejsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Gumsen

    Rafal Gumsen , 22.03.2016

    czad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Baśka Be

    Baśka Be , 15.09.2015

    pysznosciii!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy po myśliwskuGulasz wieprzowy po myśliwsku

Istnieje wiele trendów kulinarnych, które pojawiają się nagle, robią furorę i… szybko znikają. Gulasz po myśliwsku zdecydowanie się do nich nie zalicza. Jest daniem ponadczasowym, które w sercach wielu smakoszy zajmuje szczególne miejsce. Cudowny aromat użytych przypraw, w tym majeranku, ziela angielskiego i liścia laurowego, jest zapowiedzią niezrównanej uczty. Barwa i konsystencja ciemnego gulaszu wieprzowego również wyglądają niezwykle kusząco. Aż chce się od razu sięgnąć po widelec i nie wstawać od stołu, dopóki ostatni kawałek mięsa z domowego gulaszu po myśliwsku nie zostanie zjedzony. Poznaj nasz przepis na gulasz myśliwski z ogórkiem kiszonym i upoluj sobie fenomenalny pomysł na obiad.

Dla kogo?

Gulasz po myśliwsku, czyli soczyste mięso zanurzone w gęstym sosie to prosty w przygotowaniu przysmak, który uraduje każdego amatora klasycznych dań. W przepisie na gulasz z wieprzowiny znajdziesz uwielbiane i często wykorzystywane w tradycyjnych recepturach kuchni polskiej suszone grzyby oraz ogórki kiszone. Czego chcieć więcej?

Na jaką okazję?

Gulasz myśliwski z kiełbasą to danie jednogarnkowe, które sprawdza się zawsze wtedy, gdy chcesz zaoszczędzić trochę czasu i przyrządzić smaczny posiłek na co najmniej dwa dni. Planujesz imprezę imieninową albo przyjęcie świąteczne? Barszcz z krokietem to już odrobinę spowszedniałe połączenie. Goście z dużym entuzjazmem powitają na stole gulasz myśliwski z grzybami. Przepis sprawdzi się zwłaszcza w mroźne, zimowe wieczory.

Czy wiesz, że?

Przepis na gulasz wieprzowy z ogórkiem kiszonym może być doskonałym pomysłem na uatrakcyjnienie letniej lub jesiennej imprezy w ogrodzie. Przenieś swoją kuchnię w plener! Gulasz myśliwski z powodzeniem przygotujesz w kociołku nad ogniskiem.

Dla urozmaicenia:

Gulasz po myśliwsku z wędzoną kiełbasą, ogórkami kiszonymi i suszonymi grzybami to pierwszorzędny dodatek do placków ziemniaczanych. Można serwować go również z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną i pyzami. Dla zaostrzenia smaku warto dodać do gulaszu wieprzowego ostrą paprykę. Jeśli jednak wolisz łagodne smaki, potrawę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Jeśli lubisz przepisy z mięsem – jak gulasz po myśliwsku – spróbuj także naszych przepisów na klasyczne ragout bolognese lub hot dogi z grillowanymi kiełbaskami.