Gulasz z ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z ogórkiem

i kiełbasą na sposób myśliwski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

5 łyżek

100 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę, dopraw przyprawą Knorr, oprósz mąką. Kiełbasę pokrój w pół plastry, ogórka w paseczki.

Gulasz z ogórkiem - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż na oleju na złoty kolor, dodaj kiełbasę i ogórka. Sos Knorr wymieszaj z 500 ml wody i dodaj do całości.

Gulasz z ogórkiem - Krok 2

Krok 3

Gulasz gotuj ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie. Gotowy gulasz podawaj z kaszą gryczaną.

Gulasz z ogórkiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gulasz a'la mexicana
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z ogórkiemGulasz z ogórkiem

Pachnący wędzonką i grzybami, pikantny gulasz wieprzowy z kiełbasą i ogórkiem to przykład klasycznego dania, które sprawdza się zarówno na obiad, jak i wieczorny posiłek. Odpowiednio przyprawione mięso ma wyrazisty smak i nadaje całej potrawie wyjątkowego aromatu. Jego kawałki oprószone przyprawami i mąką podsmaż z dodatkiem cebuli, czosnku i plastrów kiełbasy. Następnie dołącz koncentrat pomidorowy, ogórki kiszone i namoczone wcześniej grzyby. Zalej całość wodą i zagotuj. Pod koniec dodaj też zioła, które sprawią, że danie nabierze intensywniejszego smaku i aromatu. Wykorzystaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu oraz majeranek. Gotowy gulasz po myśliwsku z kiełbasą i ogórkiem będzie smaczny, jeśli podasz go z kaszą, ryżem lub drobnym makaronem. Sprawdzi się również z pajdą wiejskiego chleba. Możesz sprawić, że gulasz będzie bardziej pikantny, dodając do niego odrobinę chili. Podczas smażenia dołącz do niego również pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zobacz przepis na tę mięsną potrawę!