Gulasz wieprzowy pikantny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy pikantny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
973 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

681 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

0.5 opakowania

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę i smaż w garnku lub rondlu z olejem, aż będzie lekko złociste.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką, dodaj do mięsa. Smaż kolejne 3 minuty.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 2

Krok 3

Kiedy cebula zmięknie, wlej wodę lub bulion tak, aby zakrył mięso. Dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz, wymieszaj i duś około 10 minut.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 3

Krok 4

Pokrój pieczarki w cząstki, a paprykę w mniejsze kawałki. Dodaj do gulaszu i całość duś, aż wszystkie składniki zmiękną.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 4

Krok 5

Na końcu dodaj groszek, paprykę mieloną oraz imbir. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, możesz przygotować gulasz bez papryczki chili.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy pikantnyGulasz wieprzowy pikantny

Smaczny i wyrazisty gulasz wieprzowy to doskonała propozycja na ciepły obiad w ciągu dnia. Sekret jego smaku tkwi w odpowiednim doborze mięsa. Sięgnij więc po łopatkę wieprzową bez kości. Przed ugotowaniem jej w bulionie, podsmaż ją w garnku lub osobnym rondelku na lekko złocisty kolor. Zyska dzięki temu dodatkowy, intensywny posmak. Ostrość dania podkreśli dodana do niej cebula (dowolnie: biała lub czerwona) oraz posiekany czosnek. Następnie mięso gotuj w bulionie ze świeżej włoszczyzny. Warzywa możesz wykorzystać później jako dodatek do gulaszu lub składniki na majonezową sałatkę. Wykorzystaj klasyczną włoszczyznę: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Aromatycznym urozmaiceniem tej potrawy będzie świeża, kolorowa papryka oraz surowe pieczarki wkrojone wprost do gotującego się wywaru. Na koniec całość możesz zaprawić gotową mieszanką do gulaszu lub kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego. Gulasz wieprzowy podawaj na ciepło, oprószony papryczką chili i z dodatkiem pieczywa. Sprawdź ten przepis.