Gulasz wieprzowy pikantny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy pikantny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

972 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

385 osób wydrukowało

Pobierz pdf

676 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

0.5 opakowania

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę i smaż w garnku lub rondlu z olejem, aż będzie lekko złociste.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką, dodaj do mięsa. Smaż kolejne 3 minuty.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 2

Krok 3

Kiedy cebula zmięknie, wlej wodę lub bulion tak, aby zakrył mięso. Dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz, wymieszaj i duś około 10 minut.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 3

Krok 4

Pokrój pieczarki w cząstki, a paprykę w mniejsze kawałki. Dodaj do gulaszu i całość duś, aż wszystkie składniki zmiękną.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 4

Krok 5

Na końcu dodaj groszek, paprykę mieloną oraz imbir. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, możesz przygotować gulasz bez papryczki chili.

Gulasz wieprzowy pikantny - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy pikantny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy pikantnyGulasz wieprzowy pikantny

Smaczny i wyrazisty gulasz wieprzowy to doskonała propozycja na ciepły obiad w ciągu dnia. Sekret jego smaku tkwi w odpowiednim doborze mięsa. Sięgnij więc po łopatkę wieprzową bez kości. Przed ugotowaniem jej w bulionie, podsmaż ją w garnku lub osobnym rondelku na lekko złocisty kolor. Zyska dzięki temu dodatkowy, intensywny posmak. Ostrość dania podkreśli dodana do niej cebula (dowolnie: biała lub czerwona) oraz posiekany czosnek. Następnie mięso gotuj w bulionie ze świeżej włoszczyzny. Warzywa możesz wykorzystać później jako dodatek do gulaszu lub składniki na majonezową sałatkę. Wykorzystaj klasyczną włoszczyznę: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Aromatycznym urozmaiceniem tej potrawy będzie świeża, kolorowa papryka oraz surowe pieczarki wkrojone wprost do gotującego się wywaru. Na koniec całość możesz zaprawić gotową mieszanką do gulaszu lub kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego. Gulasz wieprzowy podawaj na ciepło, oprószony papryczką chili i z dodatkiem pieczywa. Sprawdź ten przepis.