
Składniki
1 kilogram
4 łyżki
1 opakowanie
1 łyżka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
0.5 litra
10 dekagramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłukane mięso pokrój w kawałki, posyp mąką. Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, pieczarki w cząstki.

Krok 2
Rozgrzej tłuszcz w rondlu i obsmaż kawałki mięsa, następnie dodaj cebulę, czosnek i pieczarki. Smaż, aż wszystko będzie rumiane.

Krok 3
Obsmażone mięso zalej rosołem i duś pod przykryciem około 20 minut.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj do gulaszu.

Krok 5
Gdy mięso będzie miękkie dodaj koncentrat, ogórki pokrojone w kostkę i ziarno jałowca. Duś, aż smaki się połączą i sos zgęstnieje. Doskonale smakuje z kaszą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz myśliwski
Gulasz myśliwski to smaczna propozycja na aromatyczne danie obiadowe, które nie traci nic ze swoich walorów, jeśli jest podgrzewane na drugi dzień. Zainspiruj się i przyrządź go na bazie wieprzowiny bez kości. Sięgnij np. po kawałek łopatki. Aby mięso pozostało kruche i soczyste, przed gotowaniem oprósz je mąką i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Jego smak doskonale podkreśli drobno posiekana cebula oraz czosnek. Do podsmażanej wołowiny od razu możesz dodać także pieczarki. Wypróbuj również wariantu z suszonymi grzybami – które wcześniej należy jednak zamoczyć: aż do uzyskania przez nie miękkości. Całość zalej bulionem drobiowym, wołowym lub z włoszczyzny. Gulasz myśliwski dopraw gotową mieszanką przypraw o intensywnym zapachu i smaku papryki oraz pieczarek. Kiedy mięso stanie się miękkie, zapraw je przecierem pomidorowym – zyska dzięki temu intensywny kolor. Gulasz myśliwski podawaj na ciepło z różnymi gatunkami kasz, np. gryczaną. Świetnym dodatkiem do dania będą ogórki kiszone lub surówka z kiszonej kapusty. Sprawdzi się jednak również kromka świeżego pieczywa. Zainspiruj się tym przepisem.


































