Składniki
600 gramów
60 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
1 łyżka
1 puszka
1 puszka
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Szpinak umyj i osusz. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj.
Krok 2
W dużym garnku rozgrzej olej i usmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj dynię i smaż kilka minut.
Krok 3
Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, zioła, pomidory z puszki i odcedzoną soczewicę. Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i wszystko wymieszaj. Gotuj na małym ogniu 20 minut. W tym czasie sos powinien naturalnie zgęstnieć.
Krok 4
W tym czasie ugotuj komosę według wskazówek na opakowaniu.
Krok 5
Do gulaszu dodaj szpinak, wymieszaj i podawaj z komosą oddzielnie.
Dobra rada:
Gotowe danie skrop porządną ilością oliwy oraz dobrym octem balsamicznym. Możesz również dodać posiekane orzechy lub młody szpinak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z dyni i soczewicy
Wyjątkowo aromatyczny, cechujący się bogactwem wyśmienitych składników. Taki właśnie jest wegański gulasz z dyni i soczewicy. Trzeba jednak wspomnieć, że nie są to jedyne produkty, które znajdą się w tym apetycznym daniu jednogarnkowym. Podczas zakupów w warzywniaku nie zapomnij o szpinaku! Potrawa stanowi również doskonały pretekst, żeby wreszcie skosztować komosy ryżowej.
Dla kogo?
Dla wielbicieli gęstych, rozgrzewających posiłków, w których dzieje się naprawdę wiele. Każdy kęs odkryje przed tobą nowe smaki. W tej potrawie nie można się nie zakochać od pierwszej degustacji.
Na jaką okazję?
Gulasz z dyni i soczewicy urozmaici jesienne menu. Królują w nim sezonowe warzywa i nie warto ograniczać się wyłącznie do zupy dyniowej. Bez obaw, nie musisz czekać długich miesięcy na spróbowanie potrawy. Mrożona dynia pozwoli ci cieszyć się smakiem tego wege gulaszu z soczewicą niezależnie od pory roku.
Czy wiesz, że?
Komosa ryżowa, znana także pod nazwą quinoa, pochodzi z Ameryki Południowej. W Polsce jej popularność dopiero się rozkręca, lecz w swojej ojczyźnie uprawiana była co najmniej 5 tysięcy lat temu.
Dla urozmaicenia:
Smaczny gulasz z dynią i soczewicą podawać możesz z kromkami świeżego pieczywa, np. razowego.