Gulasz z dyni i soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z dyni i soczewicy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

60 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżka

1 puszka

1 puszka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Szpinak umyj i osusz. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj.

Krok 2

W dużym garnku rozgrzej olej i usmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj dynię i smaż kilka minut.

Krok 3

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, zioła, pomidory z puszki i odcedzoną soczewicę. Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i wszystko wymieszaj. Gotuj na małym ogniu 20 minut. W tym czasie sos powinien naturalnie zgęstnieć.

Krok 4

W tym czasie ugotuj komosę według wskazówek na opakowaniu.

Krok 5

Do gulaszu dodaj szpinak, wymieszaj i podawaj z komosą oddzielnie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie skrop porządną ilością oliwy oraz dobrym octem balsamicznym. Możesz również dodać posiekane orzechy lub młody szpinak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dyni i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dyni i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dyni i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dyni i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dyni i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dyni i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dyni i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z dyni i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z dyni i soczewicy Gulasz z dyni i soczewicy

Wyjątkowo aromatyczny, cechujący się bogactwem wyśmienitych składników. Taki właśnie jest wegański gulasz z dyni i soczewicy. Trzeba jednak wspomnieć, że nie są to jedyne produkty, które znajdą się w tym apetycznym daniu jednogarnkowym. Podczas zakupów w warzywniaku nie zapomnij o szpinaku! Potrawa stanowi również doskonały pretekst, żeby wreszcie skosztować komosy ryżowej.

Dla kogo?

Dla wielbicieli gęstych, rozgrzewających posiłków, w których dzieje się naprawdę wiele. Każdy kęs odkryje przed tobą nowe smaki. W tej potrawie nie można się nie zakochać od pierwszej degustacji.

Na jaką okazję?

Gulasz z dyni i soczewicy urozmaici jesienne menu. Królują w nim sezonowe warzywa i nie warto ograniczać się wyłącznie do zupy dyniowej. Bez obaw, nie musisz czekać długich miesięcy na spróbowanie potrawy. Mrożona dynia pozwoli ci cieszyć się smakiem tego wege gulaszu z soczewicą niezależnie od pory roku.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa, znana także pod nazwą quinoa, pochodzi z Ameryki Południowej. W Polsce jej popularność dopiero się rozkręca, lecz w swojej ojczyźnie uprawiana była co najmniej 5 tysięcy lat temu.

Dla urozmaicenia:

Smaczny gulasz z dynią i soczewicą podawać możesz z kromkami świeżego pieczywa, np. razowego.