Składniki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
3 łyżki
null
1 szczypta
null
1
600 gramów
0.5 litra
1 opakowanie
null
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki (po 1 z każdego koloru) pokrój w drobna kostkę, posiekaj drobno cebulę.
Krok 2
Mięso mielone wymieszaj z Fixem Knorr i papryką. Dodaj jajko i wymieszaj. Cukinie pokrój w cienkie plastry.
Krok 3
Formę budyniową wysmaruj masłem, na spód wyłóż cukinię a następnie wyłóż masę mięsną. Piecz w temp. 175 st. C ok. 1 godziny.
Krok 4
Pozostałą paprykę i cebulę pokrój w paski, dodaj posiekany czosnek i przesmaż na oliwie. Dolej sok pomidorowy, dodaj kostkę Knorr, cukier, pieprz cayenne i świeżą bazylię. Upieczoną babkę podaj na półmisku z sosem obok.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej