Makaron w pikantnym sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w pikantnym sosie pomidorowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 kilogram

200 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

3 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Krok 2

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę. Cukinię obrać, wraz z cebulą i papryką pokroić w drobna kosteczkę, chilli pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki.

Krok 3

Na głębokiej patelni (u mnie w woku) rozgrzać olej, usmażyć kurczaka, przyprawić pieprzem, na końcu solą, wyjąć, zostawiając odrobinę tłuszczu.

Krok 4

Na tą samą patelnię dodać cebulę, czosnek , paprykę czerwoną, chilli, smażyć ok 4 minut, następnie dodać cukinię i pomidory (pomidorki koktajlowe dodamy na końcu), dusić ok 15minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać ok ok 1/4 szklanki bulionu przygotowanego z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Pod koniec duszenia dodać kurczaka i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, zioła, dusić jeszcze ok 3 minut. Do gotowego sosu dodać makaron, wymieszać - danie gotowe:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej