Makaron w pikantnym sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron w pikantnym sosie pomidorowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 kilogram

200 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

3 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Krok 2

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę. Cukinię obrać, wraz z cebulą i papryką pokroić w drobna kosteczkę, chilli pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki.

Krok 3

Na głębokiej patelni (u mnie w woku) rozgrzać olej, usmażyć kurczaka, przyprawić pieprzem, na końcu solą, wyjąć, zostawiając odrobinę tłuszczu.

Krok 4

Na tą samą patelnię dodać cebulę, czosnek , paprykę czerwoną, chilli, smażyć ok 4 minut, następnie dodać cukinię i pomidory (pomidorki koktajlowe dodamy na końcu), dusić ok 15minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać ok ok 1/4 szklanki bulionu przygotowanego z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Pod koniec duszenia dodać kurczaka i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, zioła, dusić jeszcze ok 3 minut. Do gotowego sosu dodać makaron, wymieszać - danie gotowe:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej