Makaron w pikantnym sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w pikantnym sosie pomidorowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 kilogram

200 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

3 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Krok 2

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę. Cukinię obrać, wraz z cebulą i papryką pokroić w drobna kosteczkę, chilli pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki.

Krok 3

Na głębokiej patelni (u mnie w woku) rozgrzać olej, usmażyć kurczaka, przyprawić pieprzem, na końcu solą, wyjąć, zostawiając odrobinę tłuszczu.

Krok 4

Na tą samą patelnię dodać cebulę, czosnek , paprykę czerwoną, chilli, smażyć ok 4 minut, następnie dodać cukinię i pomidory (pomidorki koktajlowe dodamy na końcu), dusić ok 15minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać ok ok 1/4 szklanki bulionu przygotowanego z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Pod koniec duszenia dodać kurczaka i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, zioła, dusić jeszcze ok 3 minut. Do gotowego sosu dodać makaron, wymieszać - danie gotowe:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka à la lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej