Lasagne z mięsa mielonego drobiowego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

1205 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

586 osób wydrukowało

Pobierz pdf

656 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

1 opakowanie

0

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

0

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Ser zetrzyj. Pomidory suszone pokrój w kostkę.

Lasagne z mięsa mielonego drobiowego - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj mielone mięso i koncentrat pomidorowy smaż chwilę dodaj fix wymieszany z woda i suszone pomidory. Duś kilka minutaż sos zgęstnieje.

Lasagne z mięsa mielonego drobiowego - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wylej na spód 2 łyżki sosu. Na sosie ułóż pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne, rozprowadź 1/4 sosu, ułóż 2 plastry szynki.

Lasagne z mięsa mielonego drobiowego - Krok 3

Krok 4

Przykryj płatami lasagne. Czynność powtórz jeszcze 2 razy.

Lasagne z mięsa mielonego drobiowego - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj resztką sosu i posyp serem.

Lasagne z mięsa mielonego drobiowego - Krok 5

Krok 6

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C przez 30 minut. Danie podawaj na gorąco.

Lasagne z mięsa mielonego drobiowego - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • CandyGames

    CandyGames

    pyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ka Zet

    Ka Zet

    Bajka! Świeże pomidory robią robotę, no i świeża natka pietruszki na wierzch!! Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelina Gandera

    Marcelina Gandera

    Rewelacja.Ale zamiast suszonych pomidorów użyłam z puszki pomidory. Bardzo pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
2 osoby oglądają przepis:
Lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z mięsa mielonego drobiowegoLasagne z mięsa mielonego drobiowego

Lubisz potrawy z mięsem drobiowym? Proponujemy ci lasagne z drobiowego mięsa mielonego. To danie podasz w czasie rodzinnego obiadu lub zabierzesz ze sobą do pracy – po odgrzaniu smakuje równie dobrze. W czasie zakupów zaopatrz się w wędzoną szynkę drobiową i drobiowe mięso mielone. Możesz kupić gotową mielonkę lub poprosić o zmielenie świeżego mięsa drobiowego w sklepie – większość z nich oferuje taką usługę. Ciekawym dodatkiem do lasagne są suszone pomidory. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie przekładaj mini kolejne warstwy suchych płatów makaronu. Nadadzą one potrawie specyficznego posmaku. Nie zapomnij o żółtym serze, który pod wpływem wysokiej temperatury stworzy na powierzchni dania smakowitą skorupkę. Lasagne podawaj na gorąco – wtedy aromat suszonych pomidorów, cebuli i czosnku przyprawia o zawrót głowy. Spróbuj koniecznie!