Lasagne - przepis z surowym makaronem i serem | Przepisy.pl pixel

Lasagne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

146

3609 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2816 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

500 mililitrów

3 łyżki

60 gramów

150 gramów

1 szczypta

3 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż powoli.

Lasagne - Krok 1

Krok 2

Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.

Lasagne - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w 400 mililitrach wody i wlej do mięsa. Całość duś powoli około 20 minut, mięso powinno być miękkie, a sos gęsty.

Lasagne - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos beszamel. W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj, aż mąka połączy się z tłuszczem.

Lasagne - Krok 4

Krok 5

Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak, aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj, dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sera (najlepszy będzie o wyrazistym smaku). Mieszaj, aż ser się roztopi.

Lasagne - Krok 5

Krok 6

Układaj lasagne najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Najpierw posmaruj dno sosem beszamel, następnie układaj surowy makaron tak, aby płaty pokryły dno i lekko zachodziły jeden za drugi.

Lasagne - Krok 6

Krok 7

Następnie ponownie posmaruj makaron sosem beszamel. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż drugą warstwę makaronu i beszamelu. Czynność powtarzaj do wyczerpania mięsa. Ostatnią warstwę przykryj makaronem i polej po wierzchu obficie pozostałym beszamelem. Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.

Lasagne - Krok 7
18

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Można dodać do sosu mięsnego marchewkę z groszkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Zamiast mięsa można dodać szpinak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK! Lasagne można przekładać plastrami wędliny, zamiast mięsem. Trzeba wtedy użyć więcej sosu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesiek

    Wiesiek , 17.12.2021

    Zamiast gotowych platów ciasta smażę cienkie naleśniki, lasagne pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka , 05.05.2021

    Lasagne bardzo prosto napisana. Że tak powiem instrukcja dla jak amatorów. Jedyne zastrzeżenie jakie usłyszałam to : za mało!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Klisz

    Władysław Klisz , 05.02.2020

    Wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andżelika Skutela

    Andżelika Skutela , 24.07.2019

    Robiłam wg przepisu, pyszna. ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Bobrowska

    Natalia Bobrowska , 17.07.2018

    Mega polecam ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek , 31.03.2017

    Klasyczna lasagne na obiad. To jest to :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Duda

    Marcin Duda , 27.03.2017

    właśnie robię i dziwię się że nie robię lasagne częściej, nie dość że smaczna to prosta! panowie wasze żony będą szczęśliwe jak im to przygotujecie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 16.06.2016

    Hym.Robiłam ale ok.2tyg.temu.Ten przepis jest mi nie znany wiec warto wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Dukowska

    Asia Dukowska , 23.05.2016

    Robiłam wg przepisu, wyszła super, jednak w piekarniku trzymałam ją 45 min zamiast pół h. Wyszła idealnie. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Założyliśmy, że dzięki podsmażeniu koncentratu z mięsem i cebulą, i dodaniu Fixu, sos będzie jeszcze bardziej pomidorowy. Można tak zrobić, ale lasagne również wyjdzie pyszne przy użyciu samego Fixu. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Grabowski

    Leszek Grabowski , 08.12.2015

    petarda !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysio Bombel

    Krzysio Bombel , 05.11.2015

    po co koncentrat co z nim trzeba zrobic bo w przepisie nie ma nic o nim mowy a w skladnikach jast ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Zrobczynska

    Weronika Zrobczynska , 07.09.2015

    doskonała :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip “Beron” Humienny

    Filip “Beron” Humienny , 14.08.2015

    Pierwszy raz robiłem lazanię, wyszła pyszna ale troche za słodka i wodnista. Byc moze za krótko trzymałem sos beszamel i za krótko dusiłem sos z mięsem. Ale to nie koniec eksperymentów, następnym razem dam mniej sosu beszamelowego i wiecej miesa :D potrzymam tez 5 minut dluzej w piekarniku i dam wiecej sera. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 1f7a7bf58268d503f9d6e5e92caa90 48b797bf587d7dbcf13d548b8f6891

    1f7a7bf58268d503f9d6e5e92caa90 48b797bf587d7dbcf13d548b8f6891 , 03.06.2015

    pycha! <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LasagneLasagne

Szukasz pomysłu na smaczny obiad we włoskim stylu? Przychodzimy z pomocą i wyjątkową recepturą na lasagne, czyli specjał, który króluje w słonecznej Italii. Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie, ale jeżeli czujesz się na siłach i masz do tego sprzęt, to możesz przygotować go własnoręcznie. Pamiętaj jednak, że makaron do przepisu na lasagne nie powinien być zbyt gruby. Kluczem do udanego dania są cienkie płaty przekładane resztą dodatków. Co powinno znaleźć się w lasagne? Potrawa o tej nazwie składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Całość lasagne zapieka się w piekarniku. Chcesz przyrządzić ją we własnej kuchni? Przedstawiamy sprawdzony przepis na lasagne. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z listą składników, która daje najlepsze rezultaty. Do przygotowania aromatycznego sosu będziesz potrzebować opakowania Naturalnie smaczne Lasagne Knorr. Wystarczy, że rozmieszasz zawartość z wodą i połączysz ją z mięsem. Tak smacznie i prosto jeszcze nie było. Chcesz poznać nasz najlepszy przepis na lasagne? Przychodzimy z pomocą!

Dla kogo?

Jeśli chodzi o lasagne, przepis początkowo zawierał w składzie: kiełbasę, ricottę, ser mozzarella oraz klopsiki. Co sądzisz o takim połączeniu składników? My proponujemy nieco inną wersję, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Wykorzystaj przepis na lazanię, jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z tą potrawą lub chcesz dowiedzieć się, ile piec lasagne.

Na jaką okazję?

Przepis na lasagne sprawdzi się, gdy chcesz przygotować niecodzienną potrawę. Wprowadź do swojej kuchni element prosto z Włoch i ciesz się nowymi smakami. Lasagne możesz przyrządzić na obiad lub obiadokolację w stylu włoskim. Rozwijaj swoje umiejętności kulinarne razem z naszym przepisem!

Czy wiesz, że?

Pierwszy przepis na lasagne powstał w XIV wieku. Początkowa wersja lasagne nie uwzględniała sosu pomidorowego. Receptury często różniły się także w zależności od regionu. Całe szczęście wszystko zmieniło się już w XVII wieku, gdy sos pomidorowy na stałe dołączył do receptur. A co z nazewnictwem tej potrawy? W rzeczywistości, włoskie słowo „lasagna” odnosi się do samego arkusza makaronu, co podkreśla, że pierwotnie lasagne to warstwa makaronu, a nie gotowe danie w dzisiejszym znaczeniu. Problem z pisownią bywa częstym kłopotem wśród osób, które chciałyby tworzyć profesjonalne przepisy. W wielu miejscach możesz spotkać się z przepisami na lazanię. Nie musisz podchodzić do nich sceptycznie. Według językoznawców spolszczony zapis nazwy dania lasagne jest poprawny. Możesz przekazać tę ciekawostkę gościom i rodzinie, gdy przygotujesz dla nich naszą recepturę. Jaką opcję wybierasz – lasagne czy lazanię?

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za mięsem mielonym, śmiało możesz zastąpić go kurczakiem. Pokrój drób w kostkę podsmaż na oleju z dodatkiem ulubionych przypraw i dodaj do lasagne. Smak odbiegnie nieco od tego w standardowym przepisie, ale to nie znaczy, że nie możesz z nim eksperymentować!