Lasagne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

104

2979 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2373 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

500 mililitrów

3 łyżki

60 gramów

150 gramów

1 szczypta

3 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż powoli.

Lasagne - Krok 1

Krok 2

Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.

Lasagne - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w 400 mililitrach wody i wlej do mięsa. Całość duś powoli około 20 minut, mięso powinno być miękkie, a sos gęsty.

Lasagne - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos beszamel. W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj, aż mąka połączy się z tłuszczem.

Lasagne - Krok 4

Krok 5

Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak, aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj, dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sera (najlepszy będzie o wyrazistym smaku). Mieszaj, aż ser się roztopi.

Lasagne - Krok 5

Krok 6

Najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym układaj lasagne. Najpierw posmaruj dno sosem beszamel, następnie układaj surowy makaron tak, aby płaty pokryły dno i lekko zachodziły jeden za drugi.

Lasagne - Krok 6

Krok 7

Następnie ponownie posmaruj makaron sosem beszamel. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż drugą warstwę makaronu i beszamelu. Czynność powtarzaj do wyczerpania mięsa. Ostatnią warstwę przykryj makaronem i polej po wierzchu obficie pozostałym beszamelem. Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut.

Lasagne - Krok 7
13

Opinie o przepisie

  • Władysław Klisz

    Władysław Klisz, 05.02.2020

    Wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andżelika Skutela

    Andżelika Skutela, 24.07.2019

    Robiłam wg przepisu, pyszna. ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Bobrowska

    Natalia Bobrowska, 17.07.2018

    Mega polecam ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek, 31.03.2017

    Klasyczna lasagne na obiad. To jest to :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Duda

    Marcin Duda, 27.03.2017

    właśnie robię i dziwię się że nie robię lasagne częściej, nie dość że smaczna to prosta! panowie wasze żony będą szczęśliwe jak im to przygotujecie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek, 16.06.2016

    Hym.Robiłam ale ok.2tyg.temu.Ten przepis jest mi nie znany wiec warto wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Dukowska

    Asia Dukowska, 23.05.2016

    Robiłam wg przepisu, wyszła super, jednak w piekarniku trzymałam ją 45 min zamiast pół h. Wyszła idealnie. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski, 14.12.2015

    Witam, Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Założyliśmy, że dzięki podsmażeniu koncentratu z mięsem i cebulą, i dodaniu Fixu, sos będzie jeszcze bardziej pomidorowy. Można tak zrobić, ale lasagne również wyjdzie pyszne przy użyciu samego Fixu. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Grabowski

    Leszek Grabowski, 08.12.2015

    petarda !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysio Bombel

    Krzysio Bombel, 05.11.2015

    po co koncentrat co z nim trzeba zrobic bo w przepisie nie ma nic o nim mowy a w skladnikach jast ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Zrobczynska

    Weronika Zrobczynska, 07.09.2015

    doskonała :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip “Beron” Humienny

    Filip “Beron” Humienny, 14.08.2015

    Pierwszy raz robiłem lazanię, wyszła pyszna ale troche za słodka i wodnista. Byc moze za krótko trzymałem sos beszamel i za krótko dusiłem sos z mięsem. Ale to nie koniec eksperymentów, następnym razem dam mniej sosu beszamelowego i wiecej miesa :D potrzymam tez 5 minut dluzej w piekarniku i dam wiecej sera. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Psztyć

    Paweł Psztyć, 03.06.2015

    pycha! <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LasagneLasagne

Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Całość zapieka się w piekarniku. Jest to proste danie, które jednak zaskakuje swoim smakiem i profesjonalnym wyglądem. W tym przepisie, zwieńczenie zapiekanki stanowi francuski sos beszamel. Robi się go bardzo szybko, łącząc na patelni mąkę, mleko, masło i przyprawy. Należy jednak energicznie go mieszać, gdyż łatwo możne się przypalić. Gotowy sos beszamel rozsmaruj na każdej warstwie makaronu, następnie połóż sos pomidorowy z przysmażonym mięsem wołowym na bazie czerwonego wina. Ostatnią warstwę polej pozostałym sosem beszamelowym i posyp serem żółtym, dzięki któremu uzyskasz chrupiącą i przyrumienioną warstwę.