Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
500 gramów
150 mililitrów
1 łyżka
1 opakowanie
500 mililitrów
3 łyżki
60 gramów
150 gramów
1 szczypta
3 łyżki
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż powoli.
Krok 2
Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj w 400 mililitrach wody i wlej do mięsa. Całość duś powoli około 20 minut, mięso powinno być miękkie, a sos gęsty.
Krok 4
W tym czasie przygotuj sos beszamel. W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj, aż mąka połączy się z tłuszczem.
Krok 5
Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak, aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj, dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sera (najlepszy będzie o wyrazistym smaku). Mieszaj, aż ser się roztopi.
Krok 6
Układaj lasagne najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Najpierw posmaruj dno sosem beszamel, następnie układaj surowy makaron tak, aby płaty pokryły dno i lekko zachodziły jeden za drugi.
Krok 7
Następnie ponownie posmaruj makaron sosem beszamel. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż drugą warstwę makaronu i beszamelu. Czynność powtarzaj do wyczerpania mięsa. Ostatnią warstwę przykryj makaronem i polej po wierzchu obficie pozostałym beszamelem. Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie smaczne Lasagne Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne
Szukasz pomysłu na smaczny obiad we włoskim stylu? Przychodzimy z pomocą i wyjątkową recepturą na lasagne, czyli specjał, który króluje w słonecznej Italii. Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie, ale jeżeli czujesz się na siłach i masz do tego sprzęt, to możesz przygotować go własnoręcznie. Pamiętaj jednak, że makaron do przepisu na lasagne nie powinien być zbyt gruby. Kluczem do udanego dania są cienkie płaty przekładane resztą dodatków. Co powinno znaleźć się w lasagne? Potrawa o tej nazwie składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Całość lasagne zapieka się w piekarniku. Chcesz przyrządzić ją we własnej kuchni? Przedstawiamy sprawdzony przepis na lasagne. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z listą składników, która daje najlepsze rezultaty. Do przygotowania aromatycznego sosu będziesz potrzebować opakowania Naturalnie smaczne Lasagne Knorr. Wystarczy, że rozmieszasz zawartość z wodą i połączysz ją z mięsem. Tak smacznie i prosto jeszcze nie było. Chcesz poznać nasz najlepszy przepis na lasagne? Przychodzimy z pomocą!
Dla kogo?
Jeśli chodzi o lasagne, przepis początkowo zawierał w składzie: kiełbasę, ricottę, ser mozzarella oraz klopsiki. Co sądzisz o takim połączeniu składników? My proponujemy nieco inną wersję, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Wykorzystaj przepis na lazanię, jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z tą potrawą lub chcesz dowiedzieć się, ile piec lasagne.
Na jaką okazję?
Przepis na lasagne sprawdzi się, gdy chcesz przygotować niecodzienną potrawę. Wprowadź do swojej kuchni element prosto z Włoch i ciesz się nowymi smakami. Lasagne możesz przyrządzić na obiad lub obiadokolację w stylu włoskim. Rozwijaj swoje umiejętności kulinarne razem z naszym przepisem!
Czy wiesz, że?
Pierwszy przepis na lasagne powstał w XIV wieku. Początkowa wersja lasagne nie uwzględniała sosu pomidorowego. Receptury często różniły się także w zależności od regionu. Całe szczęście wszystko zmieniło się już w XVII wieku, gdy sos pomidorowy na stałe dołączył do receptur. A co z nazewnictwem tej potrawy? W rzeczywistości, włoskie słowo „lasagna” odnosi się do samego arkusza makaronu, co podkreśla, że pierwotnie lasagne to warstwa makaronu, a nie gotowe danie w dzisiejszym znaczeniu. Problem z pisownią bywa częstym kłopotem wśród osób, które chciałyby tworzyć profesjonalne przepisy. W wielu miejscach możesz spotkać się z przepisami na lazanię. Nie musisz podchodzić do nich sceptycznie. Według językoznawców spolszczony zapis nazwy dania lasagne jest poprawny. Możesz przekazać tę ciekawostkę gościom i rodzinie, gdy przygotujesz dla nich naszą recepturę. Jaką opcję wybierasz – lasagne czy lazanię?
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie przepadasz za mięsem mielonym, śmiało możesz zastąpić go kurczakiem. Pokrój drób w kostkę podsmaż na oleju z dodatkiem ulubionych przypraw i dodaj do lasagne. Smak odbiegnie nieco od tego w standardowym przepisie, ale to nie znaczy, że nie możesz z nim eksperymentować!