
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
500 gramów
150 mililitrów
1 łyżka
1 opakowanie
500 mililitrów
3 łyżki
60 gramów
150 gramów
1 szczypta
3 łyżki
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż powoli.

Krok 2
Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj w 400 mililitrach wody i wlej do mięsa. Całość duś powoli około 20 minut, mięso powinno być miękkie, a sos gęsty.

Krok 4
W tym czasie przygotuj sos beszamel. W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj, aż mąka połączy się z tłuszczem.

Krok 5
Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak, aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj, dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sera (najlepszy będzie o wyrazistym smaku). Mieszaj, aż ser się roztopi.

Krok 6
Najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym układaj lasagne. Najpierw posmaruj dno sosem beszamel, następnie układaj surowy makaron tak, aby płaty pokryły dno i lekko zachodziły jeden za drugi.

Krok 7
Następnie ponownie posmaruj makaron sosem beszamel. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż drugą warstwę makaronu i beszamelu. Czynność powtarzaj do wyczerpania mięsa. Ostatnią warstwę przykryj makaronem i polej po wierzchu obficie pozostałym beszamelem. Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Lasagne Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne
Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa o tej samej nazwie składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Całość lasagne zapieka się w piekarniku. Chcesz poznać ją od kuchni? Przedstawiamy sprawdzony przepis na lasagne.
Dla kogo? Często słyszy się o tym, że lasagne to danie skomplikowane, co może skutecznie zniechęcać mniej wprawionych kucharzy. Nasz przepis na lasagne rozpisaliśmy krok po kroku, by każdy mógł rozpocząć swoje doświadczenie z królową włoskich zapiekanek.
Na jaką okazję? Jest to proste danie, które jednak zaskakuje swoim smakiem i profesjonalnym wyglądem. Z dumą podasz lasagne gościom podczas uroczystego obiadu albo kolacji. W tym przepisie na lazanię, zwieńczenie zapiekanki stanowi francuski sos beszamel. Robi się go bardzo szybko, łącząc na patelni mąkę, mleko, masło i przyprawy. Należy energicznie go mieszać, gdyż łatwo może się przypalić. Gotowy sos beszamel do lasagne rozsmaruj na każdej warstwie makaronu, następnie połóż sos pomidorowy z przysmażonym mięsem wołowym na bazie czerwonego wina. Ostatnią warstwę polej pozostałym sosem beszamelowym i posyp serem żółtym, dzięki któremu uzyskasz chrupiącą i przyrumienioną warstwę, która dopełni smak całej lazanii.
Czy wiesz, że? W wielu miejscach możesz spotkać się z przepisami na lazanię. Nie musisz podchodzić do nich sceptycznie. Według językoznawców spolszczony zapis nazwy dania lasagne jest poprawny.
Dla urozmaicenia: Lasagne czy lazania? To przepis jest ważny, nie nazwa! Makaronowe płaty możesz przekładać nadzieniem ze szpinaku, grzybów albo tuńczyka. Kulinarna wyobraźnia nie zna granic, jeśli w grę wchodzi przepis na lasagne.