Lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasagne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

110

3053 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

500 mililitrów

3 łyżki

60 gramów

150 gramów

1 szczypta

3 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż powoli.

Lasagne - Krok 1

Krok 2

Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.

Lasagne - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w 400 mililitrach wody i wlej do mięsa. Całość duś powoli około 20 minut, mięso powinno być miękkie, a sos gęsty.

Lasagne - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos beszamel. W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj, aż mąka połączy się z tłuszczem.

Lasagne - Krok 4

Krok 5

Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak, aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj, dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sera (najlepszy będzie o wyrazistym smaku). Mieszaj, aż ser się roztopi.

Lasagne - Krok 5

Krok 6

Najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym układaj lasagne. Najpierw posmaruj dno sosem beszamel, następnie układaj surowy makaron tak, aby płaty pokryły dno i lekko zachodziły jeden za drugi.

Lasagne - Krok 6

Krok 7

Następnie ponownie posmaruj makaron sosem beszamel. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż drugą warstwę makaronu i beszamelu. Czynność powtarzaj do wyczerpania mięsa. Ostatnią warstwę przykryj makaronem i polej po wierzchu obficie pozostałym beszamelem. Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut.

Lasagne - Krok 7
13

Opinie o przepisie

  • Władysław Klisz

    Władysław Klisz , 05.02.2020

    Wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andżelika Skutela

    Andżelika Skutela , 24.07.2019

    Robiłam wg przepisu, pyszna. ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Bobrowska

    Natalia Bobrowska , 17.07.2018

    Mega polecam ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek , 31.03.2017

    Klasyczna lasagne na obiad. To jest to :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Duda

    Marcin Duda , 27.03.2017

    właśnie robię i dziwię się że nie robię lasagne częściej, nie dość że smaczna to prosta! panowie wasze żony będą szczęśliwe jak im to przygotujecie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 16.06.2016

    Hym.Robiłam ale ok.2tyg.temu.Ten przepis jest mi nie znany wiec warto wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Dukowska

    Asia Dukowska , 23.05.2016

    Robiłam wg przepisu, wyszła super, jednak w piekarniku trzymałam ją 45 min zamiast pół h. Wyszła idealnie. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Założyliśmy, że dzięki podsmażeniu koncentratu z mięsem i cebulą, i dodaniu Fixu, sos będzie jeszcze bardziej pomidorowy. Można tak zrobić, ale lasagne również wyjdzie pyszne przy użyciu samego Fixu. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Grabowski

    Leszek Grabowski , 08.12.2015

    petarda !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysio Bombel

    Krzysio Bombel , 05.11.2015

    po co koncentrat co z nim trzeba zrobic bo w przepisie nie ma nic o nim mowy a w skladnikach jast ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Zrobczynska

    Weronika Zrobczynska , 07.09.2015

    doskonała :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip “Beron” Humienny

    Filip “Beron” Humienny , 14.08.2015

    Pierwszy raz robiłem lazanię, wyszła pyszna ale troche za słodka i wodnista. Byc moze za krótko trzymałem sos beszamel i za krótko dusiłem sos z mięsem. Ale to nie koniec eksperymentów, następnym razem dam mniej sosu beszamelowego i wiecej miesa :D potrzymam tez 5 minut dluzej w piekarniku i dam wiecej sera. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Psztyć

    Paweł Psztyć , 03.06.2015

    pycha! <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LasagneLasagne

Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Całość zapieka się w piekarniku. Jest to proste danie, które jednak zaskakuje swoim smakiem i profesjonalnym wyglądem. W tym przepisie, zwieńczenie zapiekanki stanowi francuski sos beszamel. Robi się go bardzo szybko, łącząc na patelni mąkę, mleko, masło i przyprawy. Należy jednak energicznie go mieszać, gdyż łatwo możne się przypalić. Gotowy sos beszamel rozsmaruj na każdej warstwie makaronu, następnie połóż sos pomidorowy z przysmażonym mięsem wołowym na bazie czerwonego wina. Ostatnią warstwę polej pozostałym sosem beszamelowym i posyp serem żółtym, dzięki któremu uzyskasz chrupiącą i przyrumienioną warstwę.