Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
500 gramów
150 mililitrów
1 łyżka
1 opakowanie
500 mililitrów
3 łyżki
60 gramów
150 gramów
1 szczypta
3 łyżki
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż powoli.
Krok 2
Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj w 400 mililitrach wody i wlej do mięsa. Całość duś powoli około 20 minut, mięso powinno być miękkie, a sos gęsty.
Krok 4
W tym czasie przygotuj sos beszamel. W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj, aż mąka połączy się z tłuszczem.
Krok 5
Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak, aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj, dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sera (najlepszy będzie o wyrazistym smaku). Mieszaj, aż ser się roztopi.
Krok 6
Najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym układaj lasagne. Najpierw posmaruj dno sosem beszamel, następnie układaj surowy makaron tak, aby płaty pokryły dno i lekko zachodziły jeden za drugi.
Krok 7
Następnie ponownie posmaruj makaron sosem beszamel. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż drugą warstwę makaronu i beszamelu. Czynność powtarzaj do wyczerpania mięsa. Ostatnią warstwę przykryj makaronem i polej po wierzchu obficie pozostałym beszamelem. Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne
Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa o tej samej nazwie składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Całość lasagne zapieka się w piekarniku. Chcesz poznać ją od kuchni? Przedstawiamy sprawdzony przepis na lasagne.
Dla kogo? Często słyszy się o tym, że lasagne to danie skomplikowane, co może skutecznie zniechęcać mniej wprawionych kucharzy. Nasz przepis na lasagne rozpisaliśmy krok po kroku, by każdy mógł rozpocząć swoje doświadczenie z królową włoskich zapiekanek.
Na jaką okazję? Jest to proste danie, które jednak zaskakuje swoim smakiem i profesjonalnym wyglądem. Z dumą podasz lasagne gościom podczas uroczystego obiadu albo kolacji. W tym przepisie na lazanię, zwieńczenie zapiekanki stanowi francuski sos beszamel. Robi się go bardzo szybko, łącząc na patelni mąkę, mleko, masło i przyprawy. Należy energicznie go mieszać, gdyż łatwo może się przypalić. Gotowy sos beszamel do lasagne rozsmaruj na każdej warstwie makaronu, następnie połóż sos pomidorowy z przysmażonym mięsem wołowym na bazie czerwonego wina. Ostatnią warstwę polej pozostałym sosem beszamelowym i posyp serem żółtym, dzięki któremu uzyskasz chrupiącą i przyrumienioną warstwę, która dopełni smak całej lazanii.
Czy wiesz, że? W wielu miejscach możesz spotkać się z przepisami na lazanię. Nie musisz podchodzić do nich sceptycznie. Według językoznawców spolszczony zapis nazwy dania lasagne jest poprawny.
Dla urozmaicenia: Lasagne czy lazania? To przepis jest ważny, nie nazwa! Makaronowe płaty możesz przekładać nadzieniem ze szpinaku, grzybów albo tuńczyka. Kulinarna wyobraźnia nie zna granic, jeśli w grę wchodzi przepis na lasagne.