Lasagne - przepis z surowym makaronem i serem | Przepisy.pl pixel

Lasagne

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

141

3554 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2767 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3974 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

500 mililitrów

3 łyżki

60 gramów

150 gramów

1 szczypta

3 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż powoli.

Lasagne - Krok 1

Krok 2

Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.

Lasagne - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w 400 mililitrach wody i wlej do mięsa. Całość duś powoli około 20 minut, mięso powinno być miękkie, a sos gęsty.

Lasagne - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos beszamel. W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj, aż mąka połączy się z tłuszczem.

Lasagne - Krok 4

Krok 5

Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak, aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj, dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sera (najlepszy będzie o wyrazistym smaku). Mieszaj, aż ser się roztopi.

Lasagne - Krok 5

Krok 6

Najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym układaj lasagne. Najpierw posmaruj dno sosem beszamel, następnie układaj surowy makaron tak, aby płaty pokryły dno i lekko zachodziły jeden za drugi.

Lasagne - Krok 6

Krok 7

Następnie ponownie posmaruj makaron sosem beszamel. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż drugą warstwę makaronu i beszamelu. Czynność powtarzaj do wyczerpania mięsa. Ostatnią warstwę przykryj makaronem i polej po wierzchu obficie pozostałym beszamelem. Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut.

Lasagne - Krok 7
18

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Można dodać do sosu mięsnego marchewkę z groszkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Zamiast mięsa można dodać szpinak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK! Lasagne można przekładać plastrami wędliny, zamiast mięsem. Trzeba wtedy użyć więcej sosu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesiek

    Wiesiek , 17.12.2021

    Zamiast gotowych platów ciasta smażę cienkie naleśniki, lasagne pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka , 05.05.2021

    Lasagne bardzo prosto napisana. Że tak powiem instrukcja dla jak amatorów. Jedyne zastrzeżenie jakie usłyszałam to : za mało!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Klisz

    Władysław Klisz , 05.02.2020

    Wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andżelika Skutela

    Andżelika Skutela , 24.07.2019

    Robiłam wg przepisu, pyszna. ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Bobrowska

    Natalia Bobrowska , 17.07.2018

    Mega polecam ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek , 31.03.2017

    Klasyczna lasagne na obiad. To jest to :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Duda

    Marcin Duda , 27.03.2017

    właśnie robię i dziwię się że nie robię lasagne częściej, nie dość że smaczna to prosta! panowie wasze żony będą szczęśliwe jak im to przygotujecie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 16.06.2016

    Hym.Robiłam ale ok.2tyg.temu.Ten przepis jest mi nie znany wiec warto wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Dukowska

    Asia Dukowska , 23.05.2016

    Robiłam wg przepisu, wyszła super, jednak w piekarniku trzymałam ją 45 min zamiast pół h. Wyszła idealnie. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Założyliśmy, że dzięki podsmażeniu koncentratu z mięsem i cebulą, i dodaniu Fixu, sos będzie jeszcze bardziej pomidorowy. Można tak zrobić, ale lasagne również wyjdzie pyszne przy użyciu samego Fixu. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Grabowski

    Leszek Grabowski , 08.12.2015

    petarda !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysio Bombel

    Krzysio Bombel , 05.11.2015

    po co koncentrat co z nim trzeba zrobic bo w przepisie nie ma nic o nim mowy a w skladnikach jast ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Zrobczynska

    Weronika Zrobczynska , 07.09.2015

    doskonała :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip “Beron” Humienny

    Filip “Beron” Humienny , 14.08.2015

    Pierwszy raz robiłem lazanię, wyszła pyszna ale troche za słodka i wodnista. Byc moze za krótko trzymałem sos beszamel i za krótko dusiłem sos z mięsem. Ale to nie koniec eksperymentów, następnym razem dam mniej sosu beszamelowego i wiecej miesa :D potrzymam tez 5 minut dluzej w piekarniku i dam wiecej sera. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 1f7a7bf58268d503f9d6e5e92caa90 48b797bf587d7dbcf13d548b8f6891

    1f7a7bf58268d503f9d6e5e92caa90 48b797bf587d7dbcf13d548b8f6891 , 03.06.2015

    pycha! <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LasagneLasagne

Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa o tej samej nazwie składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Całość lasagne zapieka się w piekarniku. Chcesz poznać ją od kuchni? Przedstawiamy sprawdzony przepis na lasagne.

Dla kogo? Często słyszy się o tym, że lasagne to danie skomplikowane, co może skutecznie zniechęcać mniej wprawionych kucharzy. Nasz przepis na lasagne rozpisaliśmy krok po kroku, by każdy mógł rozpocząć swoje doświadczenie z królową włoskich zapiekanek.

Na jaką okazję? Jest to proste danie, które jednak zaskakuje swoim smakiem i profesjonalnym wyglądem. Z dumą podasz lasagne gościom podczas uroczystego obiadu albo kolacji. W tym przepisie na lazanię, zwieńczenie zapiekanki stanowi francuski sos beszamel. Robi się go bardzo szybko, łącząc na patelni mąkę, mleko, masło i przyprawy. Należy energicznie go mieszać, gdyż łatwo może się przypalić. Gotowy sos beszamel do lasagne rozsmaruj na każdej warstwie makaronu, następnie połóż sos pomidorowy z przysmażonym mięsem wołowym na bazie czerwonego wina. Ostatnią warstwę polej pozostałym sosem beszamelowym i posyp serem żółtym, dzięki któremu uzyskasz chrupiącą i przyrumienioną warstwę, która dopełni smak całej lazanii.

Czy wiesz, że? W wielu miejscach możesz spotkać się z przepisami na lazanię. Nie musisz podchodzić do nich sceptycznie. Według językoznawców spolszczony zapis nazwy dania lasagne jest poprawny.

Dla urozmaicenia: Lasagne czy lazania? To przepis jest ważny, nie nazwa! Makaronowe płaty możesz przekładać nadzieniem ze szpinaku, grzybów albo tuńczyka. Kulinarna wyobraźnia nie zna granic, jeśli w grę wchodzi przepis na lasagne.