Extra ostra lasagne z grillowaną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Extra ostra lasagne z grillowaną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

500 gramów

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 łyżek

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, smaż do momentu, gdy nabierze złotego koloru. Następnie wlej pomidory i dodaj Spaghetti Bolognese Knorr.

Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - Krok 1

Krok 2

Do mięsnego sosu dodaj posiekaną papryczkę chilli i gotuj 3 minuty.

Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - Krok 2

Krok 3

Z papryk wytnij gniazda a następnie pokrój w kawałki i zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku. Tak przygotowane warzywa grilluj na grillowej patelni.

Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - Krok 3

Krok 4

Spód naczynia żaroodpornego posmaruj równomiernie połową śmietany i włóż 3 płaty makaronu. Następnie wyłóż połowę mięsnego sosu, oraz połowę zgrillowanej papryki. Czynność tę powtórz raz.

Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - Krok 4

Krok 5

Pozostałą śmietanę wymieszaj z tabasco kminkiem, papryką wędzoną oraz startym serem. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 35 min.

Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Extra ostra lasagne z grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Extra ostra lasagne z grillowaną paprykąExtra ostra lasagne z grillowaną papryką

Chcesz przyrządzić smaczne i pikantne danie? Dobrym rozwiązaniem będzie ostra lasagne z grillowaną papryką. Farsz zrobisz z mięsa wołowego (jeśli chcesz użyj wieprzowiny, będzie równie dobra), przysmażając je na rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania złocistego koloru. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodaj pomidory: sprawdzą się świeże lub w puszcze, a następnie wkrój papryczkę chili (możesz wykorzystać jalapeno). Pozostałe papryki: zielone, czerwone i żółte, smaż na małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliły. Jeśli chcesz, by płaty makaronu były bardziej miękkie, włóż je do osolonej wody i gotuj przez krótki czas. Następnie wyłóż wcześniej przyrządzonym farszem. Wymieszaj śmietanę, kminek, ser (zamiast rekomendowanego możesz użyć cheddara) oraz kilka kropel tabasco. Dodaj je na górną warstwę potrawy i wstaw do piekarnika. Tak przygotowane danie podawaj na ciepło, udekorowane listkami świeżej bazylii lub tymianku. Jeśli zostanie Ci trochę dania, nie przejmuj się – lasagne na drugi dzień smakuje równie dobrze. Smacznego!