Extra ostra lasagne z grillowaną papryką
łatwe
59 osób zapisało

Składniki
9 sztuk
1 opakowanie
500 gramów
400 gramów
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
6 łyżek
1 łyżka
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, smaż do momentu, gdy nabierze złotego koloru. Następnie wlej pomidory i dodaj Spaghetti Bolognese Knorr.

Krok 2
Do mięsnego sosu dodaj posiekaną papryczkę chilli i gotuj 3 minuty.

Krok 3
Z papryk wytnij gniazda a następnie pokrój w kawałki i zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku. Tak przygotowane warzywa grilluj na grillowej patelni.

Krok 4
Spód naczynia żaroodpornego posmaruj równomiernie połową śmietany i włóż 3 płaty makaronu. Następnie wyłóż połowę mięsnego sosu, oraz połowę zgrillowanej papryki. Czynność tę powtórz raz.

Krok 5
Pozostałą śmietanę wymieszaj z tabasco kminkiem, papryką wędzoną oraz startym serem. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 35 min.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Extra ostra lasagne z grillowaną papryką
Chcesz przyrządzić smaczne i pikantne danie? Dobrym rozwiązaniem będzie ostra lasagne z grillowaną papryką. Farsz zrobisz z mięsa wołowego (jeśli chcesz użyj wieprzowiny, będzie równie dobra), przysmażając je na rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania złocistego koloru. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodaj pomidory: sprawdzą się świeże lub w puszcze, a następnie wkrój papryczkę chili (możesz wykorzystać jalapeno). Pozostałe papryki: zielone, czerwone i żółte, smaż na małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliły. Jeśli chcesz, by płaty makaronu były bardziej miękkie, włóż je do osolonej wody i gotuj przez krótki czas. Następnie wyłóż wcześniej przyrządzonym farszem. Wymieszaj śmietanę, kminek, ser (zamiast rekomendowanego możesz użyć cheddara) oraz kilka kropel tabasco. Dodaj je na górną warstwę potrawy i wstaw do piekarnika. Tak przygotowane danie podawaj na ciepło, udekorowane listkami świeżej bazylii lub tymianku. Jeśli zostanie Ci trochę dania, nie przejmuj się – lasagne na drugi dzień smakuje równie dobrze. Smacznego!


































