Lasagne z ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z ricottą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

31 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

LASAGNE Z RICOTTĄ to danie dla osób romantycznych, miłych i z natury łagodnych. Pachnie gałką, jest kremowe i bardzo delikatne. Dodaję do niego jeszcze mój ulubiony parmezan i gorgonzolę. Żadnego czosnku czy intensywnie pachnących przypraw, aby nie zgubić smaku serów.

Krok 2

Płaty makaronowe blanszuj po 3-4 minuty we wrzącej wodzie, w której rozpuściłeś kostkę bulionową. Gotowe płaty wyjmuj szczypcami, wkładaj do wody z lodem, wyjmuj i układaj w jednej warstwie na papierowym ręczniku. Zrób beszamel: w rondlu stop masło, oprósz mąką, smaż 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Powoli wlewaj mleko, nie przerywając mieszania. Gotuj, aż beszamel zacznie bulgotać. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Przygotuj nadzienie: powyrywaj twarde rdzenie z listków szpinaku. Szpinak wrzuć do wrzącej, osolonej wody i blanszuj 2-3 minuty. Potem osącz, mocno odciśnij w ściereczce lub w rękach i posiekaj. Wymieszaj gorgonzolę z ricottą, orzeszkami pinii i szpinakiem. Rozpocznij składanie lasagne: na dno formy wlej trochę beszamelu, na to połóż płaty makaronu i mokrą łyżką rozprowadź trochę masy szpinakowej. Na to ponownie beszamel, makaron, znowu masa, beszamel, makaron itd. Wierzch posyp parmezanem. Wstaw gotowe lasagne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z włączonym termoobiegiem), piecz 20-30 minut.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej