Lasagne z ricottą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

31 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

LASAGNE Z RICOTTĄ to danie dla osób romantycznych, miłych i z natury łagodnych. Pachnie gałką, jest kremowe i bardzo delikatne. Dodaję do niego jeszcze mój ulubiony parmezan i gorgonzolę. Żadnego czosnku czy intensywnie pachnących przypraw, aby nie zgubić smaku serów.

Krok 2

Płaty makaronowe blanszuj po 3-4 minuty we wrzącej wodzie, w której rozpuściłeś kostkę bulionową. Gotowe płaty wyjmuj szczypcami, wkładaj do wody z lodem, wyjmuj i układaj w jednej warstwie na papierowym ręczniku. Zrób beszamel: w rondlu stop masło, oprósz mąką, smaż 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Powoli wlewaj mleko, nie przerywając mieszania. Gotuj, aż beszamel zacznie bulgotać. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Przygotuj nadzienie: powyrywaj twarde rdzenie z listków szpinaku. Szpinak wrzuć do wrzącej, osolonej wody i blanszuj 2-3 minuty. Potem osącz, mocno odciśnij w ściereczce lub w rękach i posiekaj. Wymieszaj gorgonzolę z ricottą, orzeszkami pinii i szpinakiem. Rozpocznij składanie lasagne: na dno formy wlej trochę beszamelu, na to połóż płaty makaronu i mokrą łyżką rozprowadź trochę masy szpinakowej. Na to ponownie beszamel, makaron, znowu masa, beszamel, makaron itd. Wierzch posyp parmezanem. Wstaw gotowe lasagne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z włączonym termoobiegiem), piecz 20-30 minut.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej