Aromatyczna bruschetta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna bruschetta

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

10 listki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciabattę przekrój na połówki, skrop oliwą i wstaw na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika (200 st. C).

Aromatyczna bruschetta - Krok 1

Krok 2

Posiekaj bazylię, czosnek zmiażdż, a pomidory pokrój w plastry. Na upieczoną ciabattę wyłóż czosnek, plastry pomidora i posiekaną bazylię. Posyp ziołami prowansalskimi.

Aromatyczna bruschetta - Krok 2

Krok 3

Oprósz parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz do czasu, gdy ser się rozpuści i lekko przypiecze. Aromatyczną zapiekankę udekoruj listkami świeżej bazylii.

Aromatyczna bruschetta - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna bruschetta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej