Pieczone papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone papryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Przetnij papryki na pół i usuń z nich nasiona. Następnie skrop je oliwą i piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.

Krok 3

Po wyjęciu z pieca przykryj papryki mokrymi papierowymi ręcznikami. Gdy wystygną - obierz je ze skóry.

Krok 4

Następnie ułóż papryki w naczyniu i zalej uprzednio przygotowanym sosem. Podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 20.10.2021

    Super na kanapki, jako dodatek do obiadu lub warstwa w burgerze!!! Ja zrobiłam trochę ostrzejszą wersję. Oprócz składników z przepisu dodałam czosnek, skrojone czerwone chili i świeżą kolendrę. Bardzo polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone paprykiPieczone papryki

Pieczone papryki to danie bardzo proste w przygotowaniu – sprawdzi się m.in. jako przystawka w trakcie uroczystego obiadu. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodawać swoje ulubione przyprawy i łączyć z innymi składnikami. W podstawowej wersji pieczone papryczki składają się z trzech składników – papryki (najlepiej w trzech wersjach – zielonej, czerwonej i żółtej, dzięki czemu danie będzie miało ciekawy wygląd), sosu sałatkowego i oliwy z oliwek. Rozpocznij przygotowanie i w kilku prostych krokach przyrządź smaczne danie. Na początek oczyść papryki – przetnij je na pół, usuń z nich nasiona, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut. Teraz czas na sos sałatkowy – przygotuj go według wskazówek na opakowaniu. Dla urozmaicenia smaku wsyp jeszcze aromatyczne przyprawy i zioła: oregano, bazylię oraz kolendrę. Po wyjęciu papryk z piekarnika i przestudzeniu, oddziel je od skórek, po czym wstaw do naczynia i zalej sosem. Tak przygotowane danie serwuj solo lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Z czym Ty podasz pieczone papryki? Propozycjami podziel się w komentarzu.