
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Przetnij papryki na pół i usuń z nich nasiona. Następnie skrop je oliwą i piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
Krok 3
Po wyjęciu z pieca przykryj papryki mokrymi papierowymi ręcznikami. Gdy wystygną - obierz je ze skóry.
Krok 4
Następnie ułóż papryki w naczyniu i zalej uprzednio przygotowanym sosem. Podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone papryki
Pieczone papryki to danie bardzo proste w przygotowaniu – sprawdzi się m.in. jako przystawka w trakcie uroczystego obiadu. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodawać swoje ulubione przyprawy i łączyć z innymi składnikami. W podstawowej wersji pieczone papryczki składają się z trzech składników – papryki (najlepiej w trzech wersjach – zielonej, czerwonej i żółtej, dzięki czemu danie będzie miało ciekawy wygląd), sosu sałatkowego i oliwy z oliwek. Rozpocznij przygotowanie i w kilku prostych krokach przyrządź smaczne danie. Na początek oczyść papryki – przetnij je na pół, usuń z nich nasiona, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut. Teraz czas na sos sałatkowy – przygotuj go według wskazówek na opakowaniu. Dla urozmaicenia smaku wsyp jeszcze aromatyczne przyprawy i zioła: oregano, bazylię oraz kolendrę. Po wyjęciu papryk z piekarnika i przestudzeniu, oddziel je od skórek, po czym wstaw do naczynia i zalej sosem. Tak przygotowane danie serwuj solo lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Z czym Ty podasz pieczone papryki? Propozycjami podziel się w komentarzu.