
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę i pietruszkę obierz, cukinię umyj i wysusz. Pokrój na kawałki i zmiksuj lub pokrój na plasterki.
Krok 2
Na patelnię wlej oliwę, dodaj warzywa, tymianek i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż do lekkiego zrumienienia.
Krok 3
Dodaj pół litra wrzątku, mleko i Bulion na włoszczyźnie Knorr, zmiksuj, gotuj jeszcze 5 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z cukinii, marchwi i pietruszki
Mocno warzywna zupa, które będzie wspaniale smakowała w sezonie letnim i wiosennym, ale sprawdzi się również przez pozostałą część roku. Gęsta, kremowa i pełna smaku, może być doprawiana zgodnie z własną inwencją i upodobaniami. Jej bazę stanowią, oczywiście, marchewka, pietruszka i cukinia, ale możesz dodać do niej także inne warzywa, np. zielony groszek lub kukurydzę. Zupa z cukinii, marchwi i pietruszki gotowana jest z dodatkiem mleka, ale jeśli chcesz ją mocniej zabielić, dodaj do niej odrobinę śmietany. Będzie to jednocześnie dobra dekoracja, gdy na każdym talerzu umieścisz na zupie śmietanowy kleks. Przydadzą się przy tym ulubione świeże zioła – np. tymianek, oregano lub bazylia. Potrawę serwuj z grillowaną bagietką lub chrupiącym wiejskim chlebem. Jest ona dobrą propozycją nie tylko na lunch i kolację, ale również na obiad, jeśli podasz do niej np. nadziewane pomidorami i mozzarellą ciasto francuskie lub popularne kapuśniaczki. Wypróbuj przepis na tę zupę i zobacz, z jakimi dodatkami smakuje najlepiej!